17:47:59 22.03.2023
Stiri

Marea Britanie PROMITE să-i găsească pe „fugarii” moldoveni, care se ascund de justiția din R. Moldova. „Unul dintre acești fugari încearcă să aducă VIOLENȚE pe străzile noastre, încearcă să destabilizeze R. Moldova”

Actualitate 16.03.2023 16:59 Vizualizări1028 Autor: Ziarul National
Marea Britanie PROMITE să-i găsească pe „fugarii” moldoveni, care se ascund de justiția din R. Moldova. „Unul dintre acești fugari încearcă să aducă VIOLENȚE pe străzile noastre, încearcă să destabilizeze R. Moldova”


Guvernul de la Londra promite să identifice „fugarii” moldoveni, care se ascund în Marea Britanie de justiția din R. Moldova, așa cum s-a întâmplat și în cazurile lui Ilan Șor și Vlad Plahotniuc, cărora le-au fost înghețate activele. Promisiunea a fost făcută astăzi la Chișinău de către ministrul Afacerilor Externe al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, James Cleverly.

„Noi condamnăm acei oligarhi moldoveni, care în mod sistematic au furat de la cetățenii R. Moldova timp de mulți ani. Noi susținem acțiunile Guvernului R. Moldova de a se face dreptate. De aceea, am sancționat două persoane pentru acțiuni de corupție grosolană, le-am înghețat activele și le-am interzis să călătorească în Marea Britanie. Vom continua să-i căutăm și pe ceilalți, care merită sancțiuni similare”, a subliniat James Cleverly.

Ministrul britanic a fost întrebat de ce nu sunt sancționați „oligarhii” moldoveni care se află în Marea Britanie.

„Noi ne dăm seama că influențele maligne vin și din afara frontierelor R. Moldova. Noi încercăm să susținem R. Moldova în eforturile de eradicare a corupției și de influențele maligne ale celor ce sunt bogați și se află peste hotare. Marea Britanie și-a asumat un rol foarte activ în căutarea acestor persoane și sancționarea acestora, dar acest lucru trebuie făcut în colaborare strânsă cu R. Moldova. Eu nu pot spune acum cine vor fi următorii sancționați, dar vreau să vă asigur că noi vom fi foarte proactivi în a sprijini R. Moldova în ceea ce privește protejarea de influențele maligne de peste hotare”, a punctat Cleverly.

Vicepremierul, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), Nicu Popescu, l-a informat pe omologul său britanic despre „fugarii” care încearcă să destabilizeze situația din R. Moldova.

„Am discutat și agreat să intensificăm cooperarea în domeniul combaterii corupției. Scopul nostru este să-i aducem în fața justiției pe toți cei care au prejudiciat statul și cetățenii noștri. În acest sens, salutăm sancționarea de către Marea Britanie a celor doi fugari moldoveni, care sunt anunțați în urmărire internațională. Unul dintre fugari încearcă să aducă violența pe străzile noastre, încearcă să destabilizeze R. Moldova și încearcă să împingă R. Moldova într-o stare extrem de periculoasă de destabilizare și violență. Lucrăm cu partenerii noștri pentru a ne asigura că R. Moldova rămâne în stare de calm și pace”, a spus Nicu Popescu.

Amintim că Ilan Șor și Vlad Plahotniuc, care se ascund de justiția moldovenească, au fost sancționați de Guvernul Marii Britanii în baza unui regulament anticorupție. Astfel, activele deținute de Plahotniuc și Șor în Marea Britanie sau în oricare dintre teritoriile acesteia de peste mări, cum ar fi Insulele Virgine Britanice sau Insulele Cayman, au fost înghețate. De asemenea, cei doi nu vor putea intra în Marea Britanie, iar cetățenilor acestei țări li se interzice să facă orice tip de tranzacții economice cu ei.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.03.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Cine să facă reUnirea?

20.03.2023 09:06 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin, Maia Sandu și...

17.03.2023 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // Scuturând rămășițele...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că decizia Parlamentului de a modifica sintagma „limba moldovenească” cu cea de „limba română” în legislația națională, în conformitate cu decizia Curții Constituționale din anul 2013, este corectă?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md