16:34:13 18.05.2024
Stiri

Malta Files, o nouă ANCHETĂ gigant tip Panama Papers: Dezvăluiri despre zeci de mii de firme mari şi personalităţi implicate în paradisul fiscal maltez

Actualitate 21.05.2017 14:01 Vizualizări5890 Autor: Ziarul National


Malta Files, o nouă ANCHETĂ gigant tip Panama Papers: Dezvăluiri despre zeci de mii de firme mari şi personalităţi implicate în paradisul fiscal maltez Sursa: ziare.com

Un grup de 13 media europene a început vineri publicarea aşa-numitelor Malta Files, dosare de presă despre culisele paradisului fiscal maltez la care au lucrat timp de patru luni 49 de ziarişti din 16 ţări, informează AFP.

Site-ul francez de internet Mediapart promite o radiografie a „paradisului fiscal puţin cunoscut care prezidează Uniunea Europeană până la 30 iunie”. Potrivit ziariştilor, Malta provoacă celorlalte ţări europene pierderi anuale de două miliarde de euro, sub forma unor venituri fiscale nerealizate.

Articolele vor fi publicate timp de două săptămâni şi vor dezvălui „optimizări şi evaziuni fiscale, spălări de bani şi corupţie”, precum şi lista completă a persoanelor şi organizaţiilor implicate în cele 53.247 de firme înregistrate în Malta. Câteva nume mari menţionate sunt grupurile Bouygues, Total, BASF şi Ikea şi băncile REYL şi JP Morgan.

Săptămânalul german Der Spiegel adaugă pe listă BMW, Deutsche Bank, Puma, Merck, Bosch, Rheinmettal. Compania aeriană Lufthansa are 18 filiale în Malta, unde şi-a instalat „cass de pensii”, arată publicaţia. Der Spiegel a contactat firmele implicate şi a primit asigurări că activitatea lor din Malta este legală şi declarată la fisc.

Ziarul italian L'Espresso afirmă că Italia este „de departe” ţara cel mai des întâlnită în Malta Files, cu aproape 8.000 de firme malteze controlate de acţionari italieni. „Alături de întreprinzători care au creat sau transferat activităţi reale, există şi o armată de emigraţi din calea fiscului. Emigraţi de lux. Există politicieni, manageri, industriaşi, finanţişti, oameni din domeniul divertismentului, precum şi un număr mare de persoane legate de clanuri mafiote”, scrie ziarul în ediţia sa online de vineri, citată de AFP.

Guvernul maltez a respins imediat acuzaţiile. Un purtător de cuvânt al ministerului de finanţe de la La Valletta a declarat agenţiei France Presse: „Nu avem nimic de adăugat la ceea ce am spus deja”. El se referea la dezminţirile din ultimele zile, după acuzaţii similare formulate de ministrul de finanţe al landului german Renania de Nord-Westfalia, Norbert Walter-Borjans. Acesta a menţionat pe 10 mai o anchetă asupra a circa 2.000 de firme fantomă înregistrate în Malta; unele dintre ele sunt legate de concerne germane şi suspectate de fraude.

„Găsiţi altceva”, a replicat pe Twitter ministrul maltez de finanţe Edward Scicluna. „De când tot registrul comerţului din Malta a ajuns străin, off-shore şi german?” a adăugat el. „Nu avem nimic de ascuns”, i-a asigurat el săptămâna aceasta pe ziariştii germani.

Unii maltezi consideră că dezvăluirile fac parte dintr-o campanie condusă de Germania şi Luxemburg, în cadrul concurenţei pentru recuperarea firmelor britanice care îşi caută refugii în Uniunea Europeană, după Brexit, arată AFP.

În Malta vor avea loc alegeri generale anticipate pe 3 iunie. Premierul de stânga Joseph Muscat a redeschis competiţia electorală după suspiciuni create de o altă campanie de dezvăluiri, deja celebrele Panama Papers.

Mai întâi ministrul energiei şi purtătorul de cuvânt al lui Muscat, apoi şi soţia premierului au fost acuzaţi că au conturi off-shore în Panama. În aprilie, Malta a cerut încetinirea reformelor din Uniunea Europeană pentru combaterea fraudelor şi a evaziunii fiscale, pe motiv că eforturile lansate de la Bruxelles ar putea afecta economia europeană.

Sursa. ziare.com


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

10.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Contopirea „Zilei Vi...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md