08:09:19 19.03.2024
Stiri

Nicolae Negru // Betonul rusesc al alianței PSRM-PD

Actualitate 31.07.2020 09:16 Vizualizări5204 Autor: Nicolae Negru
Nicolae Negru // Betonul rusesc al alianței PSRM-PD


Semne diacritice

Frustrare, indignare, dezamăgire (inclusiv din partea reprezentantului UE, Peter Michalko), derută, după recentele decizii ale Consiliului Superior al Magistraturii, în special după ce l-a selectat pentru funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău pe un judecător implicat în anularea rezultatului alegerilor primarului general al municipiului Chișinău, - e vorba de Vladislav Clima, care a examinat cazul în a doua instanță. Dacă era nevoie de o dovadă că nimic nu s-a schimbat în justiția noastră odată cu plecarea lui Plahotniuc, s-a reușit cu brio.

Medice, cura te ipsum

Unii dau vina pe Dodon, care ar fi preluat „pârghiile” oligarhului fugar, alții pe clanurile judecătorești sau pe „baronii judiciari”, care nu se supun nimănui, ci se conduc de propriile reguli și interese, există și alte explicații, dar pentru toată lumea e clar că reforma justiției bate pasul pe loc și că ultimile schimbări din domeniu, inclusiv instalarea unui nou procuror general, nu sunt decât spoială.

Nici nu are cum să se însănătoșească justiția sub îndrumarea unor politicieni corupți, cleptomani, acolo unde șeful statului este întreținut de „părinți”, își mobilează cabinetul pe gratis, din banii lui Erdogan, în schimbul extrădării unor profesori, acceptă mita în „kulioașe”, iar Procuratura Generală se face că nu vede…

Ce știe Clima despre Dodon?

Președintele Curții de Apel e numit în funcție prin decret prezidențial. Dar va îndrăzni Dodon să-i pună piedici lui Clima în condițiile în care el însuși a fost complice la anularea mandatului de primar al Chișinăului câștigat de Andrei Năstase?

Fără participarea candidatului socialist Ion Ceban, procesul nu putea avea loc, iar Dodon a avut misiune de la Plahotniuc să-l convingă pe Ceban să depună o plângere în instanță, după cum rezultă din înregistrarea unei discuții telefonice, publicate nu demult. Clima ar putea cunoaște și alte detalii pe care Dodon nu le-ar dori divulgate.

De ce tace Filip?

De aceea, probabil, „pșâdintele”, care nu ratează niciun prilej să se bage în sufletul alegătorilor, nu a comentat decizia controversată a CSM. Va semna sau nu va semna decretul? Nu numai Dodon, ci și partenerii săi democrați, Pavel Filip în primul rând, arată prost în legătură cu persoana propusă de Consiliul Superior al Magistraturii în fruntea Curții de Apel Chișinău. De ce tace Pavel Filip, care este pornit să stârpească din rădăcini moștenirea oligarhică și nici nu vrea să audă de o colaborare cu „oamenii lui Plahotniuc” din Pro-Moldova?

Un judecător care l-a servit pe Plahotniuc e mai acceptabil? De altfel, când au dorit, deputații socialiști și democrați au oprit avansarea magistratei Viorica Puică, cea care a îndrăznit să suspende decretul de retragere a cetățeniei lui Traian Băsescu. Îi pedepsim, așadar, pe cei care respectă legea și îi încurajăm pe cei care îndeplinesc comenzi politice?

De ce tremura Dodon

Și mai multe semne de întrebare ridică acțiunile lui Dodon în relațiile cu liderul separatist de la Tiraspol, după primirea pe care i-a făcut-o, ca unui egal, la Condrița, reședința președintelui Republicii Moldova, onorându-l pe Krasnoselski cu titulatura de „președinte al Transnistriei”. Care ar fi rațiunea unui asemenea comportament trădător, anticonstituțional, din partea unui președinte care se declară „atlet al statalității”? De ce s-ar umili așa de mult un șef de stat, de ce ar terfeli într-un asemenea hal Constituția și imaginea propriului stat?

Este el atât de inept, limitat, încât să nu-și dea seama că face rău „Moldovei lui Ștefan cel Mare”? Fără a scoate inepția din calcul, explicația ar fi că Dodon a pășit pe urmele lui Ianukovici, că este șantajabil și îndeplinește fără crâcnire comenzile Moscovei. De aceea tremura el ca varga după ce Kozak i-a poruncit să facă alianță cu blocul ACUM, de aceea a înnoptat la Ambasada Rusiei, deși „coordonatorul” spălase putina.

Moscova mizează pe Filip?

Faptul că azi se deconspiră atât de mult, ar fi un semn că Moscova mizează nu numai pe el, că e sigură de tăria alianței PSRM-PD. Pavel Filip s-a ascuns undeva, tace mâlc, o fi simțind că a devenit de-a drepul jalnic și penibil cu pretențiile lui „proeuropene”, servind un trădător.

Ar fi cazul să auzim cum justifică el ridicarea în rang de „prezident” a lui Krasnoselski și cum contribuie aceasta la lupta cu „haosul” pe care îl atribuie opoziției. Întrebat de jurnaliști, vicepreședintele PD, deputatul Alexandru Jizdan, a fugit de răspuns, de parcă nu s-ar afla la guvernare și nu ar fi responsabil de demnitatea acestui stat.

De ce ne-am mira? Niște politicieni lipsiți de demnitate nu au cum să apere demnitatea Republicii Moldova.



Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

15.03.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Raportul lui Dorin R...

11.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cât de naivă e „șefa...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md