08:12:51 06.07.2020
 
Stiri

Fostul șef interimar al Procuraturii din Cahul, REȚINUT pentru pedepsirea unei persoane nevinovate și amestec în înfăptuirea justiției: Acuzatorul „cu interese” riscă ani grei de pușcărie

Social 18.11.2019 09:03 Vizualizări3201 Autor: Ziarul National
Fostul șef interimar al Procuraturii din Cahul, REȚINUT pentru pedepsirea unei persoane nevinovate și amestec în înfăptuirea justiției: Acuzatorul „cu interese” riscă ani grei de pușcărie Ziuadeazi.md


Procurorul din cadrul oficiului Sud al Procuraturii Anticorupție, care a deținut interimatul funcției de procuror-șef al Procuraturii raionului Cahul, Lilian Lungu, a fost reținut sâmbătă pentru 72 de ore.

Procurorul este învinuit de amestec în înfăptuirea justiției și tragerea la răspundere penală, cu bună ştiinţă, a unei persoane nevinovate.

Temei pentru inițierea urmăririi penale au servit investigațiile jurnalistice, precum și informațiile prezentate de către Serviciul de Informații și Securitate, potrivit cărora, în anul 2015, procurorul Lungu a tras la răspundere penală un șef de serviciu din cadrul Inspectoratului General de Poliție al MAI, care i-ar fi refuzat încetarea unei proceduri contravenționale în care era vizată o stație peco din orașul Cantemir.

Polițistul a fost pus sub învinuire pentru depășirea atribuțiilor de serviciu, dar a fost achitat ulterior de către toate instanțele de judecată, inclusiv de către Curtea Supremă de Justiție, pe 22 mai 2019.

Totodată, procurorului i se încriminează două capete de acuzare de amestec în înfăptuirea justiției în cadrul a altor două cauze penale: una aflată în gestiunea Procuraturii raionului Cahul, iar alta - examinată în fond la Judecătoria raionului Cahul.

Amintim că, pe 29 septembrie curent, Consiliul Superior al Procurorilor a admis demersul procurorului general interimar privind suspendarea din funcție a procurorului Lilian Lungu.

Dacă va fi găsit vinovat, acesta riscă o amendă de până la 47 500 de lei sau închisoare de până la 4 ani pentru amestec în înfăptuirea justiției sau o amendă de până l 57 500 de lei și închisoare de până la 5 ani pentru tragerea la răspundere penală a unei persoane nevinovate, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 5 ani.

Presa a scris că procurorul Lungu ar fi rudă cu fostul procuror general Eduard Harunjen, iar ultimul a negat acest fapt. Totodată, în spațiul public au apărut imagini de la o bătaie produsă într-un restaurant din Cahul în 2017, când un individ, Valeriu Lepeha, l-a lovit pe procurorul de la Cahul, Alexandru Balan. Lepeha ar fi fost în relații strânse cu procrurorul Lungu. Deși s-a plâns la Procuratura Generală pe acest fapt, lui Balan i s-a cerut să renunțe la acuzații și a fost somat să scrie cerere de demisie, pentru că ar fi afectat imaginea procurorilor, fiind la acea bătaie în stare de ebrietate.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
05.07.2020 13:59 Ziarul National GOLGOTA BASARABIEI ROMÂNEŞTI // 5-6 i...

03.07.2020 09:33 Nicolae Negru Nicolae Negru // În impas, regimul Do...

02.07.2020 09:35 Ziarul National Alecu Reniță: Cei care cunoaşteţi pla...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md