09:42:41 20.01.2021
 
Stiri

Maia Sandu, ÎNGRIJORATĂ: „CAPTURAREA statului continuă. Sunt folosite metodele regimului Voronin”

Politică 05.06.2016 11:27 Vizualizări2170 Autor: Ziarul National
Maia Sandu, ÎNGRIJORATĂ: „CAPTURAREA statului continuă. Sunt folosite metodele regimului Voronin”


Liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, atenționează partenerii externi ai R. Moldova să nu susțină necondiționat actuala guvernare, ci doar în situația în care vor vedea reforme reale implementate la Chișinău.

Referindu-se la acestea, fosta ministră a Educației afirmă că ele lipsesc cu desăvârșire.

„Activităţi de combatere a corupţiei nu am văzut, ci doar o lege a procuraturii care a fost aprobată. Nici aici cadrul legal nu a fost dus până la bun sfârşit pentru că urmează o modificare a Constituţiei. Pentru mine cel mai important semn al intenţiilor guvernării sunt persoanele numite în funcţii-cheie. Doar când o să văd un procuror general care nu are probleme de integritate şi nu a fost amestecat în acte de corupţie, o să pot să spun că guvernarea îşi doreşte să lupte cu corupţia. Deocamdată vedem o altfel de politică de cadre. Vedem tot mai mulţi oameni din regimul Voronin readuşi la putere. Metodele sunt aceleaşi şi am sentimentul că ne întoarcem în timp în perioada regimului comunist. Am avut un stat capturat şi atunci, doar că formele erau mai primitive. Acum s-a mers mai departe, mai multe instituţii sunt controlate. Atunci era un control al unei persoane cu funcţie publică, iar azi avem un control total din partea unui om de afaceri care nici nu are nevoie de o funcţie. Este o verticală a puterii, iar procesul de capturare continuă”, a declarat politiciana într-un interviu pentru epochtimes.ro.

Cât privește reforma justiției, Maia Sandu remarcă faptul că în timp ce Procuratura Generală a decis intentarea unui dosar penal pe numele unei judecătoare care a obligat Comisia Electorală Centrală să organizeze referendumul pentru care s-au adunat 400 de mii de semnături, nu s-au intentat procese penale împotriva niciunui judecător pentru cele 20 de miliarde de dolari spălate în R. Moldova prin băncile ruseşti. Nu a fost sancţionat niciun judecător care a participat la atacurile raider asupra băncilor din R. Moldova.

„Ce reformă a justiţiei este asta? Judecătorii care au participat la schemele de fraudare a celor trei bănci, la alte fapte de corupţie sau au adus prejudicii enorme bugetului de stat nu au păţit nimic. Singura intenţie a puterii este să demotiveze, sancţioneze şi intimideze judecătorii independenţi, care nu ascultă de guvernare. Nu este reforma justiţiei, ci capturarea ei şi eliminarea puţinilor judecători integri din sistem. În această situaţie, nu sunt de acord cu semnalele unor parteneri externi care spun că lucrurile în R. Moldova se stabilizează”, a mai spus Maia Sandu.

În opinia ei, cu cât mai mult este sprijinită această guvernare, cu atât mai mult ea va discredita cursul european al ţării şi modelul occidental de dezvoltare, iar acest lucru poate duce la o eventuală guvernare pro-rusă.

„Este o strategie greşită din punctul meu de vedere. Înţeleg că partenerii de dezvoltare nu au foarte multe opţiuni, dar sfatul meu este să nu sprijine această guvernare dacă nu implementează reforme reale. În al doilea rând, ei trebuie să sprijine presa independentă şi societatea civilă. Cea mai mare problemă cu care ne confruntăm este sufocarea şi eliminarea presei independente. E un pericol enorm pentru că manipularea societăţii prin mass-media controlată politic deja se întâmplă şi o să devină şi mai grav acest proces dacă nu există alternative de informare corectă”, conchide fosta ministră a Educației.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

Dragos 05.06.2016 12:05

Partidul Despotului Malefic - nucleul dur al Coruptiei, Desfraului, Rafuielii - a capusat totul. De jos pana la varf. Nedreptatea este un cuvant mult prea bland pentru ceea ce fac urmasii Ciumei bolsevice in livrea "pro-euro...peana". Or, acesti subumani de la guvernare au cultul satanic al fortei brute. In ciuda neincrederii generale, urmasii NKVD-ului au scos de sub ghetar totemul PKUS, botezat pcrm, l-au scaldat in apele sistemului criminal, i-au schimbat rufaraia ciumata, l-au muruit, i-a facut buzele si, ca pe o precista, l-au scos la produs sub nume de imprumut: partidul Dracul & partidul Libertin, plus gandacii de baligar traseisti haplea hulpavi hamesiti. Fara discutie, justitia criminala, media haznalista plahoitica sunt conectati la mizeria de sistem stalinisto-nazist. Iar partenerii nostri ar trebui sa deschida larg ochii. Caci Plahotzii nu-s nici pe departe pro-Occident. Sunt pro-Estul Bolsoi. Acol-i guleai, nedreptate, minciuna si escrocherie cat incape

Comentarii
României îi pasă
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.01.2021 09:42 Ziarul National Mihai Gribincea: Trupele ruse de ocup...

18.01.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Eroarea trumpiștilor...

15.01.2021 09:15 Nicolae Negru Nicolae Negru // Declarația politică ...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Când credeți că ar trebui să fie organizate alegerile parlamentare anticipate în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md