17:12:17 20.04.2024
Stiri

DEZVĂLUIRI // Ilie Ilașcu: „R. Moldova e ÎMPÂNZITĂ de omuleți verzui”. Cine sunt aceştia

Politică 22.09.2014 08:01 Vizualizări9339 Autor: Mariana Rață
DEZVĂLUIRI // Ilie Ilașcu: „R. Moldova e ÎMPÂNZITĂ de omuleți verzui”. Cine sunt aceştia ro.wikipedia.org


AMENINȚARE // Lista celor o sută de organizații și persoane care pun în pericol securitatea R. Moldova este incompletă, crede Ilie Ilașcu

Fostul deținut politic de la Tiraspol, Ilie Ilașcu, care susține că recent s-a pensionat din structurile de securitate ale R. Moldova, face dezvăluiri, într-un interviu acordat Ziarului NAȚIONAL, despre „omuleții verzi”din R. Moldova, bazele lor de instruire din codrii Moldovei și ce planuri de acțiuni au acestea puse la cale. Ilașcu mai vorbește despre situația din interiorul SIS și spune care sunt motivele pentru care R. Moldova nu poate da o ripostă pe măsură celor care uneltesc împotriva statului.

Domnule Ilașcu, generalul american Philip Breedlove, comandantul forțelor aliate din Europa, a declarat recentcă Rusia a început în R. Moldova un „război hibrid”. Sunteți de acord cu această afirmație?

Războiul din R. Moldova nu s-a terminat niciodată. El a fost înghețat doar de ochii lumii. Între timp, ba au dispărut de-ai noștri, ba de-ai lor. Pe ascuns, războiul a continuat. Serviciile secrete și cei care au fost oponenții părții ruse întotdeauna au avut de suferit și au simțit această prezență rusească, inclusiv eu am simțit acest lucru în toată această perioadă. Chiar și în prezent, când vin în R. Moldova, mă iau băieții lui Balan(Mihai Balan, șeful SIS – n.r.) la ochi. Se plimbă toată republica din urma mea. Nu pentru a mă păzi, dar ca nu cumva să le fac ceva rușilor sau transnistrenilor. Uite așa li se întâmplă tuturor celor care nu s-au „dat la brazdă”, vorba lui Snegur.

Vreți să spuneți că serviciile de securitate din R. Moldova nu s-au reformat între timp?

Nu. Din păcate, nu am întâlnit în serviciile secrete moldovenești dintre cei care să fie pentru statalitatea R. Moldova în cadrul Uniunii Europene.

Totuși, cum rămâne cu „războiul hibrid”?

Acum se încearcă să se treacă la o nouă fază, de război mixt, cu așa-zișii „omuleți verzui”. R. Moldova este împânzită de acești „omuleți verzui”.Ei încearcă să ne pună în gardă cu echipele lor de la Chișinău, Comrat, Bălți. Au trimis fel de fel de oameni cu bani de prin Rusia: Usatîi, Șor, sute sunt de aceștia. Domnul Balan a făcut publică informația că ar exista peste o sută de organizații care încearcă să destabilizeze situația din republică. Mai mult ca atât, ei știu și unde sunt bazele de instruire militară a acestor organizații. Aceste baze sunt nu doar peste hotarele republicii, ci și în republică.

Unde, în R. Moldova?

Ele sunt situate în trei zone. În zona Codrilor– Nisporeni, Călărași și Strășeni, în așa-zisul triunghi, în zona Comratului – în Ceadâr-Lunga, Vulcănești și la Bălți, Lipcani, Briceni. În pădurile din aceste zone își fac ei instruirile militare. Oficial, aceste locuri sunt prezentate drept tabere de pionieri în care se antrenează „Patrioții Moldovei”, tinerii găgăuzi sau cei de la „Voievod”. Totuși, antrenamentele le duc ofițeri ai armatei ruse, ofițeri din armata transnistreană, din serviciile de acolo. Serviciile secrete știu despre toate astea și le pun pe masă celor care conduc astăzi R. Moldova toate aceste informații și, totuși, nu se întreprinde nimic pentru a le curma planurile. Nu am fost de două luni la Chișinău, dar în ultima perioadă tot mă sună unii pe care îi suspectez că sunt de acolo, de la Planetariu, și mă tot întreabă când vin la Chișinău. Le e frică de mine, pentru că nu sunt de-al lor și pentru că știu mai multe.

Pentru ce, totuși, sunt pregătiți acești tineri?

Se dorește să fie oprită R. Moldova din calea sa europeană și de a ne menține, ca și până acum, sub influența Federației Ruse și pentru a deschide, la vremea X, un al doilea front împotriva Ucrainei.

Credeți că s-ar putea ajunge la un război deschis?

Eu cred că șansele sunt 50 la 50. Totul va depinde de cei care conduc astăzi R. Moldova. Dacă vor fi fermi în a menține cursul european, vom avea și război, dar dacă se vor apleca și se vor preda, așa cum s-au predat și alții, îl vor putea evita.

