16:51:31 25.07.2024
Stiri

Kremlinul pregătește un adevărat ASALT contra R. Moldova: „În plin război, Moscova ar putea să recurgă la instigarea unei insurecții la Chișinău. Autoritățile trebuie să contracareze din fașă orice acțiune”

Actualitate 17.06.2024 09:00 Vizualizări1688 Autor: ZiarulNational
Kremlinul pregătește un adevărat ASALT contra R. Moldova: „În plin război, Moscova ar putea să recurgă la instigarea unei insurecții la Chișinău. Autoritățile trebuie să contracareze din fașă orice acțiune”


Autoritățile de la Chișinău trebuie să contracareze din fașă orice încercare a Rusiei de a distorsiona procesul electoral din R. Moldova, a declarat fostul președinte Curții Constituționale, Alexandru Tănase, după ce SUA, Canada și Marea Britanie au avertizat R. Moldova despre încercările Kremlinului de a influența rezultatul alegerilor prezidențiale.

Potrivit lui Tănase, instituțiile statului trebuie să combată eficient fenomenul introducerii banilor ilegali în republică și să nu permită compromiterea parcursului european al R. Moldova.

„Cu certitudine, se întâmplă ceva grav. Pentru prima dată asistăm la un astfel de mesaj la început de campanie. Federația Rusă în toți cei 30 de ani de Independență s-a implicat deschis, impardonabil, în procesul electoral pentru a putea să-și instaureze la Chișinău o guvernare loială. Dar niciodată nu am asistat la astfel de mesaje cât se poate de explicite. Am putea plasa acest mesaj și pe seama contextului. Războiul din Ucraina a determinat marile puteri să-și arunce măștile și să joace pe față. Cel mai probabil, serviciile de inteligență din aceste trei state dețin informații care le permit să concluzioneze că se pregătește ceva mai mult decât o simplă manipulare a opiniei publice, infuzii de bani sau alte instrumente care au fost folosite în mod tradițional. Nu este exclus că Moscova, acum, în toi de război, când nu mai este necesar să respecți niciun fel de aparențe, ar putea să recurgă la instigarea unei insurecții la Chișinău”, a precizat Alexandru Tănase, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi”, citat de IPN.

Alexandru Tănase spune că autoritățile R. Moldova ar trebui să acționeze cu precauție și inteligență pentru a contracara în fază incipientă acțiunile Kremlinului de destabilizare a situației din R. Moldova. Miza principală a campaniei de dezinformare promovate de Rusia va fi eșecul referendumului constituțional.

„Ținta va fi acest referendum, întreaga campanie va fi construită în jurul acestui subiect, nu va fi atacată președinta Maia Sandu, ci va fi atacată ideea referendumului. Autoritățile trebuie să fie cât se poate de prudente în acest sens, iar cel mai important instrument care poate fi utilizat în acest moment este controlul asupra resurselor financiare care vin în R. Moldova, care pot fi utilizate pentru a plăti oameni care vor participa, eventual, la aceste acțiuni de destabilizare. Nu este exclus că Rusia pune la cale un scenariu mai amplu pentru a folosi coloana a 5-a de la Chișinău, inclusiv, agenții de influență infiltrați în mai multe partide pentru a compromite parcursul european al R. Moldova. Autoritățile trebuie să contracareze din fașă orice acțiune care ar putea distorsiona procesul electoral sau influența opțiunile alegătorilor”, a conchis fostul președinte al Curții Constituționale.

Acum două zile, guvernele Statelor Unite ale Americii, Canadei și al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord au avertizat despre tentativele Kremlinului și ale agenților săi de a influența rezultatele alegerilor prezidențiale din toamna anului 2024 din R. Moldova. Potrivit declarației comune, Kremlinul își susține persoanele de încredere în calitate de candidați la președinția R. Moldova și folosește dezinformarea și propaganda pentru a alimenta tensiuni în societate. În declarație se mai menționează că Kremlinul intenționează să provoace proteste în R. Moldova în cazul în care un candidat prorus nu va câștiga alegerile.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.07.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Democrația urâtă și ...

19.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Trilaterala

15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md