23:35:58 11.08.2022
Stiri

Maia Sandu, răspuns pentru oficialii de la Moscova, DERANJAȚI că a participat la „Platforma Crimeea”: „Această platformă este despre RESPECTUL pe care îl avem față de integritatea teritorială a Ucrainei și acest respect e RECIPROC”

Actualitate 05.11.2021 14:41 Vizualizări19526 Autor: Ziarul National
Maia Sandu, răspuns pentru oficialii de la Moscova, DERANJAȚI că a participat la „Platforma Crimeea”: „Această platformă este despre RESPECTUL pe care îl avem față de integritatea teritorială a Ucrainei și acest respect e RECIPROC”


Președintele Maia Sandu nu are de gând să le facă pe plac autorităților Federației Ruse, care s-au arătat deranjate de faptul că dânsa a participat, vara trecută, la summit-ul „Platforma Crimeea”, în cadrul căreia s-a discutat la Kiev despre anexarea ilegală de către Rusia a peninsulei Crimeea.

Șefa statului nici nu vrea să admită că negocierile privind noul contract de livrare a gazelor au fost complicate și din motivul participării sale la „Platforma Crimeea”.

Citește și: S-a aflat motivul pentru care Rusia SANTAJEAZĂ R. Moldova în problema gazelor. Matvienko, REPROȘURI la adresa Maiei Sandu, pentru că a participat la Platforma Crimeea: „A fost o acțiune antirusă și nu putem ignora acest lucru în dialogul nostru”

„Cei care spun că negocierile au fost complicate din cauza participării la „Platforma Crimeea” și a declarațiilor făcute acolo au văzut cine a mai participat la summit? Au văzut și alți președinți acolo? Aceștia au semnat contracte cu „Gazprom” fără nicio problemă, chiar dacă au fost la Platforma „Crimeea”. Platforma „Crimeea” este despre respectul pe care îl avem pentru integritatea teritorială a Ucrainei și acest respect este reciproc. Contractul de livrare a gazelor este despre altceva și ține de relația noastră cu Federația Rusă”, a precizat Maia Sandu, în cadrul unei emisiuni la postul public de televiziune.

Citește și: Rusia continuă ȘANTAJUL la adresa R. Moldova? „Gazprom” amenință cu SISTAREA livrărilor de gaze, dacă în 30 de zile Chișinăul nu plătește o pretinsă datorie de 709 milioane de dolari: „Aici nu e politică...”

Șefa statului menționează că există probleme mai simple și mai serioase pe agenda noastră cu Federația Rusă.

Citește și: Gavrilița, detalii în PREMIERĂ despre CAPCANA întinsă de ruși și prețul cerut de „Gazprom”. Rușii vor să scoată din moldoveni un preț mai MARE decât cel pe care l-am putea obține din surse alternative

„Noi de fiecare dată am fost sinceri și am spus că ne dorim o colaborare pragmatică, constructivă, bazată pe respect reciproc. Am recunoscut care sunt problemele dificile. De exemplu, problema exporturilor în Federația Rusă. De mai mulți ani nu se ajunge la un acord. Acum a intervenit acest contract privind achiziția de gaze, problema transnistreană… Deci sunt mai multe lucruri, iar unele dintre ele foarte complexe și complicate. Dar noi suntem gata să discutăm. Acum a fost semnat acest contract. Din păcate, a crescut prețul de achiziție, dar nu atât de mult cât putea să crească pornind de la prețul cerut inițial de „Gazprom”. Deci, e totuși o micșorare. Dar pentru că nu avem gaze naturale și nu putem influența prețul, va urma și o creștere a tarifului”, a recunoscut Maia Sandu.

Citește și: DOC // „Parteneri strategici” doar pe hârtie. „Gazprom” ar fi propus României un preț de trei ori mai MIC decât R. Moldova, care achită acum 790 de dolari pentru mia de metri cubi

Președintele R. Moldova a dezvăluit schimbarea de atitudine a Rusiei la finele lunii septembrie.

„Moldovagaz” și „Gazprom” conveniseră practic prevederile noii înțelegeri, cu o mică creștere a prețului, dar totul s-a schimbat în ultimele zile ale lunii septembrie.

Citește și: Guvernarea de la Chișinău nu acceptă ȘANTAJUL rușilor, care vor să MAJOREZE prețul la gazele furnizate moldovenilor: „Avem deja mai multe alternative de procurare a gazelor, am discutat cu mai multe țări... Prețul propus nu e corect”

„În mod firesc, acest contrat de livrare a gazelor trebuie să fie între două entități comerciale – „Moldovagaz” și „Gazprom”, chiar dacă „Gazprom” deține pachetul majoritar de acțiuni. În acest sens ar fi trebuit să fie mult mai simplă această acțiune de semnare a contractului. În august și septembrie, „Moldovagaz” ne asigura că se discută despre următorul contract, că va fi semnat următorul contract, că va fi o mică majorare a tarifului, dar nu dramatică. În situația care, cu câteva zile înainte de expirarea contractului, la sfârșitul lunii septembrie, a venit o informație îngrijorătoare că cei de la „Gazprom” nu mai vor să semneze contractul așa cum s-a convenit, a fost nevoie să se implice toată lumea. Asta pentru că a fost pusă în pericol securitatea energetică a statului. A intervenit Guvernul, pentru că nu rămânea mult timp până la expirarea contractului.

Citește și: VIDEO // În R. Moldova urmează să fie instituită STAREA DE URGENTĂ, după ce „Moldovagaz”, filiala „Gazprom”, nu a asigură presiunea necesară în rețeaua de gaze. „Până la finele zilei vom cumpăra gaze din resurse alternative”

A trebuit să fie acceptată oferta „Gazpromului” de prelungire a contractului pentru luna octombrie, la prețul de 790 de dolari, un preț mare. Aceste lucruri au avut loc pe fundalul creșterii amețitoare a prețului la gaze și asta a complicat foarte mult negocierile. Dincolo de faptul că era un preț foarte mare (790 de dolari), a mai intervenit și problema volumelor insuficiente, chiar dacă era un preț mare. „Gazprom” nu livra volumele necesare și de aceasta a fost introdusă starea de urgență și am fost nevoiți să procurăm gaze din resurse alternative”, a conchis Maia Sandu.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
08.08.2022 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Dacă Putin îi ucide ...

05.08.2022 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Himera URSS și front...

01.08.2022 09:15 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre s...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că fostul președinte Igor Dodon trebuie investigat penal pentru TRĂDARE de PATRIE și CORUPȚIE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md