04:17:53 20.04.2024
Stiri

FOTO // COMOARA lui Putin din R. Moldova!

Economie 07.02.2015 09:53 Vizualizări9251 Autor: Virginia Nica
FOTO // COMOARA lui Putin din R. Moldova!


DUBLE STANDARDE // Deși declară ferm că sunt „bune de vopsit gardurile” și nu vor ca să ajungă pe mesele rușilor, demnitarii de la Kremlin au colecții impresionante de vinuri în R. Moldova. A lui Vladimir Putin este cea mai impunătoare

Vinuri de colecție îmbălsămate de timp cu cele mai frumoase calități sunt păstrate de către oficiali de rang înalt din mai multe state ale lunii, oameni de afaceri sau cetățeni de rând în pivnițele din R. Moldova.

Specialiștii susțin că sticlele cu licoare bahică, cuminți și răbdătoare în micile depozite, scriu istorie, reprezintă simboluri apropiate sufletului, o investiție de viitor sau sunt deschise cu mare fast în momentele unice din viață.

Vinurile lui Narîșkin

Și în cramele de la Cricova, cărora cel mai des le-au trecut pragul oficiali de rang înalt, se perindă colecții impresionante de vinuri, multe dintre ele fiind create în timpul primelor vizite oficiale ale acestora, iar valoarea acestora crește în pas cu timpul. Totuși, cele mai multe nume care sar în ochi sunt ale demnitarilor ruși, unii dintre ei fiind cei care au contestat vehement calitatea vinului moldovenesc.

Unul dintre ei este și șeful Dumei de Stat din Rusia, Serghei Narîșkin, care a spulberat speranțele vinificatorilor din R. Moldova de a reveni pe piața rusă când, la scurt timp după anunțarea embargoului, a făcut un apel către vinificatorii din alte țări „să ocupe segmentul de piață eliberat de vinurile moldovenești”. Cu toate acestea, Narîșkin „ascunde” o colecție impunătoare de vin moldovenesc pe care o păstrează în continuare în beciurile „Cricovei”.

Colecția impunătoare a lui Putin

De asemenea, deși declara după interdicțiile comerciale instituite în 2013 că nimeni nu are nevoie de vinul moldovenesc, iar francezii îl vor arunca în șanțuri, sticle cu vin „Cabernet”, „Marsala” din 1993, precum și „Dionis” sau „Grătiești” sunt pe placul liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, care rămâne „fidel” colecției de la „Cricova” pentru a savura la momentul potrivit un vin de calitate.

Vinurile moldovenești sunt râvnite în continuare și de alți apropiați ai administrației prezidențiale de la Moscova, cum ar fi șeful companiei naționale de căi ferate ale Rusiei, Vladimir Yakunin, și Aleksandr Medvedev, vicepreședintele „Gazprom”.

Putin, Merkel și Băsescu, vecini

Vinuri moldovenești rare, cum ar fi „Marsala” din 1991, „Grătiești” din 1990, „Codru” sau „Cabernet” sunt păstrate cu mare grijă și în colecția unui binecunoscut prieten al președintelui Putin, Patriarhul Kiril al Moscovei și al întregii Rusii.

În afară de sticlele cu vin ale puterii de la Moscova, în beciurile de la Cricova stau țanțoșe și vinurile de colecție ale Secretarului de Stat american, John Kerry, cancelarului german, Angela Merkel, fostului președinte al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, sau al ex-președintelui României, Traian Băsescu. Totuși, cea mai impunătoare ca volum colecție printre personalitățile menționate este a liderului de la Kremlin.







„La sărbătoarea mea, vom bea vinuri moldovenești”

Reprezentanții vinăriei susțin că nu pot dezvălui multe și că totul depinde de la caz la caz, însă fostul președinte al României, Traian Băsescu, afirma că achită circa 5 000 de euro pentru caseta de la Cricova unde păstrează 200 de sticle de vin de colecție.

Și pivnițele mai mici întrunesc condiții excelente pentru păstrarea vinului. Vasile Dulgher este mândru de cramele sale de la Brănești, Orhei, unde spune că își păstrează colecțiile secretari de partid din China, dar și savanți ruși. „Sunt vreo 30 de casete care aparțin colecționarilor. Iată aici stau vinurile vicepreședintelui renumitei companiei rusești de stat „Rosneftegazstroi”, Igor Godunov. Este un bine cunoscut doctor în științe juridice, care a venit nu demult la aniversarea zilei sale de naștere când a împlinit 50 de ani și mi-a spus: „Vasile, mi se propun vinuri care de care mai scumpe și mai vestite, însă mie îmi plac doar vinurile de aici, de la tine, de aceea la sărbătoarea mea invitații vor bea din aceste vinuri”. Ei preferă „Cahorul” sau vinurile de desert”, susține Vasile Dulgher.

Vinificatorul din Brănești susține că are planuri mari de viitor pentru a încuraja străinii să își păstreze vinurile la noi, investind în crearea unei atmosfere intime pentru colecționari, cu bazin, cameră aparte și chiar saună.

Sticlele cadou

Reprezentanții vinăriilor afirmă că, pentru ei, faptul că aceste personalități păstrează colecțiile aici reprezintă un înalt semn de apreciere a vinurilor moldovenești.

Sticlele cu vin sunt oferite, de obicei, drept cadou din partea conducerii vinăriei în momentul primelor vizite oficiale ale demnitarilor și posesorii decid ulterior soarta licorii.

Cele mai bune condiții de păstrare a vinurilor sunt temperaturi de 12-14°C, la o umiditate de circa 90-98%.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md