06:06:26 03.12.2021
Stiri

Nantoi: „Moldovagaz” este o ANEXĂ a „Gazprom”, iar Chișinăul nu va plăti datoriile de 7,8 miliarde de dolari asumate de Krasnoselski. El e o mizerie, care se scapă în pantaloni de frică în anticamera lui Gușan… Avem nevoie de ALTERNATIVE”

Actualitate 15.10.2021 12:13 Vizualizări10271 Autor: Ziarul National
Nantoi: „Moldovagaz” este o ANEXĂ a „Gazprom”, iar Chișinăul nu va plăti datoriile de 7,8 miliarde de dolari asumate de Krasnoselski. El e o mizerie, care se scapă în pantaloni de frică în anticamera lui Gușan… Avem nevoie de ALTERNATIVE”


Dialogul cu Federația Rusă pe tema livrărilor de gaze se va încheia doar cu unele cedări politice, inclusiv un nou Memorandum Kozak, iar din acest motiv R. Moldova trebuie să iasă imediat din această capcană întinsă de Rusia de 30 de ani. De această părere este deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Oazu Nantoi.

„Atât timp cât „Moldovagaz” este o anexă docilă a „Gazprom”, sigur că apare întrebarea: Dar la ce nivel se negociază acel eventual contract și care sunt condițiile?. Condițiile nu vor fi comerciale, noi nu le cunoaștem, adică noi putem presupune că va fi pus pe masă memorandumul Kozak, pachetul comprehensiv pentru R. Moldova, pe care Dodon l-a dus la Munchen, după ce a fost redactat de Ambasadorul Federației Ruse… Dar acesta, deocamdată, este un proces netransparent. În dialogul cu Rusia, ecuația nu are soluție, noi trebuie să căutăm alte căi pentru a ieși din capcana aceasta”, a declarat Nantoi joi-seară, în cadrul unei emisiuni de la Jurnal Tv.

La rândul său, analistul politic Anatol Țăranu consideră că Rusia ar fi interesată să dea gaze R. Moldova, deoarece în așa fel Transnistria va acumula mai multe datorii. „La un moment dat, va veni timpul ca să întoarcem Transnistria acasă, dar datoria pentru gaze de 7,8 miliarde de dolari trebuie întoarsă de R. Moldova. În așa fel se blochează categoric orice reglementare politică. Ea nici acum nu are nicio perspectivă, dar Rusia e interesată să pompeze gaze pentru ca datoria să tot crească la niște sume colosale. Rusia se asigură și pe această cale că Transnistria e bătută în cuie și nu poate fi vorba de nicio reglementare în afara intereselor sale. Ați văzut că Vadim Krasnoselski, atunci când a fost la Moscova, a spus că partea stângă își asumă datoria”, a menționat Țăranu.

Deputatul actualei majorități parlamentare nici nu vrea să audă că miliardele pe care s-a menținut regimul separatist de la Tiraspol trebuie să fie întoarse de Chișinău.

„Agenții economici din stânga Nistrului, inclusiv Centrala de la Cuciurgan, care ne vinde nouă curent… Consumatorii din stânga Nistrului plătesc un preț mai mic de cinci ori decât cei din dreapta Nistrului. Acești bani nu se duc la „Gazprom” sau „Moldovagaz”. Ei se duc pe un cont special din stânga Nistrului și de acolo se subvenționează regimul separatist din stânga Nistrului. Ulterior, banii pleacă într-un off-shore pentru băieții șmecheri de pe ambele maluri ale Nistrului și băieții deștepți de la Moscova. Când a venit Voronin în 2001, datoria era de 800 de milioane, iar acum e de peste 7 miliarde și totul e ok, iar businessul merge strună.

Nu poate fi vorba despre faptul că aceste miliarde sunt datorie de stat a R. Moldova. Nu poate fi vorba că un oarecare Krasnoselski, o mizerie care se scapă în pantaloni de frică în anticamera lui Gușan… De fapt, nu el a spus despre asumarea datoriei, dar Rusia a spus. Este dreptul internațional și vă amintiți că „Naftogaz” din Ucraina, cu tot războiul, a câștigat în instanțele internaționale 3 miliarde de dolari de la Gazprom”, a amintit Nantoi.

Deputatul PAS a mai adăugat că gaz se poate de găsit pe piața europeană. „De pompat prin România, pentru că R. Moldova nu-i trebuie mult gaz. Dar aici apare problema malului stâng al Nistrului, deoarece intervine problema aceasta blestemată cu pretinsa datorie, dar oricum Rusia nu este cointeresată ca malul stâng să rămână fără gaz”, a conchis Oazu Nantoi.

Expertul în energetică, Tudor Șoitu, menționează că Maia Sandu, Natalia Gavrilița și chiar Andrei Spînu nu ar trebui să meargă la Moscova sau la Sankt Petersburg să negocieze un nou contract de livrare a gazelor.

„Nu are treabă Maia Sandu și actuala guvernare să meargă la Moscova. Ce treabă are premierul Natalia Gavrilița, dar și același vicepremier Andrei Spînu cu contractarea gazului? Dar nicio treabă. Nici Dodon nu avea nicio treabă cu asta, chiar dacă se ducea la Moscova. El nu a avut niciodată treabă și plecând la Moscova nu a decis niciodată prețul la gaze”, a spus Șoitu.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Paralelle 16.10.2021 13:29

Argumente vadite,foarte bune,care conving ca solutia Moldovei este de a gasi ALTE ALTERNATIVE! GazKremlin nu vrea sa piarda de sub control propria filiala de gaz de la Chisinau si servitorii sai.Cu atit mai mult,cu un gigant international ca Gazprom,ei pot pierde si alte ramificari (afaceri mai mult sau putin curate ce au interferenta cu gazul: imobiliarul,agentiile de paza...etc.),care le aduc plus valoare de la cetatenii moldoveni. Sa luam,un mic exemplu: cine redacteaza facturile in hirtie sau on-line ale consumatorilor?...De pe ce servere vin acestea? Cine le securizeaza?...Cui apartine publicitatea serverilor?...Tot concernului,banuiesc sau complicilor acestuia. Doar, cei care pot avea dreptul la mai mult acces la informatie pot face o investigatie pentru a verifica...Sirul manevrelor,tacticilor pe care "Stapinul" le are in mina,pentru a ne ingenunchia,pot continua...

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.11.2021 13:58 Ziarul National Ioan Aurel Pop, președintele Academie...

29.11.2021 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre r...

26.11.2021 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // România și nevoia de...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce notă îi puneți Guvernului condus de premierul Natalia Gavrilița pentru activitatea din primele 100 de zile de activitate?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md