12:45:48 03.12.2021
Stiri

INVESTIGAȚIE // Oamenii lui Dodon și „buzunarul” electoral

Politică 25.11.2016 13:00 Vizualizări8304 Autor: Ziarul National
INVESTIGAȚIE // Oamenii lui Dodon și „buzunarul” electoral


Candidatul Partidului Socialiștilor la funcția de șef al statului, Igor Dodon, a adunat în șase săptămâni de campanie electorală peste 8,4 milioane de lei, de la circa 360 de susținători. Numărul de finanțatori s-a dublat față de electoralele pentru parlamentarele din 2014 și alegerile locale din 2015. Aproape toți sponsorii candidatului socialist au avut însă grijă să nu depășească suma de 75.000 de lei, prag peste care, conform unei noi prevederi legale, sursa de proveniență a donațiilor făcute urmează a fi verificată de Inspectoratul Fiscal. Mai mulți deputați socialiști, consilieri raionali și locali ai PSRM au făcut donații aproape de limita sumei de 75.000 de lei.

Deputații socialiști, generoși cu șeful de partid

Pentru promovarea electorală a șefului de partid, în campania electorală pentru alegerile prezidențiale au contribuit financiar 18 din cei 24 de deputați socialiști. Au făcut excepție Igor Dodon, Zinaida Greceanîi, aleasă recent președinte interimar al formațiunii, Fiodor Gagauz, Vladimir Odnostalco, Vasile Bolea și Corneliu Furculița. Ultimii doi se regăseau anterior printre cei mai darnici sponsori ai partidului.

La celălalt pol, deputata socialistă Alla Dolință împreună cu soțul Igor au fost cei mai generoși finanțatori ai campaniei din această toamnă. Aceștia au transferat pe contul electoral al candidatului PSRM 118.600 de lei (Alla Dolință – 59.200 de lei, Igor Dolința – 59.400 de lei). Contribuția lor este totuși de peste cinci ori mai mică față de cea din electorala pentru alegerile parlamentare din 2014, când cuplul a făcut donații de 518.000 de lei, deși veniturile declarate pentru anii 2012-2013 erau de circa 93 de mii de lei, potrivit declarației de avere depuse la CEC.

Alla Dolință este directoarea fundației de caritate „Soluția”, afiliată PSRM. „Numirea acesteia la conducerea fundației s-a lăsat cu mare scandal și supărări în Partidul Socialiștilor. Or, pentru a-i face loc lui Dolință, a fost demis fostul director al fundației, Eugenia Ceban, mama deputatului socialist Ion Ceban, „rupt” de la comuniști”, scria în octombrie 2013 Ziarul Național. Anterior, Alla Dolința a fost administratoarea firmei Vesma-Teh, fondată de un off-shore din Cipru. Firma este proprietara imobilului în care își are sediul central PSRM. Pentru închirierea spațiului, formațiunea plătește anual 300.000 de lei. Astăzi, asociat unic al companiei Vesma-Tehn este Irina Dolință, fiica deputatei. Alla Dolință deține ÎI Alla Dolință, specializată în comerțul autovehiculelor și motocicletelor, iar soțul său este fondator și administrator al firmei Igalirix SRL, ce se ocupă cu importul și comerțul băuturilor alcoolice, al ceaiului, cafelei, lemnului și produselor din tutun.

Parlamentarul Vlad Bătrâncea a donat pentru promovarea lui Igor Dodon 74.600 de lei. În electorala din 2014, acesta a fost și mai darnic, transferând 90 de mii de lei în contul electoral pentru alegerile parlamentare, chiar dacă declara, cu un an mai devreme, venituri de două ori mai mici. Declarațiile de avere ale alesului poporului pentru 2014 și 2015 lipsesc de pe site-ul Comisiei Naționale de Integritate și de pe site-ul Parlamentului. Și deputatul Eduard Smirnov, de 76 de ani, a contribuit la fondul electoral al liderului socialiștilor cu 74.800 de lei. Parlamentarul Andrei Neguța, implicat în scandalul maşinilor de lux cu numere de înmatriculare diplomatice, folosite la Moscova de Ilan Shor, a donat cu o sută de lei mai puțin.

Deputatul Radu Mudreac a contribuit cu 74.600 de lei, ceea ce reprezintă mai bine de o treime din veniturile lunare ale familiei sale pentru 2015, de 195 de mii de lei. La parlamentarele din 2014, acesta a vărsat în bugetul PSRM de două ori mai mult – 168.700 de lei. Radu Mudreac a fost anterior director general al Agenţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Produselor de Origine Animală (2008–2010). Familia Mudreac deține o cotă de 50 % în compania Gradioni, care, potrivit portalului mold-street.com, a ridicat un centru comercial chiar în inima Capitalei, pe strada Tighina 46, în imediata apropiere a Pieței Centrale.

Parlamentara Marina Radvan a făcut donații în mărime de aproape 30 de mii de lei, de patru ori mai puțin decât la parlamentarele din 2014, când nu indica niciun leu la venituri. Și deputatul Victor Sorocean a fost generos cu Igor Dodon, chiar dacă o anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice arăta că familia parlamentarului riscă să ajungă în stradă deoarece nu mai are cu ce să-și achite creditul la bancă.

Citiți continuarea pe anticorupție.md.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Top stiri

Dragos 25.11.2016 14:05

Operatia a reusit! Polutia Bahamas, distribuita cu picateaua, pe la unul, pe la altul, ca sa nu-i scuture nimeni. De fapt, nimeni nu catadicseste sa atinga Polutia lui DodonbasBahamas care traieste si castiga strict din complicitate cu Junta Plahamas.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.12.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Aisbergul lui Șor

29.11.2021 13:58 Ziarul National Ioan Aurel Pop, președintele Academie...

29.11.2021 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre r...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce notă îi puneți Guvernului condus de premierul Natalia Gavrilița pentru activitatea din primele 100 de zile de activitate?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md