03:48:15 25.07.2024
Stiri

„Moldovatransgaz”, AMENDATĂ cu aproape 34 de milioane de lei de către ANRE pentru că nu și-a asigurat independența față de „Moldovagaz”

Actualitate 15.09.2023 13:06 Vizualizări1465 Autor: Ziarul National
„Moldovatransgaz”, AMENDATĂ cu aproape 34 de milioane de lei de către ANRE pentru că nu și-a asigurat independența față de „Moldovagaz”


Operatorul sistemului de transport al gazelor naturale S.R.L. „Moldovatransgaz” a fost amendată de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) cu suma de 33 996 456 de lei pentru nerespectarea obligațiilor legale aferente asigurării independenței sale în raport cu întreprinderea de gaze naturale integrată pe verticală S.A. „Moldovagaz”, care desfășoară o activitate licențiată de furnizare a gazelor naturale.

Decizia privind aplicarea acestei sancțiuni financiare companiei „Moldovatransgaz” a fost luată vineri, 15 septembrie, banii urmând a fi transferați în bugetul de stat.

Obligația privind asigurarea separării și independenței operatorului sistemului de transport al gazelor naturale este prevăzută atât de prevederile Legii cu privire la gazele naturale, cât și de Pachetul Energetic III, iar nerespectarea acestora atrage după sine aplicarea sancțiunii financiare stipulate în art. 113 alin. (3) lit. b) al Legii nr. 108/2016 cu privire la gazele naturale, explică ANRE.

CITIȚI și R. Moldova, sub aripa energetică a României: Ce prevede programul energetic pentru iarna următoare al Ministerul Energiei de la București

Menționăm că, recent, „Moldovatransgaz”, subsidiara S.A. „Moldovagaz”, companie controlată de rușii de la „Gazprom”, a acceptat transmiterea în locațiune către SRL „Vestmoldtransgaz”, subsidiara „Transgaz” din România, a rețelelor de transport al gazelor naturale, pentru o perioadă de cinci ani.

Astfel, SRL „Vestmoldtransgaz” va obține, începând cu data de 19 septembrie 2023, nu doar posibilitatea de gestiune a rețelelor de transport pe întreg teritoriul Republicii Moldova, dar și statutul de operator cu ulterioara certificare la nivel european conform cerințelor Pachetului energetic III.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.07.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Democrația urâtă și ...

19.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Trilaterala

15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md