Nicolae Negru // Anul politic 2022, primul rezultat


Semne diacritice
Primul rezultat al anului politic 2022 e că Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a rezistat, a trecut testul guvernării, făcând față câtorva valuri de crize de care nu a cunoscut nicio guvernare până acum, reușind să mențină Republica Moldova pe linia de plutire. Sigur, există suficiente motive de critică, dezamăgiri și reproșuri, ramurile puterii concentrate în mâinile partidului de guvernământ s-au manifestat în mod inegal, nu toți deputații și miniștrii au strălucit și au acționat impecabil, dar, dacă suntem obiectivi, trebuie să recunoaștem că guvernarea și-a făcut datoria mai bine decât se aștepta și prorocea opoziția de pe ambele părți ale scenei politice. Previziunile sumbre, catastrofice nu s-au adeverit, prima lună de iarnă a fost trecută cu bine, dispunem de rezerve de gaze naturale, avem contract de furnizare a energiei electrice pentru o lună înainte, statul plătește salariile și pensiile, își ajută cetățenii cu diverse compensații legate de creșterea tarifelor și prețurilor, își achită datoria publică, internă și externă, prețurile la combustibil și energie au atins un prag și, uneori, dau înapoi, creșterea inflației a încetinit în mod evident...
Mai sunt două luni de iarnă, dar e important că Guvernul învață, evoluează, acumulează experiență, lucrează cu anticipație, pregătindu-se din timp de eventualele momente critice și reacționând operativ la schimbarea de condiții. Pe timp de război pot exista diferite surprize neplăcute, mai ales că Moscova este interesată și întreprinde, prin „Gazprom”, prin intermediul coloanei a cincea și al idioților utili, acțiuni de destabilizare a Republicii Moldova, dar guvernarea PAS pare să reușească să contracareze loviturile ei (inclusiv reducerea volumului de gaze furnizate). Da, nu fără ajutorul României, al UE în general, al SUA și altor state prietene (cum ar fi, de exemplu, Elveția, Japonia etc.), dar și aceste gesturi altruiste nu se fac întâmplător, necesitând un efort diplomatic corespunzător. Ca să nu mai vorbim despre capitalul de popularitate, reputație și încredere (suntem de acord cu analistul Vladimir Socor), pe care nu oricine îl posedă și nu oricine poate beneficia de el, cum îi reușește Maiei Sandu. Campania masivă de demonizare a președintei, în care se vede și mâna Moscovei, începe, dacă e să credem sondajelor, să bată pasul pe loc, să eșueze.
Miza pe integritate, pe oameni noi, cu anumite pierderi la capitolul experiență și profesionism pare să se justifice. Firește nu e totul perfect. Se atestă unele întârzieri la îndeplinirea condițiilor stabilite de Comisia Europeană la acordarea statutului de candidat UE pentru Republica Moldova. E vorba în special de reforma justiției, de activitatea comisiei de verificare a integrității procurorilor și judecătorilor. Maia Sandu însăși anunța că, spre sfârșitul anului, vom avea o componență a Consiliului Superior al Magistraturii conformă criteriilor de integritate, independență, profesionalism, dar se vede că ceva nu a funcționat, dacă împuternicirile comisiei respective au fost prelungite până la 30 iunie 2023. Realitățile noastre s-au dovedit a fi mai complexe decât au crezut liderii PAS, iar fără îndeplinirea condițiilor Comisiei Europene ar putea trena și începerea negocierilor de aderare la UE.
În opoziție, pe partea proeuropeană și unionistă a spectrului politic s-au făcut unele regrupări, Platforma DA se confruntă cu probleme interne, a apărut și o formațiune nouă – Coaliția pentru Unitate și Bunăstare, condusă de ex-ambasadorul Igor Munteanu, mai rămâne de văzut dacă ea va reuși să atragă electoratul dezamăgit de PAS. Partidele proeuropene și unioniste se văd nevoite să-și dozeze energia critică la adresa guvernării, pentru a nu face cumva jocul Rusiei care complotează împotriva guvernării actuale. S-a înscris la proeuropeni, cu formațiunea sa – Mișcarea Alternativa Națională, actualul primar al Chișinăului, Ion Ceban. Conform, raportului Trezoreriei Americane (care însă nu face referire la Ceban), ideea MAN ar veni de la serviciile speciale ruse, și, prin urmare, ar putea fi un cal troian conceput să inducă electoratul proeuropean în eroare și să submineze poziția PAS.
Pe partea prorusă a scenei politice se atestă efortul eșuat până la urmă al Partidului „Șor” de a provoca o criză politică și a organiza alegeri parlamentare anticipate. Nici investind generos banii furați din sistemul bancar al Republicii Moldova el nu a reușit să scoată cetățenii la protest. Nu a fost susținut nici de Partidul Socialiștilor, liderii căruia (cu excepția lui Dodon care are, probabil, de plătit niște polițe Moscovei și lui Ilan Șor) s-au temut să se compromită printr-o aliere deschisă cu oligarhul fugar.
