04:48:13 11.04.2021
 
Stiri

VIDEO // Klaus Iohannis anunță un nou PACHET de SPRIJIN pentru cetățenii din stânga Prutului: România va acorda R. Moldova 200 de mii de doze de VACCIN anti-COVID-19, medicamente și echipamente, dar și motorină pentru agricultori

Actualitate 29.12.2020 12:59 Vizualizări1746 Autor: Ziarul National
VIDEO // Klaus Iohannis anunță un nou PACHET de SPRIJIN pentru cetățenii din stânga Prutului: România va acorda R. Moldova 200 de mii de doze de VACCIN anti-COVID-19, medicamente și echipamente, dar și motorină pentru agricultori


Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat astăzi, în cadrul vizitei pe care o efectuează la Chișinău, un nou pachet de sprijin pentru cetățenii R. Moldova acordat de către autoritățile de la București.

Mai exact, este vorba despre extinderea valabilității acordului care prevede acordarea unui grant în valoare de 100 de milioane de euro pentru R. Moldova, trimiterea la Chișinău a 200 de mii de doze anti-COVID-19, procurate de România în cadrul mecanismului comun al UE, donarea de medicamente și echipamente medicale pentru tratamentul pacienților infectați cu noul coronavirus.

De asemenea, România va sprijini agricultorii moldoveni cu 6 000 de tone de motorină, va acorda granturi în sumă de 250 de mii de euro pentru societatea civilă și mass-media din R. Moldova, dar și asistență privind reformarea justiției și combaterea corupției.

„Prin acest pachet de sprijin, România are în vedere următoarele: încheierea cât mai rapidă al celui de-al șaselea protocol adițional la Acordul bilateral privind grantul nerambursabil de 100 de milioane de euro, vizând prelungirea valabilității Acordului și extinderea domeniilor de cooperare. Astfel, vom putea continua și extinde programele bilaterale de asistență de succes de până acum. Susținerea procesului de vaccinare anti-COVID-19 a cetățenilor R. Moldova prin furnizarea a până la 200 de mii de doze de vaccin și trimiterea la Chișinău în etapa imediat următoare a unei echipe de experți români care să împărtășească din experiența României și să ajute la pregătirea strategiei de vaccinare”, a enumerat Klaus Iohannis în cadrul conferinței de presă susținute în comun cu omologul său de la Chișinău, Maia Sandu.

De asemenea, România va furniza Republicii Moldova medicamente, echipamente medicale și de protecție pentru îngrijirea pacienților infectați cu COVID-19.

„Știu cât de afectați au fost agricultorii. De aceea, România are în vedere sprijinirea agricultorilor din R. Moldova prin aordarea, ca ajutor extern, a unei cantități de motorină de aproximativ 6 000 de tone. Vom continua sprijinul pentru consolidarea societății civile și a independenței mass-media din R. Moldova prin realizarea, în 2021, a unei noi contribuții financiare, cel puțin echivalentă cu cea efectuată în noiembrie 2020, respectiv de 250 de mii de euro. Vom iniția o cooperare aprofundată pe linia justiției și a luptei anticorupție. De asemenea, avem în vedere semnarea cât mai rapidă a Protocolului în domeniul educației pentru perioada 2021 – 2025, care ne va permite să susținem în continuare procesul de reformă a sistemului de învățământ din R. Moldova, precum și acordarea de locuri de studii, cu bursă și fără, în învățământul preuniversitar și superior din România”, a mai anunțat Klaus Iohannis.

Șeful statului român a adăugat că și Ministerul Apărării de la București va efectua, separat, o altă donație de medicamente și echipamente pentru combaterea pandemiei, iar Guvernul român va continua realizarea unor investiții în proiecte de infrastructură în R. Moldova.

„Numai prin implementarea completă a reformelor la care s-a angajat prin Acordul de asociere cu UE, R. Moldova poate să devină un stat cu adevărat european, prosper, stabil și rezilient. Respectarea principiilor și a valorilor democratice, un stat de drept consolidat, cu justiție independentă, lupta eficientă împotriva corupției sunt elementele pe care este construită prosperitatea și stabilitatea statelor din UE. (...) România își dorește ca R. Moldova să prospere, iar cetățenii săi să se bucure de instituții democratice și puternice, capabile să le asigure securitatea și bunăstarea”, a spus Klaus Iohannis, asigurând-o pe Mai Sandu de tot sprijinul pentru realizarea reformelor pe care și le-a propus.

Klaus Iohannis a catalogat victoria Maiei Sandu de la alegerile prezidențiale din 15 noiembrie curent drept una „de importanță istorică” și și-a exprimat speranța că partidele politice de la Chișinău vor înțelege acest „semnal” dat de cetățeni în favoarea reformelor și a integrării europene și „nu vor acționa în mod contrar”.

„Vom urmări promovarea R. Moldova ca temă prioritară pe agenda UE, precum și consolidarea sprijinului UE pentru R. Moldova. România este și va rămâne prietenul sincer și principalul partener al cetățenilor R. Moldova. Prezența mea aici, investițiile realizate dezinterersat de România și asistența semnificativă pe care România a oferit-o în ultimul an pentru gestionarea pandemiei de COVID-19 dovedesc acest lucru”, a mai transmis Klaus Iohannis.

