11:50:59 03.12.2021
Stiri

INVESTIGAȚIE // Ce rol a avut noul guvernator al BNM când statul a vrut, pe timpul lui Voronin, să VÂNDĂ Banca de Economii

Economie 12.03.2016 18:01 Vizualizări7313 Autor: Ziarul National
INVESTIGAȚIE // Ce rol a avut noul guvernator al BNM când statul a vrut, pe timpul lui Voronin, să VÂNDĂ Banca de Economii jc.md


Sergiu Cioclea, noul guvernator al Băncii Naționale a Moldovei (BNM), ales ieri, prin votul a 61 de deputați, a fost anterior implicat în procesul de pregătire a privatizării Băncii de Economii (BEM), arată documentele obținute de RISE.

În 2008, pentru a putea beneficia de susținere financiară din partea Fondului Monetar Intenaţional (FMI), Guvernul Republicii Moldova a decis să scoată la privatizare BEM. Cota de 56,13% deţinută de stat urma să fie vândută unui investitor strategic selectat în cadrul unui concurs internaţional.

Cioclea, reprezenant BNP Paribas Corporate

Anunţul privind lansarea concursului de selectare a unui consultant financiar pe marginea privatizării BEM a fost publicat în martie 2008 în cotidianul britanic Financial Times (Detalii, AICI). Pentru acesta, Guvernul a achitat 11 592 de lire sterline (circa 248 de mii de lei la cursul de atunci – n.r.). Ulterior, statul a mai plătit 8 290 de lire sterline (circa 170 de mii de lei – n.r.) pentru publicarea repetată a anunțului.

La concurs au participat BNP Paribas Corporate & Investment Banking (Franţa), GALT& Traggart (Georgia), HSBC Bank (Marea Britanie) şi un consortiu din trei companii – Agentia Estimator-VM (Moldova), IAAG Consultoria (Spania) şi Agentia MEINL Advisories (Austria). Detalii, AICI

Învingător a fost declarată compania franceză – BNP Paribas Corporate & Investment Banking. Contractul a fost încheiat pe 30 septembrie 2008, semnatarii fiind Igor Grigoriev, director al Agenţiei Proprietăţii Publice (APP) la acea vreme, și proaspătul guvernator BNM, Sergiu Cioclea, director financiar pentru Rusia și statele CSI a BNP Paribas.

Pentru serviciile de consultanţă, Guvernul urma să achite un onorariu fix de 170 de mii de euro, din care prima rată de 51 de mii (30% din total – n.r.) trebuiau achitați la data demarării serviciilor. Totodată, contractul prevedea şi un onorariu de succes pentru vânzarea acţiunilor şi urma să constituie 2,5% din valoarea tranzacției.

Citiți AICI continuarea investigației.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.12.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Aisbergul lui Șor

29.11.2021 13:58 Ziarul National Ioan Aurel Pop, președintele Academie...

29.11.2021 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre r...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce notă îi puneți Guvernului condus de premierul Natalia Gavrilița pentru activitatea din primele 100 de zile de activitate?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md