07:27:48 21.05.2024
Stiri

Statistică // Câte persoane infectate cu HIV/SIDA sunt în R. Moldova

Social 14.05.2016 16:00 Vizualizări12025 Autor: Galina Munteanu


Statistică // Câte persoane infectate cu HIV/SIDA sunt în R. Moldova

Potrivit datelor Ministerului Sănătăţii, în R. Moldova sunt peste zece mii de persoane, dintre care aproape 300 de copii, infectate cu HIV/SIDA, iar anual, 300 de persoane decedează din cauza acestei maladii. Datele au fost prezentate în preajma Zilei Mondiale de comemorare a persoanelor decedate din cauza SIDA.

58% dintre cei infectaţi cu această maladie sunt bărbaţi, iar 42 la sută – femei. Îngrijorător este faptul că aproximativ 40% dintre persoanele afectate de această maladie au fost diagnosticate tardiv. În plus, datele estimative vorbesc despre aproximativ 18000 de persoane care ar trăi cu HIV și doar jumătate din ei își cunosc statutul.

Începând de ieri, 13 mai, şi până pe 13 iunie, în R. Moldova vor avea loc diverse ședințe de informare pentru tineri, mese rotunde și activități sociale în care li se va explica cetăţenilor modalitatea de prevenire a acestui virus.

Potrivit viceministrul Sănătății, Aliona Serbulenco, pe lângă toate serviciile de tratament, îngrijiri şi suport, deja de o săptămână, testele rapide HIV sunt disponibile în farmaciile din țară.

„În ultimii ani, în R. Moldova am creat toate condițiile pentru o testare sigură, voluntară, confidențială și gratuită a bolnavilor infectați cu HIV. Aceștia pot solicita consiliere anonimă pre și post testare. Cunoașterea statutului HIV și inițierea tratamentului asigură o viață absolut normală pentru persoanele infectate, membrii familiei și chiar pentru viitorii copii”, a declarat viceministrul Sănătăţii, Aliona Serbulenco.

Pe moment, 62 de cabinete consultative oferă servicii de consiliere şi testare voluntară a populaţiei. De asemenea, patru Centre sociale au fost deschise recent în Chișinău, Bălți, Comrat și Tiraspol. Acestea oferă asistență și protecție persoanelor afectate de HIV/SIDA.

Experții atenționează că infecţia HIV afectează persoanele tinere, de vârstă reproductivă, apte de muncă, menţinându-se la un nivel înalt transmiterea heterosexuală, cu extinderea în toate teritoriile.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.05.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Vor circula tancuril...

17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md