„Moldovagaz” încearcă să MINIMIZEZE criza gazelor, după ce Parlamentul a instituit starea de urgență, iar Guvernul a decis să cumpere gaz din surse alternative: „Au existat deja perioade în care presiunea gazului în sistem a fost mult mai scăzută”


Administrația SA „Moldovagaz”, companie al cărei pachet majoritar de acțiuni este deținut de compania rusească „Gazprom”, susține că în istoria R. Moldova au mai fost cazuri când presiunea în rețea a fost mai scăzută decât acum, dar „s-a făcut față situației”. Declarația a fost remisă după ce Parlamentul R. Moldova a instituit vineri stare de urgență, lucru care va permite Guvernului Gavrilița să achiziționeze gaze din surse alternative decât „Gazprom”.
„În pofida faptului că la ziua de astăzi sistemul de transport al gazelor naturale al R. Moldova funcționează la parametrii de presiune apropiați de cei critici, SA „Moldovagaz” continuă să asigure aprovizionarea cu gaze a tuturor consumatorilor din țară.
SA „Moldovagaz” consideră necesar să fie reamintit că în istoria R. Moldova au existat deja perioade în care presiunea gazului în sistem a fost mult mai scăzută decât în prezent. Cu toate acestea, atunci s-a făcut față situației, la fel va fi și acum. Asigurăm consumatorii țării că situația dificilă cu aprovizionarea cu gaze va fi depășită”, se arată în declarația „Moldovagaz”.
Totodată, în declarație se mai menționează că întreprinderile din grupul „Moldovagaz”, inclusiv operatorul sistemului de transport al gazelor, vor lucra în coordonare cu Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, iar pe perioada stării de urgență vor acționa în concordanță cu situația și deciziile Comisiei pentru Situații Excepționale.
Amintim că decizia de a declara stare de urgență pentru 30 de zile în R. Moldova a fost luată după ce presiunea de gaze în rețeaua națională a scăzut la un nivel critic în ultimele 24 de ore. În acest sens, premierul Natalia Gavrilița a menționat că „Moldovagaz” „nu s-a ținut de cuvânt” și nu a asigurat volumul necesar de gaze în această perioadă, deși există un contract prin care R. Moldova plătește 790 de dolari pentru gazele rusești în luna octombrie. Astfel, R. Moldova va cumpăra gaze din surse alternative, pentru a asigura volumul necesar de gaze în rețeaua națională.









































































