Donald Trump, la Beijing, de pe o poziție slăbită, în fața lui Xi, „regele Chinei”
Președintele american Donald Trump, afectat de ancheta privind o presupusă ingerință rusă în alegerile de anul trecut din SUA, riscă să apară slăbit la întâlnirea de la Beijing cu omologul său chinez Xi Jinping, care tocmai și-a consolidat puterea la vârful regimului chinez, a comentat AFP.
În prima sa vizită - miercuri și joi - într-o țară pe care a combătut-o în timpul campaniei sale electorale, președintele american va fi primit cu toate onorurile de „prietenul” său chinez, care tocmai și-a adjudecat un al doilea mandat de cinci ani la conducerea celei de-a doua puteri economice mondiale.
Comparat cu un „rege al Chinei” de Donald Trump, Xi a ieșit din al XIX-lea Congres al Partidului Comunist drept conducătorul cel mai puternic din ultimele decenii, aflat în fruntea unei țări care se dorește o putere în creștere și chiar să zdruncine supremația americană. Iar momentul ales pentru vizita miliardarului nu este deloc la întâmplare.
„Este prima vizită de stat organizată de China după cel de-al XIX-lea Congres”, a remarcat vineri ministrul adjunct de externe Zheng Zeguang. „Această vizită are o importanță specială”, a subliniat el.
Deși proveniți din două sisteme politice diametral opuse, cei doi președinți au în comun o bună doză de naționalism și de populism, potrivit Agerpres.
Dacă Donald Trump a promis să „redea Americii măreția”, Xi Jinping nu încetează să reitereze în fața compatrioților săi „visul marii renașteri a națiunii chineze”.
Comparația se oprește aici între un Xi Jinping în culmea puterii sale și un Trump aflat în dificultate, scrie Agerpres.
După sosirea sa la putere, Xi a declanșat un război împotriva corupției care a dus la sancționarea a 1,5 milioane de persoane, printre care numeroși opozanți interni. Prin contrast, administrația președintelui Trump face obiectul unei anchete a justiției americane cu privire la ingerința rusă în campania prezidențială de anul trecut.
Pe când Xi domnește ca stăpân asupra aparatului politic al țării sale, Trump a fost incapabil să-și impună programul Congresului SUA, precum reforma asigurărilor medicale, notează AFP.
În timp ce Xi Jinping beneficiază de sprijinul aparatului său de propagandă, Donald Trump nu mai are sprijinul decât din partea unei treimi dintre americani.
Toate aceste comparații sunt în dezavantajul președintelui american, care se prezintă la Beijing de pe o poziție slăbită, în condițiile în care el vine să caute un sprijin împotriva Coreei de Nord și să reechilibreze comerțul bilateral, notează Orville Schell, expert în relații chinezo-americane de la Institutul Asia Society, cu sediul la New York.
„Criza financiară din 2009 și confuzia de la Casa Albă s-au adăugat la încrederea, chiar aroganța unei Chine care își spune că i-a venit în fine ora”, observă el. „Încurajat de prosperitatea și puterea Chinei, Xi nu va fi înclinat spre un compromis”, prevede același expert.
Pentru Trump și mentalitatea sa de „câștigător”, să revină din China cu o victorie „ar fi extraordinar de important”, pronostichează acesta. „Riscul ar fi să dea totul pentru a obține această victorie. Dacă nu este atent, Xi ar putea să-l domine”, conchide el.
China îi rezervă oaspetelui său una dintre acele primiri spectaculoase al căror secret îl deține: cu miliarde de dolari în contracte la cheie.
„Pentru Xi este o chestiune de imagine și de asemenea un mijloc de a-l flata pe Trump pentru a-l convinge să fie prieten cu China”, apreciază sinologul Ely Ratner, de la Council on Foreign Relations din Washington.
Strategia funcționează: Donald Trump nu mai contenește cu elogii pentru prietenul său Xi Jinping, „un om foarte bun”, în timp ce Beijingul asigură că cei doi lideri au construit o „prietenie sănătoasă”.
Temerile chineze față de Trump, în special cele față de un război comercial, au dispărut de la prima întâlnire între cei doi președinți în vila miliardarului american în Florida în aprilie.
„Norocul s-a schimbat”, relevă Xu Guoqi, expert în geopolitică la Universitatea din Hong Kong. „Statura lui Xi s-a consolidat substanțial. Cea a lui Trump pare să slăbească de la o zi la alta”, a adăugat el.
Consiliile rectorilor din R. Moldova și România, ședință comună la Chișinău: Programe de studii cu diplomă dublă și desfășurarea unor proiecte comune de cercetare științifică
Carburanții se vor ieftini și în acest weekend: Benzina va costa 22,35 lei/litru, iar motorina - 19,30 lei/litru
Cercetătorii din Republica Moldova și România, 90 de milioane de lei pentru proiecte comune: „Diplomația științifică, noile tehnologii nu au granițe, cu atât mai mult când vorbim aceeași limbă și care avem o mare parte de istorie comună”