04:49:45 09.12.2019
 
Stiri

DOC // Alegerile parlamentare anticipate pot fi organizate în baza unui NOU sistem electoral? Trei deputați, SESIZARE la Curtea Constituțională. Osmochescu: „În niciun caz”

Politică 19.04.2019 12:29 Vizualizări1939 Autor: Ziarul National
DOC // Alegerile parlamentare anticipate pot fi organizate în baza unui NOU sistem electoral? Trei deputați, SESIZARE la Curtea Constituțională. Osmochescu: „În niciun caz”

Deputații independenți Ion Groza, Alexandru Oleinic și Viorel Melnic au depus astăzi o sesizare la Curtea Constituțională, căreia îi solicită să se expună asupra faptului dacă este în drept Parlamentul să modifice sistemul electoral la intervale de timp mai mici decât un mandat deplin al Legislativului și dacă pot fi organizate alegeri parlamentare anticipate în baza unui alt sistem electoral decât cel folosit la alegerile parlamentare ordinare.

Parlamentarii consideră că „modificarea sistemului electoral pentru a organiza alegeri anticipate convenabile doar unor actori politici este o încălcare extrem de gravă a principiilor statului de drept, a modului liber și democratic de desfășurare a alegerilor, a recomandărilor instituțiilor internaționale” și cer Înaltei Curți să examineze sesizarea lor „în regim de urgență”.

„Ne exprimăm dezaprobarea fermă în legătură cu încercările unor partide politice parlamentare de a provoca alegeri anticipate, din cauza incapacității lor de a dialoga și a respecta voința electoratului, care i-au trimis în Parlament să muncească, nu să blocheze activitatea Legislativului. Este inadmisibil ca Republica Moldova să fie aruncată acum într-o criză politică, socială și economică, doar pentru că un grup de deputați vor din nou alegeri după ce au fost dezamăgiți de rezultatul obținut pe 24 februarie, de încrederea redusă pe care alegatorii o au în ei”, se arată în declarația deputaților.

Solicitat de Ziarul NAȚIONAL, expertul constituționalist Nicolae Osmochescu ne-a declarat că sistemul electoral poate fi modificat numai de către un parlament funcțional, cu cel puțin un an înainte de alegeri.

„Alegerile ordinare următoare pot fi organizate în baza unui sistem electoral modificat, dar alegerile anticipate nu pot fi făcute în niciun caz după un sistem electoral nou. Legea, Codul Electoral trebuie modificate în Parlament”, ne-a spus fostul judecător al Curții Constituționale.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Elena 19.04.2019 14:48

Sunt încrezut că anume blocul proștilor ACUM vor aticipate, vor iar cheltuieli de bani și ca poporul să rămână fără bani în buget!

pumnal 19.04.2019 15:06

si totusi astaui nu sunt deputati oentru cetateni ci doar pentru mandate

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
06.12.2019 09:24 Nicolae Negru Cazul Filat: de la statul capturat la...

05.12.2019 16:01 Ziarul National Victor Chirilă // Ministrul de Extern...

04.12.2019 15:09 Ziarul National Victor Munteanu // Adevărații regizor...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că R. Moldova are nevoie de mai multe aeroporturi internaționale, inclusiv la Sud și la Nord, așa cum propune președintele Igor Dodon?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md