Continuarea războiului și înverșunarea lui Putin de a sili Ucraina să capituleze, bombardând centrale electrice, blocuri, case, spitale și școli, grădinițe, va slăbi pozițiile partidelor proruse și va consolida poziția partidului de guvernământ. Treptat, cei de pe stânga și de pe dreapta, care o trimiteau pe Maia Sandu să i se închine lui Putin, vor recunoaște că au greșit (dacă ne putem imagina așa ceva) și că ea posedă niște calități pe care ei nu au vrut să le vadă mult timp. Și faptul că Putin nu i-a adresat urări de Revelion nu o dezavantajează, ci o onorează, pe ea și pe noi, cetățenii Republicii Moldova. Căci putinismul nu are viitor, iar urările unui criminal de război nu-i pot folosi la nimic.






























La mulți Ani ! Să ne bucuri cu mai multe editoriale !
Stimate dle Negru, felicitări pentru rezumatul politic de sfârșit de an cât se poate de lucid, comprehensiv si accesibil. Cotitura istorică prin care trecem este tragica si plină de provocări dar si de oportunități pe care deocamdată Președinta Sandu si PASul le folosesc abil in interesul național. Avem toate șansele sa facem acel salt calitativ si sa ne ancoram definitiv in spatiul civilizațional occidental iar pentru asta concetățenii noștri trebuie sa se maturizeze politic, sa nu se lase manipulați de pseudopoliticieni cu interese obscure, si sa faca alegerea potrivită, pentru ca niciodată alegerea dintre bine si rău nu a fost mai ușoara si evidentă decât acuma.
Nici după 32 de ani nu suntem în stare să analizăm echidistant evenimentele unui an de guvernare... Doar vorbe mieroase pentru guvernanți... De ce se lasă la o parte incompetența crasă a acestei guvernări care a reușit să diminueze capacitatea de cumpărare a cetățenilor cu peste 35%, a atins un deficit bugetar colosal, a ”sustras” de la BNM 30 mln. de euro pentru vaccinuri care au fost aruncate la gunoi, a planificat deja pentru anul 2023 5 mlrd. lei doar dobânzi pentru credite și împrumuturi obscure, a realizat o creștere economică ”negativă”... Nu a numit un procuror general (sunt aproape 2 ani de la ”arestarea” lui Stoianoglo), nu numește judecătorii în funcție de aproape un an de zile, dosarele fiind tergiversate cu anii, zero rezultate în ceea ce ține de tragerea la răspundere a acelor implicați în furtul miliardului... De reforma terirorial-administrativă nici nu merită de pomenit, iar de reforma administrației centrale vedem doar creșterea numărului de miniștri și statelor ministerelor și a puzderii de autorități și agenții care ”prestează” servicii cu plăți grase, servicii, pentru care cetățenii plătesc impozite și taxe... De situația mediului de afaceri - e mai proastă decât a fost cu 2 ani în urmă și nici nu se mai dorește să se efectueze studii ce țin de Costul afacerii..
Niciodata "opozitia" nu va recunoaste calitatile CERTE ale guvernarii. Opozitia noastra nu este o opozitie moldoveneasca. Din pacate cei care anuntau sfarsitul epocii geopolitice au gresit. Astazi (si dintotdeauna) opozitia din RM nu este deloc moldoveneasca ci ruseasca si deci geopolitica. Pentru a fi clar si explicit opozitia submineaza in mod clar unitatea, independenta si suveranitatea tarii. In oricare alta tara aceste partide ar fi fost scoase in afara legii pentru ca sunt anticonstitutionale. Inteleg foarte bine ca ele au pus mana pe masmedia si controleaza nestiutorii, dar OBLIGATIA noastra este in numele CONSTITUTIEI sa le confiscom vehiculul ILEGAL al expresiei lor ANTICONSTITUTIONALE, adica masmedia pe care au dobandit-o si intretinuta cu bani proveniti din furt si banditism. Daca acum pe fondul pierderilor rusesti in ucraina nu reusim sa dam lovitura si sa facem da domneasca legea si constitutia, atunci nu vom mai reusi niciodata si vom permite calului troian sa traiasca in spatele liniilor ucrainiene. Iar daca nu reusim sa ne descurcam singuri, ceea ce poate fi explicabil, atunci trebuie sa cerem ajutor din exterior asemeni Ucrainie care "plange" intr-una pentru ajutor. Nu pentru ca la noi nu este razboi conventional sau pentru ca suntem mai mici trebuie sa ne stingem. TREBUIE SA ARATAM CLAR IMPORTANTA NOASTRA STRATEGICA DE A FI IN SPATELE LINIILOR UCRAINIENE. A pierde razboiul asimetric in RM inseamna a deschide un front nou impotriva Ucrainei care are deja fronturi din nord, est si sud. Mai lipseste cel din est pentru a o impovara si de ce nu poate ingenunchia !!! Maia Sandu si PAS inapoi la diplomatie !!! Anul 2023 se deschide in forta pentru ca razboiul nu a incetat, nici eforturile noastre nu trebuie sa inceteze !!! Macar atat sa putem face ...



