16:21:14 18.05.2024
Stiri

Mitropolitul Vladimir anunță MOTIVUL și PROGRAMUL vizitei Patriarhului Kiril la Chișinău de săptămâna viitoare

Social 30.08.2013 14:49 Vizualizări2509 Autor: Ziarul National
Mitropolitul Vladimir anunță MOTIVUL și PROGRAMUL vizitei Patriarhului Kiril la Chișinău de săptămâna viitoare elldor.info


Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove Vladimir respinge ideea potrivit căreia vizita Patriarhului Moscovei și al Întregii Rusii Kiril din perioada 7 – 9 septembrie curent în R. Moldova ar avea motive politice și anunță că acesta va participa la manifestațiile dedicate împlinirii a 200 de ani de la înființarea Mitropoliei Moldovei.

„Anul 2013 este jubiliar pentru Mitropolia Chişinăului şi a Întregii Moldove. În 1813, la 21 august, a fost semnat ucazul ţarului pentru a fi înfiinţată, pe atunci, Episcopia de Chişinău şi Hotin, în frunte cu mitropolitul Gavriil Bănulescu-Bodoni. Au trecut deja 200 de ani. În anul curent, noi am socotit de cuviinţă ca această sărbătoare să o serbăm pe 7-9 septembrie. A fost invitat Preafericitul Patriarh Kiril pentru a încununa toate manifestațiile prilejuite de acest jubileu. Dânsul va sosi la Chişinău pe 7 septembrie, pentru a participa la toate festivităţile consacrate acestui jubileu, va avea întrevederi şi cu preşedintele ţării, şi cu prim-ministrul, şi cu alţi lideri de partide”, a declarat Mitropolitul Vladimir într-un interviu acordat postului de radio „Europa Liberă”.

În aceeași zi, Patriarhul Kiril va participa la rugăciunea de pomenire a  Mitropolitului Gavriil Bănulescu-Bodoni în mănăstirea Căpriana. La eveniment vor fi prezenți toţi călugării din Republica Moldova.

„Mai apoi va fi o cină la această mănăstire la care vor participa toţi invitaţii, din Grecia, Belarus, Ucraina, Rusia şi din Republica Moldova, în număr de 20 de arhierei, episcopi, arhiepiscopi şi mitropoliţi. Apoi, a doua zi, va fi oficiată liturghia, în ziua de sărbătoare, în faţa catedralei mitropolitane, cu hramul în cinstea naşterii Mântuitorului”, a mai spus ÎPS Vladimir.

Patriarhul Kiril are în program și o vizită în Transnistria unde se va întâlni cu liderul regiunii separatise, Evgheni Șevciuc. „Biserica ortodoxă din Moldova, adică şi partea transnistreană, şi partea găgăuză, şi partea de nord şi de sud – toate fac parte din Mitropolia Chişinăului şi a Întregii Moldove. Şi, slavă Domnului, că nu avem această separare în biserică. (...) Eu nu cred că este vorba de o încurajare a separatismului, fiindcă el este liderul bisericesc, nu este lider de partid sau lider care vine să susţină înainte de alegeri pe cineva”, explică ÎPS Vladimir vizita Patriarhului Moscovei și al Întregii Rusii din Transnistria.

 

 

Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

10.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Contopirea „Zilei Vi...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md