18:06:17 24.03.2019
 
Stiri

Municipiul Bălți, lider în clasamentul celor mai TRANSPARENTE localități din R. Moldova, realizat de IDIS „Viitorul”

Alegeri 2018 09.11.2018 14:20 Vizualizări692 Autor: Ziarul National
Municipiul Bălți, lider în clasamentul celor mai TRANSPARENTE localități din R. Moldova, realizat de IDIS „Viitorul” pnru.md

Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, împreună cu Institutul pentru Reforme Economice și Sociale INEKO din Slovacia au publicat clasamentul localităților cu cel mai înalt nivel de transparență a administrațiilor publice locale din R. Moldova. Potrivit acestuia, pentru al doilea an consecutiv, administrația din Bălți rămâne a fi lider, la mare distanță, cu 82 de puncte din 100 posibile. Tot municipiul Bălți este unica localitate care a fost inclusă în categoria A+, conform nivelului de transparență.

„În 2015, Renato Usatîi a obținut victoria convingătoare la alegerile locale din Bălți. Anume el a pus bazele activității transparente a administrației publice locale din capitala de nord a țării, a organizat implicarea locuitorilor orașului la procesul de adoptare a deciziilor și a asigurat deschiderea totală la organizarea și desfășurarea achizițiilor publice, precum și la administrarea proprietății publice. Rezultatul este evident – al doilea an consecutiv, Bălți ocupă primul loc în clasamentul celor mai transparente administrații publice locale din Moldova”, se arată într-un comunicat de presă al formațiunii „Partidul Nostru”.

După Bălți, în clasamentul transparenței au intrat, la mare distanță, Cimișlia și Cahul, iar printre raioane cele mai transparente au fost recunoscute Strășeni, Fălești și Cahul.

„Timp de trei ani avem o cooperare frumoasă cu partenerii din Slovacia și în această perioadă am învățat foarte multe. Am învățat metodologia de identificare a celor mai transparente autorități locale și am aflat care sunt instrumentele de măsurare a sustenabilității financiare”, a declarat directorul executiv IDIS „Viitorul”, Liubomir Chiriac.

Cele 60 de localități (40 de orașe și 20 cele mai mari sate/comune) și 32 de consilii raionale au fost evaluate în baza următoarelor nouă criterii de transparență: accesul la informație, participarea în procesul decizional, procesul bugetar, organizarea și desfășurarea achizițiilor publice, administrarea proprietății publice, conflictul de interese, resursele umane, serviciile sociale și investițiile raionale. Punctajul maxim pentru administrația unui autorități publice locale constituie 100 de puncte. Astfel, cea mai transparentă localitate este municipiul Bălți, cu 82 de puncte.

Este de menționat că Bălți este singurul oraș al R. Moldova care a asigurat o transparență de 100% în domeniul achizițiilor publice și administrării proprietății publice, domenii care tradițional reprezintă surse pentru corupție în marea majoritate a autorităților publice locale din Moldova.

„Situația în administrarea municipiului Bălți s-a schimbat radical după victoria la alegerile locale din 2015 a politicianului Renato Usatîi și echipa „Partidului Nostru”, condus de acesta. La alegerile locale noi, din această primăvară, orășenii și-au confirmat susținerea pentru această formațiune, reprezentantul acesteia, Nicolai Grigorișin, fiind ales în funcția de primar din primul tur”, se mai arată în comunicatul de presă.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.03.2019 09:51 Nicolae Negru Alegerile s-au încheiat, dar campania...

18.03.2019 09:17 Nicolae Negru După politica turtei dulci, vine poli...

15.03.2019 09:23 Nicolae Negru Când „principialitatea” politicienilo...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce coaliție de guvernare credeți că va fi formată în R. Moldova după alegerile parlamentare din 24 februarie 2019?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md