20:47:06 04.07.2020
 
Stiri

Fostul președinte al Curții Constituționale: Modificările la legislația ELECTORALĂ pot fi făcute cu cel puțin un an înainte de alegeri

Politică 19.04.2019 14:37 Vizualizări1281 Autor: Ziarul National
Fostul președinte al Curții Constituționale: Modificările la legislația ELECTORALĂ pot fi făcute cu cel puțin un an înainte de alegeri


Constituția R. Moldova nu stipulează exact condițiile în care poate fi modificat sistemul electoral, însă practica internațională spune că asemenea decizii pot fi adoptate cu cel puțin un an înainte de alegeri, a declarat fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, după ce trei deputați independenți au depus astăzi o sesizare la Înalta Curte referitor la acest subiect.

Potrivit lui Tănase, această regulă este aplicată și de Comisia de la Veneția.

„Orice sistem electoral poate fi modificat, cu atât mai mult că acest lucru nu este prevăzut de Constituție, dar este reglementat prin lege organică. Problema ține de perioada când se face asta. Există Codul Bunelor Practici al Comisiei de la Veneția, care constrânge guvernele să nu opereze modificări în legislația electorală cu cel puțin un an înainte de scrutin”, a declarat Tănase pentru Vocea Basarabiei.

Citește și: DOC // Alegerile parlamentare anticipate pot fi organizate în baza unui NOU sistem electoral? Trei deputați, SESIZARE la Curtea Constituțională. Osmochescu: „În niciun caz”

Sursa citată spune că actorii politici trebuie să aibă suficient timp la dispoziție pentru a se pregăti de campania electorală și pentru a însuși reglementările noului sistem.

Tănase mai menționează că orice lege care are un impact asupra bugetului de stat trebuie, în mod obligatoriu, să fie aprobată de Executiv. Astfel, în cazul unor alegeri anticipate, Parlamentul nu poate vota o astfel de lege fără numirea unui Guvern. De asemenea, inițiativa ar trebui supusă consultărilor publice și examinată de Comisia de la Veneția.

De menționat că reprezentanții Blocului „ACUM” au înregistrat la Secretariatul Parlamentului un proiect de lege privind revenirea la sistemul proporțional de vot, care să fie aplicat chiar și în cazul unor alegeri parlamentare anticipate în acest an.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..

Stiri relevante

Just- Project. 19.04.2019 18:47

A fost cândva o familie notorie - Tănase. Dar odată cu plecarea la cele veșnice alui Constantin Tănase - senior, feciorii lui practic spurcă memoria tatălui. Iar A. Tănase a devenit un demagog și se pare că și jurist a fost cam unflat și e ca și M. Ghimpu pentru că; Comisia de la Veneția pe nimeni nu ”constrânge”, ea doar recomandă. Iar consultările cu această comisie și hotărârele ei nu sunt obligatorii pentru state. Apropo, Guvernarea lui Plahotniuc a scuipat pe toate recomadările Comisiei de la Veneția și pe actele care conțin bunele practici. 2. Constiuția nu prevede teremenul de un an pe care îl invocă A. Tănase, iar actele europene referitoare la bunele practici, sunt recomandări pe care guvermnarea Plahotniuc la fel le-a scuipat permanent. 3. Conform art.art. 60, 66, 72, 74 ș.a. ale Consituției, Parlamentul este unicul organ care adoptă legi. Iar art. 131 - Bugetul public naţional, prevede: ”(4) Orice propunere legislativă sau amendament care atrag majorarea sau reducerea veniturilor bugetare sau împrumuturilor, precum şi majorarea sau reducerea cheltuielilor bugetare pot fi adoptate numai după ce sînt acceptate de Guvern”. Dar, adoptarea unei legi care prevede Modul de organizare a alegerilor, nu înseamnă că acestă lege va fi pusă în executare imediat și va necesita cheltuieli bugetare de moment, respectiv și majorarea sau reducerea veniturilor bugetare. Ea va fi utilizată doar dacă Parlamentul va fi dizolvat, sau îi va expira termenul. Așa că pentru modificarea normelor Codului electoral nu se cere avizul guvernului, la fel cum nu se cere avizul pentru modificarea altor coduri.

A.Banaru 19.04.2019 21:26

Analiza comportării lui A. Tănase este una convingătoare. E trist ca el a devenit un trubadur a mafiotului Plahotniuc. Ca jurist nu îi voi da aprecieri. Iar memoria Domnului C. Tănase nimeni n-o poate umbri.

Andrew 20.04.2019 17:27

Prin licheismul de care dau dovadă în raport cu guvernarea criminală alui Plahotniuc, frații Tănase au pișăt reputația publicației ”Timpul”, a cărei rating a căzut de pe locul 2-3, pe locul 8-9 și preleungește să cadă. Și încet ei, îndeosebi A. Tănase, pișă și memoria tatălui său - Constantin Tănase.Păcat.

E. Bobrin 20.04.2019 21:58

Daca acest "mare" jurist nu era fiul lui COSTANTIN TĂNASE, ar fi fost un necunoscut. Iar activănd în calitate de ministru al justiţiei l-a ajuns doar capul sa inventeze robele pentru avocaţi, în instanţe aceştia îmbrăcându-se în ele unde le pică. În rest - ZERO, chiar de la el s-a început dezastrul în justiţie. Azi e un căţel de serviciu al păpuşarului, încât trezeşte un sentiment de greaţă. Un an-doi şi despre el toţi vor uita.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.07.2020 09:33 Nicolae Negru Nicolae Negru // În impas, regimul Do...

02.07.2020 09:35 Ziarul National Alecu Reniță: Cei care cunoaşteţi pla...

01.07.2020 13:56 Ziarul National Vasile Nedelciuc: OPRIȚI CĂRUȚAȘUL

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md