09:51:36 26.03.2023
Stiri

Maia Sandu, după întrevederea cu prim-ministra Danemarcei: „R. Moldova este ca un punct LUMINOS pe harta Europei. LUPTĂM acum pentru a ne apăra PACEA, dar nu putem supraviețui de sine stătător într-o regiune dominată de RĂZBOI și interesele Rusiei”

Actualitate 31.01.2023 10:59 Vizualizări1217 Autor: Ziarul National
Maia Sandu, după întrevederea cu prim-ministra Danemarcei: „R. Moldova este ca un punct LUMINOS pe harta Europei. LUPTĂM acum pentru a ne apăra PACEA, dar nu putem supraviețui de sine stătător într-o regiune dominată de RĂZBOI și interesele Rusiei”


Președinta Maia Sandu este convinsă că prima vizită în R. Moldova a unui premier al Danemarcei va da un impuls nou colaborării moldo-daneze, în special în domeniul energiei regenerabile. Declarația a fost făcută astăzi, în cadrul unui briefing comun cu prim-ministra Danemarcei, Mette Frederiksen, care se află pentru câteva ore la Chișinău.

„Este prima vizită a unui premier danez în R. Moldova și sunt sigură că această vizită va da un impuls nou colaborării moldo-daneze. Trecem cu toții printr-o perioadă grea marcată de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, de consecințele războiului și de criza energetică. În pofida greutăților, R. Moldova continuă să meargă pe calea consolidării democrației. Anul trecut, R. Moldova a fost apreciată în raportul global privind starea democrației ca un punct luminos pe harta Europei și a urcat cu 49 de poziții, pe locul 40 în lume, în clasamentul libertății presei. R. Moldova luptă acum pentru a-și apăra pacea, democrația și libertatea, pentru consolidarea instituțiilor și îmbunătățirea condițiilor de trai ale populației”, a declarat Maia Sandu.

Șefa statului a adăugat că un stat mic precum R. Moldova nu are nicio șansă să reziste de sine stătător în această regiune.

„Dar un stat democratic nu poate rezista de sine stătător în regiunea noastră, care e dominată de război și interesele Rusiei. Putem supraviețui aici ca un stat democratic doar aderând la UE. R. Moldova a depus cerere de aderare anul trecut și apreciem votul unanim al statelor membre, inclusiv al Danemarcei. Lucrăm acum la implementarea condițiilor formulate de Comisia Europeană în iunie 2022, pentru a avansa în parcursul nostru european. Păstrarea păcii și siguranței cetățenilor este prioritatea noastră acum. Lucrăm la consolidarea capacităților de apărare și cooperăm cu agențiile europene specializate, pentru a crește eficiența instituțiilor de menținere a ordinii publice. Astăzi, frontiera moldo-ucraineană e protejată de misiuni comune ale Poliției de Frontieră și agenției europene Frontex. Vrem să contribuim și noi la securitatea din regiune”, i-a transmis Maia Sandu premierului Mette Frederiksen.

Citește și: Prim-ministra Danemarcei anunță sporirea asistenței pentru R. Moldova până la 295 de MILIOANE de euro: „Consecințele RĂZBOIULUI se răsfrâng asupra prețului la gaz și energie în R. Moldova, iar noi vom ușura această povară”

Totodată, Maia Sandu a mulțumit oficialului danez pentru ajutorul acordat în gestionarea crizei refugiaților.

„Suntem recunoscători și pentru sprijinul anunțat în cadrul Platformei de Sprijin pentru R. Moldova. Acest sprijin va finanța proiecte de tranziție energetică și pentru presa locală. Sper că R. Moldova va relua cooperarea cu Agenția Daneză de Dezvoltare Internațională, iar statele noastre vor intensifica cooperarea bilaterală. Am vrea să cooperăm în domeniul energiei regenerabile. Criza energetică prin care trecem acum ne-a determinat să punem accent pe independența energetică, în special resursele regenerabile sau verzi. Apreciem vizitele de prospecție ale reprezentanților unor companii daneze în acest sector. Suntem interesați de intensificarea schimburilor economice și de creșterea investițiilor daneze în R. Moldova. în R. Moldova activează acum 36 de companii cu capital danez. Cu siguranță că acest număr poate să crească. Creșterea economică, comerțul, cooperarea între țări aduce bunăstare oamenilor. Suntem determinați să continuăm dezvoltarea R. Moldova și să oferim o viață mai bună cetățenilor. Dar pentru asta e nevoie de pace. Ucraina trebuie să învingă în acest război existențial, iar comunitatea internațională trebuie să facă totul pentru ca acest lucru să se întâmple cât mai repede”, a conchis Maia Sandu.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.03.2023 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // „Xi în tranșee cu Pu...

22.03.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Cine să facă reUnirea?

20.03.2023 09:06 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin, Maia Sandu și...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că decizia Parlamentului de a modifica sintagma „limba moldovenească” cu cea de „limba română” în legislația națională, în conformitate cu decizia Curții Constituționale din anul 2013, este corectă?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md