11:11:28 20.04.2024
Stiri

Ion Ceban, șef în „REPUBLICA Chișinău”. Primarul general AMENINȚĂ că va deconecta de la rețeaua de canalizare întreprinderile STRATEGICE din Chișinău, dacă nu va fi anulată o amendă aplicată S.A. „Apă-Canal Chișinău”

Actualitate 15.12.2021 11:29 Vizualizări13698 Autor: Ziarul National
Ion Ceban, șef în „REPUBLICA Chișinău”. Primarul general AMENINȚĂ că va deconecta de la rețeaua de canalizare întreprinderile STRATEGICE din Chișinău, dacă nu va fi anulată o amendă aplicată S.A. „Apă-Canal Chișinău”


Cei mai mari producători din industria alimentară din municipiul Chișinău vor fi deconectați de la apeduct și canalizare începând de luni, 20 decembrie, dacă Inspectoratul pentru Protecția Mediului (IPM) nu va anula o amendă de 12 milioane de lei aplicată întreprinderii municipale S.A „Apă-Canal Chișinău”.

Avertismentul a fost lansat astăzi, în cadrul unui briefing de presă, de către primarul general al capitalei, Ion Ceban. Acesta consideră că ar fi vorba de un „atac raider” al actualei guvernări la adresa municipalității, iar ținta Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) ar fi chiar funcția de primar general.

Potrivit lui Ceban, Inspectoratul pentru Protecția Mediului ar fi amendat „Apă-Canal Chișinău” cu 12 milioane de lei, pentru că s-ar fi depistat substanțe interzise în apa deversată de la această întreprindere în râul Bîc.

„Anunț public despre decizia Primăriei Chișinău în legătură cu ultimul atac raider asupra întreprinderilor municipale, în speță asupra S.A. „Apă-Canal Chișinău”. Dacă cei de la IPM nu-și retrag și nu anulează jupuirea municipiului și, nemijlocit, a întreprinderii „Apă-Canal Chișinău” de 12 milioane de lei, care trebuie să fie plătite pentru motive absolut alogice, atunci declar public că, de săptămâna viitoare, și anume de luni, 20 decembrie, cei mai mari agenți economici din industria alimentară vor fi deconectați de la rețeaua de canalizare publică. Anume de la aceste întreprinderi producătoare deversările în canalizarea publică au o concentrație sporită. Aceste întreprinderi trebuiau să aibă stații de preepurare proprii, iar de controlul acestui proces sunt responsabile autoritățile centrale abilitate”, a declarat Ceban.

Astfel, primarul general a înaintat un ultimatum autorităților centrale, pe care le acuză de un atac concertat asupra Primăriei Chișinău.

„Vom începe cu deconectarea întreprinderile strategice de stat, dacă nu vă retrageți prostiile pe care le-ați înaintat municipiului. Să vă asumați toate consecințele în acest sens. Amenda de 12 milioane de lei a fost aplicată, după ce IPM ar fi luat probe în luna septembrie de la stația de epurare. Ca prin minune, probele au fost gata tocmai în luna decembrie, atunci când s-au activat toate țintele asupra Primăriei Chișinău. Deși odată cu venirea mea în funcție… Este primul an de la independență când nu a fost putoare de căcat de la stația de epurare. Asta pentru că am acoperit acele sute de mii de metri cubi, de tone de căcat care se uscau la soare. Nu am permis agenților economici să arunce în canalizarea publică toate deversările periculoase”, s-a lăudat Ceban.

Mai mult, primarul general spune că problema râului Bîc ține de competența Agenției de stat „Apele Moldovei”.

Amintim că șeful Inspectoratului pentru Protecția Mediului, Ion Bulmaga, a infirmat, în cadrul unei conferințe de presă pe 9 decembrie curent, că s-ar fi pretins ilegal penalități în sumă de 12 milioane de lei de la S.A. „Apă-Canal Chișinău”, în gestiunea căreia se află stația de epurare.

Controlul de la stația de epurare din Chișinău a fost demarat în baza unei sesizări parvenite de la Centrul de Sănătate Publică al municipiului Chișinău, după ce în apa râului Bîc a fost depistată salmonela de către specialiști, a precizat Bulmaga.

„Acest fapt denotă calitatea defectuoasă a procesului de epurare a apelor uzate. Analizele au demonstrat că există depășiri la componentul de azot de amoniu de 6,8 ori în râul Bîc, ceea ce denotă că stația de epurare lucrează insuficient și este admisă poluarea mediului. Înțelegem supărările factorilor de decizie de la S.A. „Apă-Canal Chișinău”, din cadrul Primăriei Chișinău, dar sănătatea oamenilor și protecția mediului nu poate fi pusă la dubii. Îmi pare rău că acești factori de decizie pun mai presus factorul economic, decât cel ecologic, deși ar trebui să fie invers”, au subliniat reprezentanții IPM.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md