04:28:56 04.06.2020
 
Stiri

Guvernul Sandu anunță salarii și ajutoare sociale mai MARI în anul 2020: Cu cât ar urma să crească retribuțiile bugetarilor

Economie 17.10.2019 13:43 Vizualizări15801 Autor: Ziarul National
Guvernul Sandu anunță salarii și ajutoare sociale mai MARI în anul 2020: Cu cât ar urma să crească retribuțiile bugetarilor


Creșteri salariale pentru bugetari, ajutoare mai mari pentru oamenii cu venituri mici pe perioada rece a anului, indemnizații pentru consumul de electricitate, creșterea indemnizației pentru veteranii războiului de pe Nistru și autonomie financiară locală mai mare sunt prevăzute în proiectul de buget pentru anul 2020, anunță premierul Maia Sandu.

Astfel, proiectul de buget pentru anul 2020 prevede majorarea indemnizației pentru perioada rece a anului de la 350 la 500 de lei pe lună și creșterea numărului de persoane care să beneficieze de această indemnizație.

Guvernul propune și introducerea unui nou program de asistență socială pentru a compensa o parte din cheltuielile pentru consumul energiei electrice, program de care vor beneficia aproximativ 400 000 de pensionari cu venituri mici. Proiectul bugetului prevede, de asemenea, creșterea indemnizației pe care o primesc veteranii conflictului de pe Nistru de la 100 la 300 de lei pe lună.

Bugetul pentru anul viitor mai include creșterea salariilor pentru bugetari de la 6% la 10% din salariul de bază. De aceste majorări vor beneficia cea mai mare parte a bugetarilor, cu excepția deputaților, judecătorilor și procurorilor. La fel, în acest proiect sunt corectate unele inegalități create de guvernarea precedentă în ceea ce ține de salariile angajaților din educație, din instituțiile penitenciare, din domeniul apărării și altele.

Totodată, se preconizează creșterea autonomiei financiare locale prin majorarea până la 100% a cotei de impozite rămase la APL din impozitele pe venit ale persoanelor fizice din localitățile rurale și creșterea până la 50% a aceleiași cote pentru orașe.

„Acesta este un buget al solidarității și al echității, în pofida faptului că resursele sunt foarte puține. Oamenii nu au fost încurajați să investească, dimpotrivă, oamenii și-au închis afacerile și au încercat să le ducă peste hotare, pentru că nu au avut încredere în guvernarea precedentă. Respectiv, avem resurse suplimentare puține din care să facem lucruri noi, dar venim, totuși, cu un proiect de buget pe care îl numim al solidarității. Prin acest buget încercăm, ca societate, să ne solidarizăm cu oamenii care au venituri mai mici”, a precizat Maia Sandu, citată de un comunicat de presă al Guvernului.

Proiectul Bugetului pentru 2020 urmează să fie aprobat de Guvern și, ulterior, de Parlament.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
02.06.2020 11:37 Ziarul National DOC // După ce s-au „odihnit” în peri...

01.06.2020 09:41 Nicolae Negru Nicolae Negru // Refugiul lui Ion Chicu

29.05.2020 09:08 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce va pierde Dodon

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md