14:16:24 22.07.2019
 
Stiri

Statistică // Câte persoane infectate cu HIV/SIDA sunt în R. Moldova

Social 14.05.2016 16:00 Vizualizări7309 Autor: Galina Munteanu
Statistică // Câte persoane infectate cu HIV/SIDA sunt în R. Moldova

Potrivit datelor Ministerului Sănătăţii, în R. Moldova sunt peste zece mii de persoane, dintre care aproape 300 de copii, infectate cu HIV/SIDA, iar anual, 300 de persoane decedează din cauza acestei maladii. Datele au fost prezentate în preajma Zilei Mondiale de comemorare a persoanelor decedate din cauza SIDA.

58% dintre cei infectaţi cu această maladie sunt bărbaţi, iar 42 la sută – femei. Îngrijorător este faptul că aproximativ 40% dintre persoanele afectate de această maladie au fost diagnosticate tardiv. În plus, datele estimative vorbesc despre aproximativ 18000 de persoane care ar trăi cu HIV și doar jumătate din ei își cunosc statutul.

Începând de ieri, 13 mai, şi până pe 13 iunie, în R. Moldova vor avea loc diverse ședințe de informare pentru tineri, mese rotunde și activități sociale în care li se va explica cetăţenilor modalitatea de prevenire a acestui virus.

Potrivit viceministrul Sănătății, Aliona Serbulenco, pe lângă toate serviciile de tratament, îngrijiri şi suport, deja de o săptămână, testele rapide HIV sunt disponibile în farmaciile din țară.

„În ultimii ani, în R. Moldova am creat toate condițiile pentru o testare sigură, voluntară, confidențială și gratuită a bolnavilor infectați cu HIV. Aceștia pot solicita consiliere anonimă pre și post testare. Cunoașterea statutului HIV și inițierea tratamentului asigură o viață absolut normală pentru persoanele infectate, membrii familiei și chiar pentru viitorii copii”, a declarat viceministrul Sănătăţii, Aliona Serbulenco.

Pe moment, 62 de cabinete consultative oferă servicii de consiliere şi testare voluntară a populaţiei. De asemenea, patru Centre sociale au fost deschise recent în Chișinău, Bălți, Comrat și Tiraspol. Acestea oferă asistență și protecție persoanelor afectate de HIV/SIDA.

Experții atenționează că infecţia HIV afectează persoanele tinere, de vârstă reproductivă, apte de muncă, menţinându-se la un nivel înalt transmiterea heterosexuală, cu extinderea în toate teritoriile.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Sam Kate 23.06.2018 05:54

Cum am primit și miracol instant de la doctorul Sacre, care ma vindecat de HIV și, de asemenea, îmi încurcă fostul iubit care sa despărțit cu mine acum șase ani înainte de a mă îmbolnăvi de boală, când i-am sunat pe dr. Sacre care mi-a făcut o rugăciune boala mea instantaneu simt ceva de la mine, asa ca atunci cand cand la doctorul meu sa-l vina, medicul meu a fost surpriza si ma uita la mine pentru mai mult de 4 minute, cand mi-a spus ca nu pot amenda orice bolnav in mine, care a fost primul miracol al doilea a fost că el a făcut o rugăciune pentru mine și iubitul meu sa întors la mine și sunt atât de fericit să-l cunosc pe dr. Sacre, dacă aveți nevoie este de ajutor sacretempleofpower@gmail.com sau sunați sau WhatsApp: +2348159768201 el să vă ajute cu orice boală sau problemă mărturisește Sam Kate

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.07.2019 09:21 Nicolae Negru „Cazul moldovenesc”

19.07.2019 09:12 Nicolae Negru De la post-comunism la post-plahotniu...

15.07.2019 09:23 Nicolae Negru Îi va telefona Putin Maiei Sandu?

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că deputații din R. Moldova trebuiau să voteze PENTRU reîntoarcerea dreptului de vot Federației Ruse la APCE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md