08:58:43 22.02.2019
 
Stiri

FOTO // Uniunea Europeană ILUMINEAZĂ satele îndepărtate ale Găgăuziei

Social 02.10.2018 12:00 Vizualizări548 Autor: Ziarul National
FOTO // Uniunea Europeană ILUMINEAZĂ satele îndepărtate ale Găgăuziei

Locuitorii satului Dezghingea din UTA Găgăuzia nu se mai tem să meargă prin sat odată cu lăsarea întunericului. 80% din străzile din localitate sunt iluminate datorită unui proiect finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul Programului „Susținerea agriculturii și dezvoltării rurale în UTA Găgăuzia și raionul Taraclia” (SARD), implementat de PNUD.

În Dezghingea au fost instalate 345 de corpuri de iluminat de tip LED, pe o distanță de 26 de kilometri. Acest sistem va asigura economii de până la 50% la consumul de energie electrică.

Proiectul a costat peste 71,844 de mii de euro, dintre care 60 de mii au fost oferiți de Uniunea Europeană, prin programul SARD, iar restul sumei este contribuția comunităţii şi administrației publice regionale din UTA Găgăuzia.

După ce a lucrat unsprezece ani în Spania, primarul localității Dezghingea, Piotr Tomailî, susține că a revenit acasă cu intenția de a aduce satul la nivelul localităților din UE. Potrivit edilului, cu ajutorul economiilor la energie electrică pe care intenționează să le facă în sezonul rece va putea extinde iluminatul public în toată localitatea.

Primarul a îndemnat oamenii să organizeze o „Sărbătoare a Luminii”, asemănătoare celor care există în Spania. „Am aranjat o masă mare în mijlocul străzii. Toată lumea a adus ceva, feluri de mâncare, vin. Pe lumină e și un prilej de a mai sta de vorbă, între vecini”, crede edilul.

Localnicii spun că acum se simt mai în siguranță, iar satul trăiește până târziu. „Nu-mi aduc aminte să fi fost luminate și alte străzi decât cea principală. Dacă un om se îmbolnăvea și chema ambulanța, trebuia să roage vecinii ca să iasă înaintea medicului și să-l ghideze în întuneric”, spune pensionara Dora Sârbu, în vârstă de 69 de ani.

Anterior, și în alte patru localități - Congazcicul de Sus, Aluatu, Congaz și Albota de Jos, au fost instalate sisteme de iluminat stradal cu sprijinul Uniunii Europene.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.02.2019 09:00 Nicolae Negru Suveranitate limitată, „statalism” fals

15.02.2019 09:28 Nicolae Negru Petru Cărare și cele două pălării ale...

11.02.2019 09:13 Nicolae Negru Unde se întâlnesc pro-Moldova lui Pla...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că Procuratura Generală trebuie să deschidă un dosar penal după declarațiile lui Ilan Șor potrivit cărora acesta i-ar fi finanțat două campanii electorale anterioare și i-ar fi pus la dispoziție avionul privat președintelui Igor Dodon?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md