V-ați referit la lista prezentată de directorul SIS despre cele o sută de organizații din R. Moldova care încearcă să destabilizeze situația. Cum ar trebui să acționeze securitatea și organele de drept față de acestea?

Din păcate, informația prezentată de Balan este încă prea optimistă. În R. Moldova există nu o sută, ci mult mai multe organizații și persoane de acest fel. Problema este însă că nu Balan conduce SIS-ul, ci acei câțiva generali care au rămas acolo, cu școlile de la Moscova. Ei fac ce vor acolo. Ei anunță că monitorizează aceste organizații. Ele nu trebuie monitorizate, ci lichidate, iar organizatorii trebuie puși la pușcărie. Eu m-am uitat cu un avocat de la Chișinău peste legislația moldovenească și am identificat vreo 17 articole penale pentru crime de stat care pot fi aplicate în cazul acestor persoane care instigă la război și pregătesc acțiuni împotriva statalității R. Moldova. Cei de la SIS au ales însă doar să-i cheme și să le arate din deget. Iar indiviziicontinuă să umble deschis prin Rusia, să aducă tot felul de panglici, prostii, să facă propagandă. De unde are baniUsatîi?

De unde?

De la serviciile secrete rusești care îi permit să facă bani acolo pentru a-i cheltui aici în scopul destabilizării situației. Dar Usatîi nu e singurul. Sunt mai mulți de felul acesta.

Cine exact?

„Voievod”, „Patrioții Moldovei”, banda lui Klimenko, Liga Tineretului Rus, echipa lui Burgudji din Găgăuzia. Burgudji acesta, personal, cu arma în mână, a ucis moldoveni în timpul războiului din 1992, l-au târât pe la Procuratură, l-au făcut martir și atât.

Totuși, de ce instituțiile din R. Moldova, inclusiv SIS, nu sunt mai incisive?

Păi cei mai îndrăzneți ori au fost lichidați în timpul războiului din 1992, ori au fost nevoiți să plece peste hotare pentru a-și câștiga existența. Din păcate, am avut mai mult lideri de paie pe tot eșichierul politic, de la extrema stângă până la extrema dreaptă. Sunt de-ai lor. Chiar și în partidele prooccidentale, democrate, sunt plasați mulți dintre acești falși patrioți și când le trebuie, aceștia iau poziția care li se dictează de la Moscova.

La ce fel de acțiuni ar trebui să ne așteptăm de la această armată de organizații și oameni care muncesc în interesul Rusiei?

Ei nu vor ieși în văzul tuturor. Ei acum pregătesc prima etapă. Identificarea organizațiilor și a persoanelor prooccidentale, nu prounioniste. Nu se mai teme nimeni de unioniști, pentru că pe ideea de unire a Moldovei cu România s-a pus un punct mare încă acum 20 de ani. Acum ei se află în perioada de stabilire a organizațiilor active care ar putea să le opună rezistență. Și începe munca, picătura chinezească. Azi dat afară de la lucru, mâine atacat de hoți. Bineînțeles că vor fi accidente, atacuri.

Situația din Ucraina în ce mod ne poate afecta?

Dacă Ucraina va crea o zonă de tampon și nu va permite degenerarea evenimentelor, noi vom reuși să scăpăm de un război deschis, vor dispărea și „omuleții verzi” de la noi. Dar dacă Ucraina va pierde războiul și se va forma Novorusia până la Odesa, atunci Transnistria și Găgăuzia, căreia i se promite crearea Găgăuziei Mari, vor exploda. Eu nu înțeleg cum unul, precum MihailFormuzal, care cârtește deschis împotriva statului, este membru al Guvernului. Leancă trebuie să-l fugărească. De ce nu o face?

În cazul unui conflict, R. Moldova poate miza pe susținerea partenerilor săi occidentali?

România nu va da niciun soldat. Eu am luptat în 1992, nu am prea văzut români voluntari. Știți că în Ucraina luptă foarte mulți voluntari cehi, polonezi, germani, americani, dar româninu prea. Eu de la tribuna Parlamentului României i-am spus lui Petre Roman că atunci când cazacii atacau cetatea voievodală a lui Ștefan cel Mare la Tighina, nu prea am văzut români să vină să o apere, dar trimiteau trupele în Irak și Afganistan. Pentru interese străine îi trimiteau să moară, dar pentru frați - nu. Vor face declarații de presă, vor face proteste la ONU. Dar noi, dacă vin rușii în Transnistria, în două zile suntem ocupați.

Care ar trebui să fie comportamentul R. Moldova în actualele condiții?

R. Moldova trebuie în primul rând să renunțe la duplicitate. Să fie sinceră și nu doar să spună ce dorește, ci și să facă la fel. România a fost primită în UE pentru că era o zonă geostrategică. R. Moldova nu este o zonă strategică, pentru că e mică și nu prezintă niciun interes militar. Până nu va fi soluționat conflictul transnistrean, iar aici va staționa armata rusă, niciodată, niciun investitor străin serios nu va veni la noi.

La serviciile secrete trebuie să punem o lăcată mare pentru vreo doi-trei ani și pe urmă trebuie angajată lume nouă.

Vă mulțumim!


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md