23:55:29 28.09.2020
 
Stiri

FOTO // Ziua NAŢIONALĂ a României a fost marcată și la Comrat: „Hai să dăm mână cu mână/ Cei cu inimă română,/ Să-nvârtim hora frăției/ Pe pământul României!”

Știri 06.12.2018 15:00 Vizualizări1011 Autor: Ziarul National


FOTO // Ziua NAŢIONALĂ a României a fost marcată și la Comrat: „Hai să dăm mână cu mână/ Cei cu inimă română,/ Să-nvârtim hora frăției/ Pe pământul României!”

Ziua Națională a României a fost sărbătorită și la Comrat, UTA Găgăuzia. Manifestația organizată de Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, instituţie aflată în subordinea Ministerului Românilor de Pretutindeni, cu suportul Consulatului General al României la Cahul, a avut loc la Liceul „Mihai Eminescu”, unicul liceu cu predare în limba română din autonomie.

În contextul în care anul acesta, de Ziua Națională a României, s-au împlinit 100 de ani de la Marea Unire, elevii Liceului „Mihai Eminescu” din Comrat au pregătit o festivitate dedicată Centenarului, cu dansuri și cântece populare, dar și cu recital de poezii patriotice. „O lecţie de istorie altfel” s-a numit momentul artistic şi a fost pregătit sub îndrumarea profesorului de istorie Ştefan Bejan.

„Hai să dăm mână cu mână/ Cei cu inimă română,/ Să-nvârtim hora frăției/ Pe pământul României!”, se auzea în boxele sălii de spectacol, iar liceeni, îmbrăcaţi în tricouri de culoare roșie, galbenă şi albastră, s-au prins în „Hora Unirii”. „Dorul Basarabiei” a lui Ion Paladi a emoţionat atât liceeni, cât şi întreaga asistenţă din sală.

De asemenea, actorii Teatrului Muzical - Dramatic „Bogdan Petriceicu Hașdeu” au jucat piesa de teatru „Arvinte și Pepelea”, de Vasile Alecsandri, care a smuls zgomote de râs în rândul spectatorilor.

La finalul programului artistic, liceenii au avut parte de o surpriză deosebită din partea directorului Teatrului „Bogdan Petriceicu Hașdeu”, Gheorghe Mândru. Acesta le-a oferit cadou o piesă de teatru la alegere, la care elevii să meargă atunci când doresc. De asemenea, acesta a evidenţiat contribuţia Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” la realizarea mai multor proiecte din R. Moldova şi Sudul Basarabiei.

„Pentru dragoste faţă de neam, pentru dragoste faţă de limba română, faţă de istoria neamului nostru nu-mi rămâne decât să vă felicit din toata inima şi foarte sincer! Graţie Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” Teatrul din Cahul a mai fost la voi cu spectacole, cu reprezentaţii în cadrul Caravanei limbii române, în sudul Basarabiei în cadrul altor proiecte. Şi la fel, de data aceasta suntem la dumneavoastră cu toată dragostea. La ce emoţii am simţit aici, în prezentarea voastră artistică, să ştiţi că un spectacol îl aveţi în dar, aşa cadou, din partea teatrului!”, a spus Mândru.

În cadrul evenimentului, Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” a acordat diplome și cărți elevilor care s-au remarcat prin rezultate deosebite la învățătură sau cu talente deosebite.

Mai mult, IEH a sprijinit (la solicitarea directorului unităţii de învăţământ) cu material didactic-pedagogic unitatea de învăţământ românesc din Comrat, în sensul dotării liceului cu 30 de busole, în vederea desfăşurării în condiţii optime a activităţilor sportive, de orientare în teren, de identificare a obiectivelor situate în natură (lacuri, păduri, etc.), precum şi pentru protejarea, conservarea şi cartografierea unor obiective de mediu.

Directorului liceului, Svetlana Stoinov, i-au fost oferite o serie de lucrări despre români de pretutindeni valoroși și Marea Unirea de la 1918.

Proiectul a avut drept scop creșterea interesului pentru cultura română, a nivelului de informare cu privire la un episod marcant din istoria universală și a românilor, Marea Unire de la Alba Iulia, dar și dezvoltarea vocabularului limbii române la elevii din sudul R. Moldova.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
28.09.2020 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Președinte pe vremea...

27.09.2020 10:02 Ziarul National Alecu Reniță // Factura pentru întârz...

25.09.2020 09:04 Ziarul National Nicolae Negru // Dodon, în campanie e...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile prezidențiale, programate să aibă loc pe 1 noiembrie 2020, trebuie amânate din cauza pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md