01:06:03 28.05.2020
 
Stiri

Alegerile s-au încheiat, dar campania electorală continuă

Politică 22.03.2019 09:51 Vizualizări3223 Autor: Nicolae Negru
Alegerile s-au încheiat, dar campania electorală continuă


Semne diacritice

Prima ședință, de constituire a Parlamenului, i-a prins pe liderii „ACUM” pe picior greșit, ei aflându-se la Bruxelles unde discutau despre „rezultatele alegerilor”. Nu este exclus ca ei să fi fost ținta unei acțiuni meschine premeditate (ca și demersul anti-ACUM legat de cazul agresiunii fizice a deputatului Sergiu Sârbu). Decretul lui Dodon de convocare a deputaților noi aleși era așteptat pentru 25 sau 26 martie. El însuși stabilise acest reper după confirmarea rezultatelor alegerilor de către Curtea Constituțională. Ce l-a determinat să se grăbească? A ajuns cumva la înțelegere cu Plahotniuc privind crearea unei majorități parlamentare PSRM-PD?

Pe de altă parte, cât de urgente erau discuțiile Maiei Sandu cu Joseph Daul, președintele PPE, și alte persoane oficiale din UE, încât nu era posibilă o mică amânare, pentru a participa la ședința de constituire a Parlamentului? Dacă Andrei Năstase a revenit la Chișinău, de ce nu a reușit Maia Sandu? Să aibă dreptate cei care vorbesc despre divergențe în rândurile „ACUM”?

Nu iese fum fără foc și, dacă sub aparența unității de nezdruncinat a blocului „ACUM” nu ar mocni jăratecul discordiei, „trolii” PD nu ar avea ce „răscoli”. De la reprezentanții „ACUM” s-a aflat în spațiul public despre posibila împărțire a blocului în două sau chiar trei fracțiuni parlamentare. S-a făcut chiar trimitere la textul acordului semnat de PAS și PPDA, în care se prevede dizolvarea blocului după alegeri.

Blocul rămâne unit, a declarat Năstase, dar a fost foarte neconvingător. Numai deputații acumiști nu și-au stabilit „formele și formulele” în care vor activa în viitorul Parlament, reținând procedura de alegere a președintelui și începutul activității propriu-zise a Legislativului. Regulamentul Parlamentului le oferă încă zece zile pentru a ajunge la o înțelegere între ei. Din punctul nostru de vedere, e firească și previzibilă problema împărțirii funcțiilor între liderii „ACUM”, două săbii nu încap într-o teacă, mai cu seamă dacă această „teacă” este dotată cu mașină la scară, cabinet, secretară etc. Așa că, orice ar spune acumiștii despre unitate, șansele ca deputații „ACUM” să formeze o singură fracțiune sunt minime și nici nu s-ar vorbi despre ele, dacă nu ar insista mentorii și sponsorii din umbră ai blocului.

Cu toate că Maia Sandu a lipsit, blocul „ACUM” a făcut public, într-o conferință de presă de după ședința Parlamentului, proiectul declarației Parlamentului cu privire la caracterul capturat al instituțiilor statului. Mult așteptatul document, citit de vicepreședinta PAS, Liliana Nicolaescu-Onofrei, lasă impresia unui manifest electoral, mai mult publicistic , declarativ, decât analitic, factologic, pe care l-ar putea înțelege toți cetățenii, nu doar telespectatorii a două sau trei posturi tv. Adunate la un loc, niște sintagme propagandistice devenite clișee, chiar dacă foarte vehiculate de către o parte de politicieni și mass-media, nu pot înlocui necesitatea unui studiu serios, argumentat.

Alegerile s-au încheiat! Prezumția nevinovăției nu a fost anulată de nimeni, nu-i așa? Era logic să se creeze mai întâi o comisie parlamentară care să adune probe concludente pentru conținutul declarației respective, pornind de la furtul miliardului, și abia apoi să urmeze discutarea și aprobarea acesteia de către deputați. Din acest document serios trebuie să derive celelalte măsuri de „dezoligarhizare”, inclusiv modificările legislative care să permită demiterea unor înalți funcționari, începând cu procurorul general și terminând cu conducerea Curții Supreme de Justiție, „precum și conducerii altor instituții de stat”.