La rândul său, președintele R. Moldova, Maia Sandu, i-a mulțumit lui Klaus Iohannis pentru sprijinul oferit de către România pentru dezvoltarea R. Moldova și a anunțat că, „începând cu ziua de astăzi, R. Moldova și România reintră într-o interacțiune firească, frățească și deschisă”, după „înghețul la nivel înalt” din ultimii ani.

Maia Sandu a subliniat că România este astăzi principalul partener comercial al R. Moldova și a ajutat statul nostru din punct de vedere economic, politic, diplomatic, cultural sau educațional de la independență încoace.

„Ați fost alături de noi și la bine, și la greu. (...) În acești ani, România a renovat în R. Moldova grădinițe, obiective culturale, chiar sate întregi, zeci de mii de copii și tineri din R. Moldova au învățat în liceele și universitățile din România cu burse din partea statului român și au fost primiți ca acasă. Iar elevii din sute de sate moldovenești pot merge la școală cu unul dintre autobuzele donate de către România. (...) România a venit și cu investiții strategice care ne vor ajuta să consolidăm independența și suveranitatea R. Moldova pe viitor. Mă refer la construcția conductei Iași-Ungheni-Chișinău care va deveni un element important al securității noastre energetice. România este cel mai important partener comercial al R. Moldova, inclusiv pentru multe exporturi agricole. Acest parteneriat a ajutat R. Moldova să-și consolideze independența și să avanseze spre spațiul european”, a declarat președintele R. Moldova.

Maia Sandu a amintit și de ajutorul României pentru combaterea pandemiei oferit R. Moldova în acest an, dar și de echipa de medici români care a muncit cot la cot cu colegii lor de aici pentru a salva vieți în R. Moldova. În semn de recunoștință, Maia Sandu i-a dăruit lui Klaus Iohannis medalia comemorativă dedicată medicilor, lansată luni, 28 decembrie, de către Banca Națională a Moldovei.

„R. Moldova și România au o limbă comună, o istorie și o cultură comună. Îmi doresc ca, în următorii ani, relația noastră să se dezvolte și pe proiecte de viitor comune. Îmi doresc să investim în următorii ani pentru a consolida și dezvolta legăturile dintre statele noastre. Aș vrea să continuăm dezvoltarea relației noastre pe dimensiunea culturală, educațională, dar și prin mai multe investiții. Printr-o infrastructură care să ancoreze R. Moldova și mai ferm în spațiul european. Sper să reușim în următorii ani să renovăm și să construim poduri rutiere și feroviare peste Prut. Construcția unui pod nou între Ungheni și Ungheni de pe ambele maluri ale Prutului va conecta cetățenii R. Moldova atât de Iași, cât și de autostrada care va lega estul Europei de UE. Vreau să organizăm și un forum de afaceri R. Moldova - România, pentru a aprofunda legăturile economice dintre statele noastre”, a mai declarat Maia Sandu.

La finalul conferinței de presă comune a șefilor celor două state românești, Klaus Iohannis a anunțat că a invitat-o pe Maia Sandu într-o vizită oficială la București.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Miticu Mitica 29.12.2020 16:25

Rog fara suparare autorului dar sintagma 2 state românesti NU este corecta. Corect este asa cum au spus presedintii suntem o comunitate de limba si cultura inainte de toate si o mare parte a unei istorii fratesti. Dar aici NU putem sa nu privim drept si sa spunem ca istoria prin diferitele sale imprejurari ne-a dus si catre partea estica. Vrem, nu vrem Moldova este puntea dintre romanitate si slavism. Istoria, asa cum a fost ea, dreapta sau nu, a adus pe acest taram o diversitate de alte comunitati, pe care noi, luand exemplul Romaniei trebuie sa ii pretuim la fel. Moldova merita si va fi in acest context democratic tara in care nu nationalitatea conteaza ci DOAR competentele. Adica exact invers din ceea ce promoveaza de la paspa incoace toate guvernele (neo)comuniste, indiferent de camuflajul luat...guverne care desprinse din trecut divizeaza pentru a putea sa stapaneasca mai bine. Indemn oamenii politici din PSRM, care mai au un gram de demnitate sa inteleaga ca Dodon si sleahta lui de latrai sovietici folosesc alta metoda, divizand limba autohtona in cea romaneasca, naturala si fireasca si cea de laborator. Indiferent de opriunilie noastre politice si geopolitice, pentru ca avem acest drept in democratie, vorbim toti aceeasi limba, adica limba româna si NU ar trebui sa (mai) permitem NIMANUI sa ne spuna cu biciul la spate, cu amenintarea genocidului, a deportarilor, a infometarii CUM SA NUMIM LIMBA STRABUNILOR NOSTRII !!!

danila prepeleac 29.12.2020 18:21

...Maia Sandu candidata la presedentia ROmaniei peste 4 ani!!!

Comentarii
României îi pasă
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
09.04.2021 09:19 Nicolae Negru Nicolae Negru // Unionismul și echili...

05.04.2021 09:23 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fața adevărată a Mai...

02.04.2021 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fake după fake

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că în prezent există circumstanțe pentru dizolvarea Parlamentului R. Moldova, după eșuarea a două tentative de a învesti Guvernul?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md