07:02:42 03.12.2021
Stiri

VIDEO // Parlamentul a instituit STARE DE URGENȚĂ până pe 20 noiembrie: „R. Moldova va avea gaz natural!”; „Este o situație în premieră în cei 30 de ani de independență, este o chestie de DEMNITATE NAȚIONALĂ”

Actualitate 22.10.2021 15:46 Vizualizări5192 Autor: Ziarul National
VIDEO // Parlamentul a instituit STARE DE URGENȚĂ până pe 20 noiembrie: „R. Moldova va avea gaz natural!”; „Este o situație în premieră în cei 30 de ani de independență, este o chestie de DEMNITATE NAȚIONALĂ”


Parlamentul de la Chișinău a aprobat vineri Hotărârea privind declararea stării de urgență pe întreg teritoriul R. Moldova, în perioada 22 octombrie – 20 noiembrie

Propunerea venită de la Guvern a fost susținută de 55 de deputați și are drept scop stabilirea măsurilor necesare pentru asigurarea securității aprovizionării cu gaze naturale și energie electrică a R. Moldova.

Prim-ministrul Natalia Gavrilița a explicat deputaților că instituirea stării de urgență este o soluție tehnică ce va permite achiziționarea volumului necesar de gaze naturale din surse alternative în regim de urgență.

„Mesajul meu către cetățeni rămâne același - R. Moldova va avea gaz natural!”, a declarat premierul de la tribuna Parlamentului.

CITIȚI și VIDEO // În R. Moldova urmează să fie instituită STAREA DE URGENTĂ, după ce „Moldovagaz”, filiala „Gazprom”, nu a asigură presiunea necesară în rețeaua de gaze. „Până la finele zilei vom cumpăra gaze din resurse alternative”

Potrivit documentului, Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova va emite, pe perioada stării de urgență, dispoziții în vederea punerii în executare a următoarelor măsuri:

1) instituirea unui regim special de procurare a gazelor naturale în regim rapid;

2) alocarea mijloacelor financiare pentru asigurarea procurării volumelor necesare de gaze naturale;

3) adoptarea deciziilor necesare în scopul asigurării unor acțiuni rapide de asigurare cu gaze naturale, inclusiv prin derogare de la prevederile normative;

4) dispunerea, la necesitate, a raționalizării consumului de gaze naturale și de alte resurse energetice;

5) adoptarea deciziilor de împuternicire a furnizorilor și distribuitorilor să acționeze în scopul procurării, transportării și distribuției gazelor naturale pe întreg teritoriul țării;

6) coordonarea activității mijloacelor de informare în masă privind: informarea populației despre cauzele și proporțiile situației excepționale, despre măsurile întreprinse pentru prevenirea pericolului, lichidarea urmărilor acestei situații și protecția populației; familiarizarea populației cu regulile de comportare în timpul situației excepționale; introducerea unor reguli speciale de utilizare a mijloacelor de telecomunicații;

7) instituirea de instrumente rapide de colectare a plăților de la consumatori pentru gazele naturale folosite;

8) efectuarea altor acțiuni necesare în vederea prevenirii, diminuării și lichidării consecințelor insuficienței de gaze naturale care a provocat starea de urgență.

Totodată, Hotărârea nu va afecta desfășurarea alegerilor locale noi pentru funcția de primar din 21 noiembrie.UPDATE 15.29 //
Parlamentul a instituit, cu 55 de voturi, stare de urgență în R. Moldova până la 20 noiembrie curent.

Opoziția a criticat guvernarea pentru faptul că nu ar fi fost în stare să negocieze cu autoritățile ruse un contract bun de aprovizionare cu gaze naturale a R. Moldova.

De cealată parte, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Dan Perciun, i-a învinuit pe socialiști și comuniști de „trădare de țară”.

Acesta a comparat criza energetică de astăzi cu embargoul la vinurile moldovenești impus de Federația Rusă în anul 2006 și spune că astăzi e mai bine, pentru că ne-am reorientat și am găsit piețe sigure de desfacere pentru vinurile noastre.

„Este o situație în premieră în cei 30 de ani de independență, când R. Moldova va procura gaze naturale din surse alternative. E o chestie de demnitate națională. (...) Dacă vouă vă place să stați în lesă, nouă nu ne place”, a punctat Dan Perciun, aplaudat de colegii lui din Parlament.
UPDATE //
Instituirea stării de urgență nu va afecta desfășurarea alegerilor locale noi, programate în mai multe localități din R. Moldova, inclusiv municipiul Bălți, pe 21 noiembrie curent.