Grăbindu-se să-și impresioneze alegătorii, punând carul înaintea boilor, acționând ca și cum totul e stabilit deja, blocul „ACUM” riscă să producă un fâs.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..


A. Taran 22.03.2019 10:21

Câteva obiecții critice la ”opusul” lui Negru: În primul rând, el zice că nu e fum fără foc. Ba este, fumul pe care îl face el este unul atrificial, ca într-un spectacol de pe o scenă la un concert în carea rtiștii sunt slabi, iar fumul artifical - mult.În al doilea rând, trolii PD-lui sunt așa de ”culți” și invenitvi, încât pot scrie despre or ce, chair și că rahatul e gem. Iar N. Negru e unul din acești troli care o face pe obiectivul. În al treiela rând, articolele lui veșnic critice la adrea blocului ACUM reflectă faptul că el deja aiurește și e marcat de, ori de marazmul anilor, ori de setea banilor și el nu vede că Blocul ACUM nu a fost și nu e la guvernare și faptul că RM este în listele cu cea mai toxocă jusitței, cu parctic lipsită de democrație, că pâmnă nu dmeult un ucigaș și un agramat era deputat, iar acum un horț de milarde (Nimeni nu a nulat Raportul Kroll), e deputat - nu e „meritul” blocului ACUM. Și faptul că pentru că la procesul unui singur ”infractor” sunt trimiși 40-50 de polițiști din trupe specaie, cu căști, scurte anti-glonț, etc, care profanează noțiunea de act de justiție, tot nu e ”metirul” blocului ACUM. Și multa alte tîmpenii și crime tov, Negru și așlți troli ca el, nu le văd. iar crimele regimului deja sunt atât de evidente, încât tov. Negu deja n-o să se mai spele de mizeria în care se scaldă. Unucul fapt pozitiv în comportarea lui, e că el ridică ratingul acetul bloc, pentru că lumea nu agerează așa tip de indivizi, ei trezind greață la oameni.

timofei 22.03.2019 10:30

cei din ACUM lucreaza impotriva bunastarii cetatenilor(((

Juju 22.03.2019 10:44

Eu am impresia că cei din ACUM sunt în veșnică campanie electorală. )))

Anatol Munteanu 22.03.2019 10:49

A.Taran, cat ai primit pentru acest comentariu lung? Nu o fa pe marele filozov, ca se vede de la o posta ca esti si tu un trol marsav. Toata lumea site ca nu doar PD are troli. PPDA si PAS au de doua ori mai multi troli care ling fundul. Da-ti o palma si dute si iti cauta ceva de lucru! Daca vrei, vina ca te angajez la mine la spalatoria auto. In loc sa speli funduri, o sa speli masini. Cred ca e o profesie mai buna

Teodor 22.03.2019 10:54

Stiu cei din PAScuDA cum sa se bage in seama.

Diana 22.03.2019 13:35

Din pacate, din comportamentul neadecvat al celor din ACUM au de pierdut in primul rind cetatenii.

D. Anton 23.03.2019 14:53

Este inutil să intri în polemică cu N.Negru și cu alți troli și ”fani” a lui Plahotniuc. De aceea mă voi limita doar să reproduc un fragment tradus din declarația din 21.03.2019, a Președintelul Partidului Popular European, Joseph Daul - Președintea Partidului Popular European, care e forța politică majoritară în Parlamentul UE. El a decalrat (citez): ”„Sunt convins că în Moldova alianța ACUM... este singura forță politică care va lupta împotriva corupției, va aplica statul de drept și va scuti Moldova de controlul autocratic al lui Plahotniuc”. Declarația integrală este postată pe SITe-ul Parlamentului UE. Deci, cine are ochi -să citească, iar cine are creeri - să judece.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.05.2020 09:25 Nicolae Negru Nicolae Negru // Geopolitica intrând ...

22.05.2020 15:28 Ziarul National Victor Chirilă, directorul APE: R. Mo...

22.05.2020 09:34 Nicolae Negru Nicolae Negru // Numai protejându-l p...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md