00:41:39 21.02.2019
 
Stiri

Mihai Ghimpu: Eu mă retrag, dar nu plec, am să fiu alături de Dorin

Politică 17.06.2018 12:30 Vizualizări2054 Autor: Ziarul National
Mihai Ghimpu: Eu mă retrag, dar nu plec, am să fiu alături de Dorin

Trustia, elegii politikoase

Vestea că Mihai Ghimpu are de gând să lase cârma partidului betegit, rănit, în mâna nepotului său chirtocat de soartă și să plece incomprehensiv la odihna binemeritată a căzut peste capetele ultimilor săi admiratori ca meteoritul din Tunguska peste viitorul tunguscenilor sovietici. Desprinsă cu forța de Facebook, reportera noastră penetrantă, Frosi Buraga, a mers, de voie-de nevoie, la fața locului ca să extragă apa informației din piatra sursei originare. Deși era oră târzie, dl Ghimpu se afla în întregime la datorie patriotică, trasând cu încăpățânarea ce-l caracterizează atât de pregnant o nouă cale de parcurs partidului iubit. „De ce nu dormiți, domnule președinte?”, a apucat Frosi taurul liberal de coarne.

MG: Vara nu dorm, nu am somn, și-i bine, fiindcă trebuie să trasez calea partidului spre viitor. Fiindcă, dacă nu o trasez eu, n-are cine.

ZN: Cititorii noștri (redactora-șefă, de fapt) se întreabă de ce ați decis să vă retrageți din fruntea partidului? Periplul politic v-a obosit? Nu mai aveți încredere în forțele proprii?

MG: Eu să obosesc? Mai degrabă să prăbușește ordinea mondială, decât o să mă vedeți pe mine obosit. Nu ați observat că eu, dimpotrivă, cu cât înaintez în vârstă cu atât mă simt mai energic?

ZN: Nu am observat, dar dacă-i adevărat, de ce ați luat această decizie surprinzătoare, fatală pentru admiratorii Dumneavoastră?

MG: Nu vă grăbiți să scăpați de mine! Eu nu am luat nicio decizie. Eu am spus: „Dacă o să dorească Dorin, atunci da. Și ieri am discutat despre asta. Și asta nu pentru că eu mă consider slab, că nu aș fi în putere... Dorin nu mai are această povară de primar pe umeri și atunci de ce nu? Totuși, el este mai tânăr, mai energic, teoretic... Oricum vom fi alături…”.

ZN: Și dacă Dorin nu va dori să fie președinte de partid, nu plecați?

MG: Și dacă va dori, și dacă nu va dori, eu totuna nu plec, am să fiu alături, cum am fost și la Primărie.

ZN: Dar dacă vrea altcineva să fie președinte de partid? De ce neapărat lui Dorin să-i transmiteți cârma partidului? Fiindcă e nepotul Dumneavoastră?

MG: Nu, în niciun caz fiindcă-i nepotul meu, dar fiindcă eu știu pe cine o să aleagă partidul. Pe altcineva nu o să-l aleagă. O fost un grup de 7 deputați trădători care l-o vrut președinte pe Dorin. Eu le-am spus: Dorin nu o să dorească, fiindcă-i nepotul meu, și partidul nu o să-l aleagă. Și așa o fost. Eu nu pretind că știu multe lucruri ca unii academicieni, dar ceea ce știu, știu bine.

ZN: S-a întâmplat vreodată ca partidul să procedeze altfel decât gândiți Dumneavoastră?

MG: Dar în care partid s-o întâmplat așa ceva? La PLDM? La PD? Acuma-s toți eroi…

ZN: N-a fost niciun partid?

MG: Au fost unul sau două, dar nu mai există demult.

ZN: Rezultatele alegerilor prezidențiale la care ați candidat nu-s prea strălucite și nici pe 3 iunie candidatului PL nu i-a mers prea bine...

MG: Așa-ți pare. Candidatul nostru o fost cel mai bun în ambele cazuri, alegătorii lasă de dorit, dar nu poți să spui asta, că se supără. Câte am făcut eu pentru dânșii, dar ei nu sunt capabili să aprecieze. Eu doar îs jurist și lupt împotriva ocupației rusești de la grădiniță, când îi spuneam mamei: nu mă duc la grădinița asta sovietică și n-am să învăț poezii despre Lenin. Și atunci educatoarea m-a amăgit: „În april, în april, s-a născut Ilici”, și eu, neștiind cine-i Ilici, am înghițit momeala și am învățat poezia pe de rost. Acum vreau s-o uit, dar nu pot.

ZN: Și atunci de ce vă retrageți?

MG: Iară vă grăbiți! Nu mă retrag eu, am explicat, am să fiu alături de Dorin, el o să țină volanul, iar eu am să-i arăt unde să meargă.

ZN: Și ultima întrebare: ați declarat odată că Republica Moldova este condusă de Plahotniuc, apoi v-ați răzgândit și ați spus că nu el, acum ce credeți?

MG: În primul rând eu nu mă răzgândesc, fiindcă eu nu-s Lupu. Dacă am declarat cum am declarat, înseamnă că așa era realitatea: când nu eram la guvernare, conducea el, când eram la guvernare, credeam că noi conducem împreună, dar el mă ducea de nas cu vorbă dulce…

ZN: Pe Dumneavoastră, care luptați de jumătate de secol împotriva ocupației rusești? E posibil așa ceva?

MG: Nu-ți vine a crede, așa-i? Nici mie nu-mi vine a crede cât de naiv, ca să nu zic altfel, am fost.

ZN: Nu mă așteptam să fiți atât de autocritic. Credeți că PL va reuși mai mult cu Dorin Chirtoacă în alegerile parlamentare?

MG: Asta-i și problema: că nu cred că Dorin va reuși să ia mai multe voturi decât mine. Asta-i imposibil. Dacă eu credeam că-i posibil, mă retrăgeam demult.

ZN: Atunci, de ce vă retrageți acum?

MG: Repet: eu mă retrag, dar nu plec, am să fiu alături de Dorin. Dacă o să dorească să fie președinte de partid.

ZN: Și cum credeți, el o să dorească?

MG: Eu nu cred, eu știu că Dorin nu o să dorească.

ZN: Și de ce ați anunțat că vă retrageți?

MG: Bine, am să-ți răspund, te ții ca scaiul… Am anunțat că sunt gata să mă retrag ca voi să nu mai spuneți că mă țin cu dinții de postul de președinte.

ZN: Și atunci de ce m-a trimis redactora-șefă cu forța să vă iau interviu?

MG: Asta-i problema ta.

ZN: Și de ce nu ați anunțat că sunteți dispus să vă retrageți cu vreo zece ani înainte?

MG: O luăm de la început? Orevuar maman, cum spun polonejii.

ZN: Oricum, vă mulțumesc pentru acest interviu compilativ.

Pentru conformitate: Frosi Buraga

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Dan Cartenie 17.06.2018 22:22

Ăștia sunt politicienii noștri! Nu există expresie în limba română care să-i definească!

Comentarii
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că Procuratura Generală trebuie să deschidă un dosar penal după declarațiile lui Ilan Șor potrivit cărora acesta i-ar fi finanțat două campanii electorale anterioare și i-ar fi pus la dispoziție avionul privat președintelui Igor Dodon?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md