12:57:56 22.04.2024
Stiri

Directorul SIS, Alexandru Musteață: „Federația Rusă are foarte mulți agenți de influență în R. Moldova. Sunt persoane din sectorul socio-politic ce încearcă să influențeze opinia publică prin falsuri și manipulări”

Actualitate 14.12.2022 09:34 Vizualizări2522 Autor: Ziarul National
Directorul SIS, Alexandru Musteață: „Federația Rusă are foarte mulți agenți de influență în R. Moldova. Sunt persoane din sectorul socio-politic ce încearcă să influențeze opinia publică prin falsuri și manipulări”


Războiul rus din Ucraina rămâne principalul risc la adresa securității R. Moldova, care înfruntă în această perioadă un război hibrid desfășurat de Federația Rusă prin intermediul agenților de influență pe care îi are aici, a declarat directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandru Musteață, într-un interviu pentru Radio Chișinău.

„Războiul rămâne principalul risc, pentru că este un război convențional, cu arme, cu rachete, muniții care zboară și, din păcate, cad și pe teritoriul R. Moldova și acest lucru este în afara controlului nostru. Atunci când unele rachete cad și explodează pe teritoriul nostru sau doar tranzitează, este o responsabilitate doar într-un singur punct - cel al Federației Ruse, pentru că a inițiat războiul și e vinovată de acest lucru. Războiul rămâne, din păcate, unul dintre principalele riscuri la adresa securității. Or, războiul are și niște efecte colaterale: aspectul economic, energetic, social, inclusiv socio-politic. Noi vedem riscurile acestui război, materializate”, a afirmat Alexandru Musteață.

Sistemul energetic al R. Moldova este unul dintre cele mai vulnerabile în actualul context regional.

„Sectorul energetic este unul din cele mai vulnerabile la momentul actual. Din cauza războiului convențional, avem efectele secundare asupra infrastructurii energetice și a noastră, și a Ucrainei. Se fac foarte multe eforturi pentru a preveni ca republica să rămână în întuneric, dar ca risc el rămâne. Trebuie să ne dăm seama foarte clar de unde vine acest pericol - din cauza acelor rachete rusești care zboară și cad în Ucraina asupra infrastructurii critice”, a punctat șeful serviciului de inteligență.

Potrivit lui Alexandru Musteață, războiul hibrid a crescut în intensitate, iar agenții de influență ai Moscovei s-au activizat.

„Războiul hibrid, pe care noi îl simțim din plin, și noi ca Serviciu, vedem că intensitatea lui a crescut foarte mult, pe mai multe paliere, pornind de la cel informațional, unul extraordinar de agresiv și pe larg utilizat: manipulare, falsuri cu o intensitate foarte mare. În același timp, activizarea a ceea ce numim noi agenți de influență. Sunt persoane din sectorul socio-politic care încearcă să influențeze opinia publică prin utilizarea acelor falsuri și manipulări. Din ceea ce cunoaștem și știm, deja vedem cum toate lucrurile sunt coordonate dintr-un singur centru, de la Moscova. Atunci când toate aceste lucruri sunt coordonate dintr-un singur centru, ne dăm seama că este un război hibrid dus pe teritoriul R. Moldova. Prin urmare, Federația Rusă nu are nevoie de un război convențional aici. Are foarte mulți agenți de influență, din păcate, pe care noi, o bună parte îi cunoaștem și lucrăm în vederea prevenirii și contracarării acestor riscuri pe teritoriul nostru”, a mai menționat Alexandru Musteață în interviul acordat pentru Radio Chișinău.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md