04:54:08 02.07.2022
Stiri

STAT CANDIDAT: „Începe drumul greu, foarte greu. R. Moldova trebuie să devină un stat funcțional, iar România va avea un rol-cheie, poate cel mai important”

Actualitate 24.06.2022 07:58 Vizualizări739 Autor: Ziarul National
STAT CANDIDAT: „Începe drumul greu, foarte greu. R. Moldova trebuie să devină un stat funcțional, iar România va avea un rol-cheie, poate cel mai important”


Președinta Maia Sandu și liderii Partidului Acțiune și Solidaritate, aflat la guvernare în stânga Prutului, „au știut să exploateze o criză”, au depus cererea de aderare la UE, iar joi a primit statutul de țară-candidată, alături de Ucraina. Totuși, „drumul greu” abia urmează, iar România va avea un rol determinant, afirmă comentatorul politic de la București Cristian Hrițuc, fost consilier prezidențial în România.

„România i-a sprijinit și a fost tot timpul acolo. Ucraina a avut un rol determinant, fiind scutul R. Moldova, dar și al nostru, al tuturor. Dar de acum începe drumul greu, foarte greu. R. Moldova trebuie să devină un stat funcțional. Un stat care să își permită să trăiască pe picioarele lui, să nu mai depindă total de donatori, Republica Moldova trebuie să aibă mecanisme clare, să combată sărăcia extremă, corupția și să amelioreze situația demografică.

Chiar dacă e ziua succesului, trebuie spus că R. Moldova e departe de a fi un stat funcțional, iar situația socială este dramatică și trebuie intervenit major. România va avea un rol-cheie în continuare și poate cel mai important”, a comentat Hrițuc.

Consiliul European a oferit joi-noaptea Republicii Moldova și Ucrainei statutul de țări-candidate pentru aderarea la Uniunea Europeană.

„O realizare istorică astăzi, când Consiliul European acordă statutul de candidat pentru Ucraina și Republica Moldova. A ajuns la această decizie excepțională ca urmare a sprijinului puternic și a demersurilor intense ale României. De asemenea, acordarea perspectivei europene Georgiei, cu pași importanți înainte. Această decizie aduce speranță și încredere în viitorul UE pentru cetățenii acestor țări și o mare responsabilitate pentru liderii lor. România este pregătită să sprijine în continuare Ucraina, Republica Moldova și Georgia pe calea lor europeană”, a scris președintele României, Klaus Iohannis, pe Twitter, la scurt timp după decizia Consiliului European.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
01.07.2022 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despre sancțiuni

27.06.2022 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // „Noua Românie mare” ...

24.06.2022 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // În epicentrul bătăli...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că fostul președinte Igor Dodon trebuie investigat penal pentru TRĂDARE de PATRIE și CORUPȚIE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md