06:04:45 27.03.2023
Stiri

INIȚIATIVĂ // Un alt bun al statului va fi dat în concesiune

Economie 07.01.2016 14:08 Vizualizări3869 Autor: Stela Mihailovici
INIȚIATIVĂ // Un alt bun al statului va fi dat în concesiune gazetadesud.md


După concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău și anunțarea intențiilor de concesionare a aeroportului din Bălți, statul ar putea să cedeze unui investitor privat încă un bun - zăcământul de apă minerală naturală „Cahul”.

Ministerul Mediului a pregătit un proiect de hotărâre de Guvern care prevede concesionarea zăcământului pentru o perioadă de zece ani. Documentul a fost prezentat spre dezbateri publice.

Potrivit inițiativei, agentul economic care va concesiona rezervele de apă minerală naturală cu efect curativ din Cahul, evaluate în volum de 945 m3/24 de ore, va fi obligat să facă investiții, să foreze și să utileze sonda arteziană și să finiseze construcția hidrotehnică în maximum doi ani.

În nota informativă, reprezentanții Ministerului Mediului au explicat că necesitatea concesionarăii zăcământului de apă minerală a survenit după ce în 2011 a fost acceptat spre finanţare proiectul de dezvoltare a infrastructurii de agrement turistic în Regiunea de Dezvoltare Sud, prin reabilitarea și promovarea zonei de odihnă „Lacul Sărat” din oraşul Cahul. Costul proiectului este de peste nouă milioane de lei.

Lacul Sărat de la Cahul este cunoscut datorită apelor sale minerale cu proprietăţi curative deosebite. Atât zona acestui lac, cât şi cea adiacentă, oferă caracteristici unice naturale cu posibilităţi de reabilitare şi tratament a unui număr însemnat de maladii ale aparatului locomotor, sistemului nervos central, sistemului sanguin, etc.

„Unica soluție de menținere a nivelului apei în lac este alimentarea lui din zăcământul de apă minerală naturală Cahul”, motivează Ministerul Mediului.

Ministerul Mediului propune ca, după concesionarea zăcământului de apă minierală, statul să primească anual o redevenţă în mărime de cel puţin 2% din venitul realizat din activitatea agentului economic care va câștiga concursul și va dezvolta proiectul.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.03.2023 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // „Xi în tranșee cu Pu...

22.03.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Cine să facă reUnirea?

20.03.2023 09:06 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin, Maia Sandu și...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că decizia Parlamentului de a modifica sintagma „limba moldovenească” cu cea de „limba română” în legislația națională, în conformitate cu decizia Curții Constituționale din anul 2013, este corectă?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md