21:18:02 15.04.2024
Stiri

Ghimpu îi SFĂTUIEȘTE pe reprezentanții Blocului „ACUM” să meargă să discute cu Plahotniuc. „Dacă se tem, atunci să nu se bage în politică. În caz de anticipate, PD ar putea să câștige, iar „ACUM” și PSRM - să piardă”

Politică 29.03.2019 12:18 Vizualizări6597 Autor: Ziarul National
Ghimpu îi SFĂTUIEȘTE pe reprezentanții Blocului „ACUM” să meargă să discute cu Plahotniuc. „Dacă se tem, atunci să nu se bage în politică. În caz de anticipate, PD ar putea să câștige, iar „ACUM” și PSRM - să piardă”


Liberalul Mihai Ghimpu, care nu a candidat la alegerile parlamentare, consideră că reprezentanții Blocului „ACUM” ar trebui să meargă la discuții cu Vlad Plahotniuc, dacă vor cu adevărat „să rupă din puterea” pe care o deține acesta și să fie menținut cursul proeuropean. În cazul alegerilor anticipate, crede Ghimpu, câștigător ar ieși PD, care deține resursele administrative și are cei mai mulți primari.

Potrivit lui Ghimpu, faptul că Maia Sandu l-a propus spicher pe Andrei Năstase, iar liderul PPDA a propus-o pe președinta PAS în funcția de premier nu se va termina cu nimic. „Nu pentru asta au făcut această propunere, ci pentru că mai întâi s-au declarat în opoziție și lumea i-a criticat, iar pentru a se arăta ostași au venit cu aceste propuneri. Și cu asta se va termina”, a declarat Ghimpu la emisiunea „Puterea a patra”.

„Dacă vor dezoligarhizarea statului, atunci ei trebuie să meargă cu PSRM ca să-l dea jos pe Plahotniuc, dar dacă vor să mențină cursul european înseamnă că trebuie să meargă cu PD și să pună anumite condiții. Ei trebuie să meargă și să discute cu Plahotniuc, să-i spună că vor să mențină cursul proeuropean și să vină cu anumite condiții. Dar ei neagă orice discuții, pentru că toți sunt bandiți. Asta nu este corect, nu așa se face politica, deoarece și eu am știu cine este Filat, Plahotniuc și Urechean, dar am mers la discuții. Dacă ei vor merge în opoziție, îi vor împinge pe cei din PD să meargă cu PSRM”, crede Ghimpu.

Acesta a mai adăugat că Plahotniuc nu preferă o coaliție cu PSRM, deoarece ar trebui să cedeze funcția de premier. Astfel, liderul democraților ar prefera mai degrabă anticipatele decât o coaliție cu socialiștii.

„Partidul care are mai multe mandate acela pretinde la funcția de prim-ministru. În cazul dat, înseamnă că socialiștilor le revine și funcția de prim-ministru și cea de președinte al țării, iar PD rămâne doar cu funcția de spicher. Dar unde e prim-ministrul acolo este și Ministerul de Finanțe, Vamă, Fisc, adică banii. Și atunci cu ce rămâne PD? De asta cred că Plahotniuc nu vrea o coaliție. PD are mai multe șanse la anticipate, pentru că are pârghii administrative are primarii și lumea de obicei este mai activă la locale. Acum Plahotniuc are rezultatele pe fiecare localitate și va ști unde trebuie de depus efort pentru a schimba situația.

Dodon a spus că nu ar fi rău ca în funcția de premier să fie o doamnă și cine altcineva ar fi acea doamnă decât Greceanâi? Asta demonstrează că socialiștii sunt gata să facă o alianță și cu PD, nu doar cu „ACUM”. Dar mai degrabă PD nu vrea să discute cu socialiștii. Cred că Plahotniuc analizează toate variantele posibile și, în cazul alegerilor anticipate, PD ar putea să câștige, iar ACUM și PSRM - să piardă”.

Politicianul crede că „ACUM” ar trebui să coboare cu picioarele pe pământ, la fel ca și democrații.

„Trebuie să coborâm cu picioarele pe pământ. Și Plahotniuc trebuie să coboare pe pământ și să înțeleagă că așa nu mai merge, cum el a crezut că pe toți îi poate controla. De fapt, asta nu a început de la el, ci de la Filat, care a început să-i bage pe toți în PLDM. Vedeți ce face un exemplu prost? Deci, acum trebuie toți să coboare cu picioarele pe pământ și să discute, să cedeze și să guverneze. Dacă nu se vor înțelege, atunci lumea nu va mai dori democrație. Nu mă interesează nici Plahotniuc și nici Năstase. Nu m-au interesant nici Filat și nici Plahotniuc, am știut situația în care m-am aflat, dar am mers pentru a avea o alianță. Aș fi putut și eu s-o fac pe eroul în opoziție, dar nu am dorit asta. Dacă ei vor să rupă din puterea lui Plahotniuc, atunci ei trebuie să se așeze la masa de negocieri sau cu PSRM sau cu PD. Dacă ei nu vor să rupă din puterea lui, înseamnă că ei sunt complice la menținerea puterii de către Plahotniuc”, a conchis sursa citată.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md