14:38:26 15.06.2024
Stiri

Maia Sandu dă undă verde EXPULZĂRII SPIONILOR ruși de pe teritoriul R. Moldova. Ce spune șefa statului despre „agenții de influență” din Parlament și riscurile de securitate la adresa R. Moldova

Actualitate 16.12.2022 11:38 Vizualizări5989 Autor: Ziarul National
Maia Sandu dă undă verde EXPULZĂRII SPIONILOR ruși de pe teritoriul R. Moldova. Ce spune șefa statului despre „agenții de influență” din Parlament și riscurile de securitate la adresa R. Moldova


Spionii ruși, veniți în R. Moldova pe cale diplomatică, nu ar trebui să fie admiși pe teritoriul republicii, iar cei care se află acum aici și lucrează împotriva R. Moldova ar urma să fie expulzați, a declarat aseară președinta Maia Sandu, în cadrul unei emisiuni de la TVR Moldova. Șefa statului admite că, așa cum a declarat și directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandru Musteață, spionii ruși sunt cunoscuți, inclusiv cei cu pașaport diplomatic, și spune că instituția de inteligență are pârghiile necesare pentru a interveni.

„Dacă îi lăsăm să intre pe teritoriul R. Moldova? E o întrebare către șeful SIS. Acolo trebuie consolidate capacitățile, trebuie îmbunătățite procesele. Au suficiente pârghii pentru ca să nu admită pe teritoriul R. Moldova oameni care vin aici să lucreze împotriva intereselor statului nostru și împotriva cetățenilor noștri. Da, există un acord internațional pe subiectul drepturilor deținătorilor de pașapoarte diplomatice, dar există și soluții în cadrul acestui acord. Ceea ce facem noi și trebuie să continuăm să facem este să ne consolidăm instituțiile, să le facem mai eficiente, să poată acționa prompt, repede și inteligent, pentru a combate aceste riscuri. Și expulzarea este o soluție, evident”, a precizat Maia Sandu în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi”, moderată de Vasile Munteanu la TVR Moldova.

Citește și: Directorul SIS, Alexandru Musteață: „Federația Rusă are foarte mulți agenți de influență în R. Moldova. Sunt persoane din sectorul socio-politic ce încearcă să influențeze opinia publică prin falsuri și manipulări”

Întrebată dacă avem „agenți de influență” și în Parlamentul de la Chișinău, președinta a menționat: „Dacă vă referiți la membrii unor partide politice, care deschis sprijină războiul și politicile de agresiune, inclusiv militară a Federației Ruse… da, îi vedem cu toții cum își exprimă punctul de vedere în fața camerelor. Nu ascund acest lucru”.

De asemenea, Maia Sandu consideră că SIS trebuie să se clarifice și în cazul concertelor recente organizate la nordul republicii de către Ambasada Federației Ruse în R. Moldova. În câteva orașe, inclusiv municipiul Bălți, copiii au fost îmbrăcați în uniforme sovietice și au interpretat cântece în limba rusă despre „apărarea patriei” URSS, în plin război al Federației Ruse cu Ucraina.

„Nu știu detalii despre aceste concerte. Bănuiesc că au avut loc cu acordul administrațiilor publice locale. Sunt subiecte la care trebuie să lucreze SIS și să determine dacă ele reprezintă un pericol din perspectiva securității naționale și, dacă da, atunci să întreprindă măsuri. Repet, cei care promovează războiul în formă directă sau subtil trebuie sancționați”.

Președinta Sandu a mai adăugat că trebuie conjugate eforturile pentru combaterea propagandei rusești. În primul rând, e vorba de un plan comun cu Bucureștiul.

„Discutăm cu toată lumea democratică. S-au făcut niște pași în R. Moldova în privința combaterii propagandei, dar eu cred că trebuie să se facă și următorii pași. Să fim un pic mai insistenți. Avem anumite măsuri în lege, dar ele nu sunt insuficient de dure în anumite cazuri. Astfel, trebuie să se aplice elementele dure ale legii, pentru că altfel nu vom reuși să reducem acest fenomen. Suntem conștienți că, practic, va fi imposibil să eliminăm definitiv acest fenomen, dar putem să reușim să-l reducem, dacă ne unim efortul cu Bucureștiul și venim cu măsuri și acțiuni care să reducă propaganda și efectele ei. În strategia noastră de securitate trebuie să identificăm riscurile și, respectiv, cum luptăm, cum lucrăm să eliminăm aceste riscuri”, a conchis Maia Sandu.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

08.06.2024 14:24 Ziarul National Nicolae Enciu // 80 de ani de la deba...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md