08:24:03 19.04.2019
 
Stiri

„MISTER” dezlegat! Iată de ce s-au IEFTINIT unele mărci de ţigarete!

Advertising 25.02.2015 08:30 Vizualizări4494 Autor: Ziarul National
„MISTER” dezlegat! Iată de ce s-au IEFTINIT unele mărci de ţigarete!

În ultimul timp, economia moldovenească înregistrează o situaţie paradoxală – în timp ce preţurile la majoritatea mărfurilor, în special la cele de import, cresc ca urmare a situaţiei de pe piaţa valutară, la unele mărci de ţigarete acestea descresc. Despre acest fenomen au scris mai multe mijloace de informare în masă, ele încercând să afle ce se ascunde în spatele respectivei tendinţe. Şi e tendinţă pentru că e vorba mai că de toate mărcile de țigarete. Astfel, un pachet de ţigarete de marca Kent, Camel şi Winston a ajuns să se comercializeze cu 14 lei, iar Marboro – cu 16, 15 şi 14 lei.

La prima vedere, aceste scumpiri par îmbucurătoare, mai ales pentru acei ce fumează. Însă, în realitate, situaţia e cu totul alta. Dar să le luăm pe toate pe rând. Iar pentru a înţelege ce stă la baza acestei ieftiniri, trebuie să examinăm toate cauzele posibile.

Interesant este că cei care cunosc situaţia din acest domeniu (şi experţii independenţi, dar şi cei care au tangenţe directe cu respectivul tip de business) acceptă să vorbească la temă, dând dovadă de maximă deschidere, dar pun o condiţie – să fie citaţi doar ca surse ce au solicitat anonimatul. Iar explicaţia pe care o oferă neoficial este că „domeniul e foarte important, sunt multe interese şi nu vrem probleme”.

Totodată, de la ei am aflat că una din principalele cauze ale ieftinirii anumitor mărci de ţigarete este numărul mare de produse contrafăcute sau aduse în Moldova prin contrabandă. Experţii atrag atenţia asupra faptului că, chiar dacă Moldova este cunoscută ca o ţară din care mai degrabă se exportă ţigarete de contrabandă în statele UE, anul acesta asistam la o schimbare a situaţiei. Tot ei ne-au spus în context că „regiunea transnistreană reprezintă o sursă de produse contrafăcute sau aduse prin contrabandă”. „Dacă anii trecuţi produsele importate în Transnistria se duceau prin Ucraina în statele europene sau CSI, după înăsprirea controlului la hotar, exportul în Ucraina s-a redus considerabil, ceea ce i-a făcut pe contrabandişti să se reorienteze spre teritoriul controlat de Chişinău”, ne-a spus unul din interlocutorii noştri.

Potrivit unor agenţi economici ce activează în domeniu, piaţa legală de produse de tutun din Republica Moldova este într-o continuă scădere. Aceştia susţin că, dacă în anul 2013 în RM s-au importat sau produs circa 7 mlrd. de ţigarete, atunci în anul 2014 - circa 5 mlrd. Pe de altă parte, în stânga Nistrului situaţia este exact invers. Adică, acest indicator în anul 2013 a constituit circa 14 mlrd., iar în 2014 - până la 18 mlrd. „Este evident că produsele din Transnistria au pătruns pe piaţa din dreapta Nistrului şi, fiind mai ieftine, au acaparat mulţi consumatori, au făcut ca producătorii legali să întreprindă măsuri pentru a contracara acest fenomen”, au menţionat sursele.

Ca urmare, a avut de suferit nu doar businessul legal, dar şi statul. Potrivit unor informaţii, veniturile la bugetul de stat în 2014 de pe urma activităţii agenților economici din industria tutunului au scăzut sub un miliard de lei – un nivel mult prea inferior comparativ cu anul 2013. Deocamdată, nu am reuşit să obţinem confirmarea sau infirmarea acestei cifre oficial, de aceea vom continua investigaţia, sperând să obţinem un răspuns clar la această întrebare.

Cel mai straniu în toată această situaţie, potrivit experţilor, este că, în rezultat, s-ar putea crea o imagine eronată a tabloului privind consumul de produse de tutun şi a numărului real de fumători. Astfel, pe hârtie s-ar putea ca acest număr să descrească, în realitate însă acesta va creşte, după cum va creşte şi pericolul pentru sănătatea consumatorilor, deoarece nimeni nu va mai putea garanta un nivel minim de siguranţă, cum era până în prezent.

Vom reveni cu detalii la temă pe măsură ce vom afla noi informaţii despre această situaţie paradoxală de pe piaţa produselor de tutun.

Doina Secrieru

www.oficial.md

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.04.2019 13:18 Ziarul National Victor Chirilă // Cine și cum va guve...

15.04.2019 09:29 Nicolae Negru Dodon ca rău mai mic

12.04.2019 09:16 Nicolae Negru De ce Sandu și Năstase fac jocul lui ...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce alianță de guvernare credeți că va fi mai benefică pentru R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md