07:30:53 17.06.2024
Stiri

INTERPOL va detașa la Chișinău un expert care va evalua activitatea biroului național al acestei structuri: Procurorii au identificat circa 30 de infractori „spălați” de păcate de către instituția condusă deȚentiu

Actualitate 08.06.2024 13:43 Vizualizări1566 Autor: Ziarul National
INTERPOL va detașa la Chișinău un expert care va evalua activitatea biroului național al acestei structuri: Procurorii au identificat circa 30 de infractori „spălați” de păcate de către instituția condusă deȚentiu
Viorel Țentiu


Organizaţia Internaţională de Poliţie Criminală (INTERPOL) va detașa un expert în R. Moldova pentru evaluarea activității Biroului Național Central (BNC) INTERPOL Chișinău, care este responsabil de utilizarea bazelor de date și instrumentelor acestei structuri la nivel național.

Solicitarea a fost transmisă vineri, prin intermediul unei videoconferințe, de către șeful Poliției Republicii Moldova, Viorel Cernăuțeanu, secretarului general al INTERPOL, Jürgen Stock. Șeful INTERPOL a salutat inițiativa și a demarat aranjamentele necesare pentru detașarea unui expert al Organizației în misiune de lucru în R. Moldova.

Inspectoratul General al Poliției mai informează că, imediat după acțiunile procurorilor anticorupție în dosarul care vizează ștergerea notificărilor roșii din baza de date a INTERPOL pe numele mai multor infractori, pentru a-i scăpa de arest și extrădare, instituția a demarat o anchetă internă și, începând cu data de 6 iunie, toți angajații din cadrul BNC INTERPOL Chișinău care sunt vizați în procesul de urmărire penală au fost suspendați din funcție.

Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a anunțat că procurorii au identificat până în prezent 30 de presupuși beneficiari ai acestei scheme infracționale. Potrivit ei, este vorba de persoane din mai multe țări, inclusiv din Republica Moldova, care au fost ajutate de BNC INTERPOL Chișinău să scape de notificările roșii ale INTERPOL.

„Este o investigație foarte sensibilă și confidențială. Am făcut totul de sine stătător, doar cu procurorii și ofițerii anticorupție, nu am avut nicio scurgere de informații înainte de percheziții. Nu au fost șterse informațiile din telefoane sau alte probe. Sunt foarte mândră de acest lucru, cred că a fost o premieră pentru Republica Moldova”, a spus Veronica Dragalin ieri-seară, în cadrul unei emisiuni de la TVR Moldova.

Amintim că, pe 4 iunie curent, procurorii au reținut patru persoane bănuite că, în schimbul mitei de milioane de dolari, radiau notificările roșii din baza de date a INTERPOL, iar unii infractori primeau azil în R. Moldova. După ce scăpau de urmărirea prin intermediul INTERPOL, aceștia puteau călători nestuingheriți ulterior în întreaga lume.

Persoanele reținute inițial erau şeful Inspectoratului General pentru Migraţie a Ministerului de Interne, Mihail Vodă, şeful Biroului INTERPOL de la Chişinău, Viorel Ţentiu, fostul ministru al Justiţiei, Vitalie Pîrlog, ex-reprezentant al Republicii Moldova la INTERPOL, dar și avocatul Oleg Mîţă, apărătorul liderul interlop Vladimir Mosclciuc, alias Makena, şi al fostului deputat democrat, Vladimir Andronache.

Ulterior a fost reținută și o a cincea persoană, însă în arest preventiv pentru 30 de zile a fost plasat doar Viorel Țentiu. Sergiu Bularu, avocatul lui Viorel Țentiu, a declarat că acesta pledează nevinovat, iar decizia de a-l plasa în arest preventiv va fi atacată la Curtea de Apel.

Ancheta Procuraturii Anticorupție este sprijinită de organele de drept din Franța și Biroul Federal de Investigații (FBI) al Statelor Unite.


Stiri relevante
16.06.2024 10:22 693 Mașa și Medvedev

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

08.06.2024 14:24 Ziarul National Nicolae Enciu // 80 de ani de la deba...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md