08:10:43 02.12.2020
 
Stiri

MINCIUNILE lui Putin: Putin: În ce măsură mai depinde economic Republica Moldova de Federația Rusă

Actualitate 24.10.2020 15:07 Vizualizări1699 Autor: Ziarul National
MINCIUNILE lui Putin: Putin: În ce măsură mai depinde economic Republica Moldova de Federația Rusă


Răspunzând joi la întrebările participanților la clubul de discuții „Valdai”, președintele rus Vladimir Putin a declarat că Republica Moldova depinde încă economic de Federația Rusă și va pierde multă fără piețele de desfacere rusești. În acest context, Putin a îndemnat moldovenii să-l voteze pe președintele actual Igor Dodon, care contribuie la consolidarea relațiilor economice dintre cele două țări.

„Sperăm foarte mult ca la următoarele alegeri din Moldova, poporul moldovenesc să aprecieze eforturile depuse de președintele actual al republicii pentru a construi relații cu Rusia”, a spus Putin.

Potrivit acestuia, ei văd la Moscova ce se întâmplă în jurul Moldovei și cunosc nevoile poporului moldovenesc atât în dezvoltarea democrației, cât și în dezvoltarea economiei.

„Cine cumpără vin moldovenesc? Vor cumpăra vin moldovenesc în Franța? Cine are nevoie de el pe piețele europene, acolo nici cu al lor nu au ce face”, a spus președintele rus, specificând că ar exista războaie comerciale între vinificatorii din diferite țări ale UE.

Și, potrivit lui Putin, nu este vorba doar despre vin. „Și alte sectoare ale economiei sunt atât de conectate cu Rusia încât pur și simplu nu pot exista în mod normal. Până în prezent, în orice caz, această producție (moldovenească) nu este cerută nicăieri decât pe piața rusă”, a subliniat el.

Statisticele îl contrazic pe președintele rus

Cât adevăr are Putin și în ce măsură Republica Moldova mai este legată economic de Federația Rusă?

Potrivit ultimelor date actualizate în ce privește comerțul exterior al Republicii Moldova, plasate pe site-ul Biroului Național de Statistică, în primele opt luni ale anului în curs Rusiei i-au revenit 9,75% din exporturile moldovenești iar României – 27,55%. În condițiile guvernării lui Dodon, care a avut toate posibilitățile să redeschidă piața rusească pentru mărfurile moldovenești, ponderea acesteia în totalul de exporturi a crescut cu doar cu 0,76 puncte procentuale de la începutul anului. În anul 2019 26,8% din mărfurile moldovenești au ajuns în România și doar 8,99 în Rusia. Exporturile moldovenești în UE s-au ridicat la aproape 65%, pondere similară cu cea de anul trecut.

CITIȚI și COMOARA lui Putin din R. Moldova

În ce privește exporturile de vin, și aici președintele rus dezinformează. Potrivit datelor Oficiului Național al Viei și Vinului (ONVV), anul trecut 13,8% din exporturile de vin moldovenesc îmbuteliat au ajuns în România, 12,8% – în Polonia și doar 12,7% în Federația Rusă. Alte 11,9% au ajuns în China iar 11,5% – în Cehia. Altfel spus, 12,7% din exporturi sunt prea puțin pentru a afirma că fără piața rusească, Moldova se prăpădește.

Tot ONVV anunță că vinurile în vrac au ajuns în cea mai mare parte în Belarus, piață care deține 43% din totalul cantității de vin moldovenesc exportat în vrac și 39% din totalul veniturilor acumulate.

Și remiterile din Rusia sunt în scădere

Potrivit unor date făcute zilele trecute publice de Banca Națională a Moldovei (BNM), în luna septembrie 2020, prin intermediul băncilor licențiate au fost transferate din străinătate în favoarea persoanelor fizice mijloace bănești în valoare netă de 148,47 milioane de dolari, fiind înregistrată o creștere puternică a acestui indicator, cu 48,1 la sută față de septembrie 2019.

În același timp, din Rusia care domina cândva fără drept de apel topul țărilor de unde proveneau remiterile moldovenilor, au intrat doar 20,12 milioane de dolari ceea ce reprezintă 13,5% din total. La acest capitol, Rusia este abia pe locul trei după Israel de unde au provenit 17,5% din remiteri și Italia cu 13,8%.

Citiți continuarea articolului pe economica.md

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Vasile 24.10.2020 17:18

Magarul rusinilor ne tine ca pe niste caini legati la poarta cu lanth fara vartej. Daca ne foim mult in spathiu, ramanem stransi la gat si de vrea ne mai slabeste putin, de nu Gondonul se duce si se roaga prin munti pentru pacatele moldovenilor!

Ilies 25.10.2020 18:57

RM nu mai are nici o legătură geografică, economică cu CSI in general și cu Rusia în special. Granița comună nu mai există iar economic este mai puțin de 10% în tranzacții.Singura legătură este una voit politică fără cap și coadă și bineînțeles sens forțat întreținută dar fără finalitate de orice fel. Aceasta este întreținută prin personaje controversate tip agenți și cetățeni ruși mai mult sau mai puțin dovediți care își bat joc de teritoriul pruto-nistrean făcând jocurile muscalilor de destabilizare în apropierea graniței UE sit NATO fără să se gândească elementar că își pun propriile familii la un risc ne necesar.

Comentarii
României îi pasă
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.11.2020 09:15 Nicolae Negru Nicolae Negru // La mulți ani, România!

27.11.2020 09:27 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cine să-l sfătuiască...

23.11.2020 09:15 Nicolae Negru Nicolae Negru // Noii neutraliști

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că Guvernul Chicu trebuie să-și continue activitatea și după ce Maia Sandu a câștigat funcția de președinte al R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md