17:38:30 25.02.2024
Stiri

Moscova este ÎMPOTRIVA unei alianțe dintre PSRM și PD, dar agreează o coaliție dintre socialiști și „ACUM”. „Lui Dodon asta i s-a transmis la Moscova”. Nicolae Negru: „Era previzibilă o asemenea „doleanță” din partea lui Putin”

Politică 21.03.2019 19:12 Vizualizări4868 Autor: Ziarul National
Moscova este ÎMPOTRIVA unei alianțe dintre PSRM și PD, dar agreează o coaliție dintre socialiști și „ACUM”. „Lui Dodon asta i s-a transmis la Moscova”. Nicolae Negru: „Era previzibilă o asemenea „doleanță” din partea lui Putin”


Moscova ar fi împotriva unei coaliții dintre Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) și Partidul Democrat (PD), dar ar agrea o alianță dintre socialiști și Blocul „ACUM”, scrie publicația rusească Komersant, care face trimitere la surse din instituțiile de stat ale Federației Ruse.

„Surse demne de încredere, responsabile de Moldova, dintr-o structură de stat rusească, sub protecția anonimatului a comunicat, la fel ca un alt interlocutor care știe nemijlocit poziția administrației președintelui Federației Ruse, că Rusia este împotriva oricăror înțelegeri dintre PSRM și PD. Potrivit lor, această poziție consolidată a Moscovei a fost comunicată lui Dodon. Mesajul principal: Moscova este categoric împotriva alianței lor cu democrații și este categoric pentru alianța socialiștilor cu dreapta (ACUM). Poate fi și o alianță provizorie, pentru demontarea regimului lui Plahotniuc”, se arată în materialul publicat de Komersant.

Solicitat să comenteze această poziție a Moscovei, editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru, a spus că nu este surprins de poziția autorităților rusești.

„Era previzibilă o asemenea „doleanță” din partea lui Putin. O serie de acțiuni ale Moscovei de dinainte de alegeri, inclusiv inițierea unui dosar penal lui Plahotniuc, semnalau „antipatia” evidentă a Rusiei față de PD. Și discursul lui Dodon s-a schimbat radical după ce a mers la Moscova să-și scuture oboseala electorală. Pe el nu-l mai supăra „aroganța” liderilor „ACUM”, așa încât era dispus să „recomande” deputaților PSRM o alianță cu acumiștii. De altfel, printre cei care au lansat și mențin energic ideea respectivă în spațiul public figurează unii simpatizanți ai lui Putin”, a precizat Negru.

Editorialistul nostru a mai adăugat că guvernarea PD a supărat foarte tare Moscova. „Rușii, probabil, nu se așteptau ca guvernarea de la Chișinău să sprijine deschis Ucraina în cadrul ONU, să ceară la ONU retragerea trupelor ruse de pe teritoriul R. Moldova, să inițieze construcția gazoductului Iași-Chișinău, să expulzeze spioni ruși, să-l umilească pe Rogozin, să protesteze împotriva deschiderii reprezentanței separatiștilor la Moscova”.

În același context, Nicolae Negru crede că „ACUM” nu ar trebui să cadă în plasa socialiștilor, care sunt ghidați de la Moscova.

„Ar fi stupid din partea „ACUM” să creadă că vor realiza „dezoligarhizarea” cu ajutorul lui Putin și FSB. Rusia este fieful oligarhilor, e o oligarhie „model”. Faptul că unii oligarhi mai mor sau stau la închisoare nu e consecință a luptei cu oligarhia, ci a luptei între clanurile oligarhice”, a conchis acesta.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
23.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Doi ani de război se...

19.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin în persoană și...

16.02.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Testul funcțional

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md