01:52:18 23.06.2018
 
Stiri

Ion Sturza NU are dreptate

Politică 27.05.2018 20:09 Vizualizări1646 Autor: Ziarul National
Ion Sturza NU are dreptate

Trustia, elegii politikoase

Observ, în legătură cu recenta polemică amicală dintre Ion Sturza și Ilan Șor, o atitudine neglijentă față de clepto-termenologia românească din partea ex-premierului celui de-al doilea stat românesc. Dl Șor este pe deplin îndreptățit să se supere pentru faptul că a fost numit „ciorditor”, căci termenul respectiv înseamnă, conform DEX-ului, „persoană care fură (lucruri mărunte)”. Or dl Șor nu poate fi considerat un hoț mărunt, drept pavăză în acest sens putându-i servi nu numai propriul autodenunț, ci și raportul Kroll, în ambele ediții revizuite și completate de până acum. Să furi un miliard de dolari, o jumătate din bugetul național și să fii numit „ciroditor” este într-adevăr foarte ofensator și cred că justiția molotovenească i-ar da dreptate, dacă Șor ar cere despăgubiri pentru defăimare și prejudicii morale.

Pe de altă parte, trebuie să constatăm că limba română se află într-o oarecare întârziere semantică față de realitățile financiar-bancare autohtone. Nu-l poți numi pur și simplu hoț sau tâlhar pe cineva care a furat un miliard de dolari dintr-o singură lovitură, după cum nu pui pe același cântar un găinar și un spărgător de bănci sau un laureat al olimpiadei raionale cu un laureat al premiului Nobel. Mega-ciorditor nu sună bine și nici nu e corect, înseamnă altceva - un mare hoț mărunt. E nevoie, prin urmare, de un cuvânt special și, fiind constructiv din născare, propun ca hoții de miliarde să fie numiți giga-hoți sau giga-tâlhari sau giga-lotri sau cleptomiliardari. Sună mult mai adecvat și mai civilizat, nu-i așa? Dacă credeți că sunteți mai deștept și puteți contribui mai bine decât mine la fondul lexical al limbii române, aștept propunerile voastre.Al vostru altruist, caritatist, Ion Buraga

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!SlavaS 28.05.2018 16:11

pentru autor: neologism inspirat din realitățile financiar-bancare moderne: Megalohoț - (sinonime: giga-hoț, giga-tâlhar) Cred că această noțiune este mai pe potrivă situației descrise, dat fiind faptul că mai există potențial de creștere în sensul respectiv, atâta timp cât domnul vizat se află în libertate și în exercițiu.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.06.2018 10:49 Nicolae Negru Nicolae Negru // S-a împușcat Plahotn...

18.06.2018 09:37 Ziarul National Aleea Clasicilor de sub peretele unui...

15.06.2018 09:38 Nicolae Negru Ceva nu se leagă în „strategia de rec...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Considerați judicioasă decizia Curții Constituționale din 4 iunie prin care a fost anulată Legea cu privire la funcţionarea limbilor vorbite pe teritoriul RSS Moldoveneşti, adoptată în 1989, care îi oferea limbii ruse statut de „limbă de comunicare”?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md