Un amendament în acest sens a fost votat de 71 de deputați ai fracțiunilor PAS și Blocului „Comuniștilor și Socialiștilor”.
UPDATE // Regiunea transnistreană va fi obligată să plătească pentru gazele furnizate din sursele alternative. Premierul Natalia Gavrilița a subliniat astăzi în Parlament, în cadrul ședinței în care urmează să fie votată instituirea stării de urgență până la 20 noiembrie, că Guvernul se preocupă de asigurarea energetică a R. Moldova.

Socialistul Vasile Bolea s-a interesat dacă va si asigurată cu gaze și partea stângă a Nistrului, controlată de regimul separatist în frunte cu Vadim Krasnoselski.

„Pentru noi, teritoriul întregii țări înseamnă R. Moldova în cadrul hotarelor recunoscute internațional. Vom furniza gaze acolo unde se va plăti pentru ele”, a precizat Gavrilița.

Astfel, Tiraspolul va trebui să plătească pentru gazele furnizate din surse alternative, lucru care nu se întâmplă în prezent.


UPDATE //
„Starea de urgență propusă de Guvern are ca scop evitarea situației în care R. Moldova și cetățenii ei să rămână fără gaze naturale în următoarea perioadă. Starea de urgență declarată ar oferi pârghii suplimentare pentru a nu se ajunge acolo. Restricții, interdicții sau limitări de genul celor impuse în martie-aprilie 2020 nu vor exista. Privitor la alegerile locale care urmează să se desfășoare la 21 noiembrie 2021, reieșind din prevederile art.4 alin.(2) din Legea nr.212/2004, acestea nu ar trebui amânate (alegerile se desfășoară pe 21 noiembrie 2021, iar în această zi starea de urgență va fi deja finalizată). Totuși, pentru a nu exista interpretări, Parlamentul ar putea clarifica lucrurile stabilind asta fără niciun echivoc”, a declarat ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco.


UPDATE // Prim-ministra a mai declarat în Parlament că, anterior, „Gazprom” a promis că va furniza volumul necesar de gaze, dar că nu s-a ținut de cuvânt.

„Această stare de urgență ne va permite să acționăm rapid, să cumpărăm gazele necesare pentru a doua zi. Dacă cei „Gazprom” vor livra gazele necesare, așa cum au promis astăzi, atunci nu vom utiliza bani suplimentari pentru achiziția de gaze. Decizia a fost luată după ce furnizorii nu au venit cu soluții pentru a asigura volumul necesar de gaze”, a punctat Gavrilița.
UPDATE //
Premierul Gavrilița a subliniat că pentru prima dată în 30 de ani de la declararea independenței, R. Moldova va accesa gaze din surse alternative.

„Nu vom rămâne fără gaze, deja și „Gazprom” ne-a asigurat că va crește volumul de gaze livrat R. Moldova. Instituirea stării de urgență e o procedură tehnică, care ne va permite să acționăm rapid”, a declarat prim-ministra.Deputații s-au convocat, începând cu ora 13.00, în ședință plenară, pentru a examina proiectul de Hotărâre cu privire la propunerea declarării stării de urgență în R. Moldova pentru perioada 22 octombrie - 20 noiembrie curent.

Premierul Natalia Gavrilița a explicat deputaților necesitatea instituirii stării de urgență.

„Eu reprezint azi, în fața voastră, un Guvern care găsește soluții, nu le tergiversează. Un guvern care este în stare să își asume decizii complicate. Dar vă asigur, aceste decizii sunt foarte bine calculate, analizate și gândite în detalii și nu pentru că ne construim paravane după care să ne ascundem eventual, ci pentru ca orice decizie pe care o facem să fie transparentă, bine intenționată și constructivă, în folosul cetățeanului. Nu negociem pe ascuns interesul național. (...) Deputați și deputate ai partidelor ȘOR și BCS, aveți azi o șansă de a demonstra întregii țări și cetățenilor care v-au votat cu încredere că o să-i slujiți conștiincios, că meritați locurile în parlament, că țineți la suveranitatea statului și mai ales la bunăstarea cetățenilor acestui stat. Iar mesajul meu către cetățeni rămâne același - R. Moldova va avea gaz natural!”, a afirmat Natalia Gavrilița în Parlament.

Guvernul i-a solicitat astăzi Parlamentului să decreteze stare de urgență pentru 30 de zile în legătură cu criza de pe piața gazelor naturale.


Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.11.2021 13:58 Ziarul National Ioan Aurel Pop, președintele Academie...

29.11.2021 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre r...

26.11.2021 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // România și nevoia de...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce notă îi puneți Guvernului condus de premierul Natalia Gavrilița pentru activitatea din primele 100 de zile de activitate?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md