02:27:38 17.04.2024
Stiri

Fondatorul „HiSky” deschide PARANTEZELE despre cea mai nouă companie apărută pe piața aeriană din R. Moldova

Economie 27.02.2020 09:57 Vizualizări2936 Autor: Ziarul National
Fondatorul „HiSky” deschide PARANTEZELE despre cea mai nouă companie apărută pe piața aeriană din R. Moldova mold-street.md


Fondatorul Companiei aeriene „HiSky”, Iulian Scorpan, spune că are, alături de echipa sa, planuri mari de viitor și nu contează că „cineva” a încercat să-i pună piedici. Într-un interviu pentru mold-street.com, fostul șef de la „Air-Moldova” a explicat de ce a decis să fondeze „HiSky”, cine îi sunt partenerii și cum vrea să câștige o parte din piață.

Acesta a explicat că parteneriatul cu operatorul român „Cobrex Trans” i-a permis companiei „HiSky” să ocolească riscurile care pot apărea urmare a includerii tuturor companiilor pe care le certifică Autoritatea Aeronautică din R. Moldova într-o lista neagră a UE. O astfel de decizie din partea UE a fost luată încă în primăvara anului 2019, iar sub incidența ei riscă să cadă inclusiv companiile autohtone noi, care intenționează să intre pe piața moldovenească. Odată lansată în parteneriat cu „Cobrex Trans”, „HiSky” a primit acces pe toate aeroporturile europene unde a anunțat curse. Astfel, companiei i-a fost oferit timpi de aterizare și toată infrastructura aeroportuară necesară.

„Când am pornit acest proiect, eram aproape sigur că n-au de unde să apară piedici. Am fost tot timpul un om corect care nu și-a creat dușmani și în orice situație a lăsat loc de dialog. Se pare, însă că socoteala de acasă nu se potrivește tot timpul cea de la târg, și piedicile, într-adevăr, au început să apară. Acestea nu țin de mine, sau de echipa mea, ci de interesele personale ale unor funcționari care utilizează instituțiile statului într-o campanie anti - „HiSky”. Avantajul nostru e că suntem cu toate actele în regulă, cunoaștem foarte bine domeniul și suntem siguri că vom zbura”, a punctat Iulian Scorpan.

Fondatorul „HiSky” afirmă că experiența companiei sale a scos în evidență și o problemă la nivel național – orice companie care vrea să obțină certificatul de operator aerian emis de statul R. Moldova riscă să ajungă automat în lista neagră a UE. Acest lucru se întâmplă din cauza unei decizii a UE față de Autoritatea Aeronautică Civilă din Moldova - instituție care certifică companiile aeriene.

„Acest certificat ne-ar fi ajutat să acoperim destinații din fostul spațiu URSS. În afară de asta, pe piața din UE exista, oricum, riscul să nu putem zbura sub Certificatul nostru, deoarece toate Certificatele de Operator Aerian emise de AAC sunt în lista neagră (în afară de trei companii). Prin urmare, parteneriatul cu „Cobrex Trans” a venit drept o soluție identificată de noi, la neputința AAC de a autoriza lansarea unei companii aeriene autohtone. De asta, mare ne-a fost nedumerirea când am văzut atitudinea autorității: noi găsim soluția, iar ei nu doar că nu salută decizia noastră, dar ne mai și pun bețe în roate”.

Totuși, Scorpan asigură toți pasagerii, că piedicile care i se pun nu au cum influența zborurile deja anunțate. Asta în condițiile în care compania parteneră – „Cobrex Trans” a depus toate actele pentru a primi drept de aterizare la Chișinău, iar asta e o procedură care durează doar câteva zile.

„În realitate „Cobrex Trans” poate cere această autorizație în câteva zile pentru că această procedură este o simplă formalitate. „Cobrex Trans” a depus deja solicitarea pentru eliberarea acestei autorizații și ea urmează să fie eliberată în câteva zile. AAC nu are niciun temei ca să refuze eliberarea acestei autorizații unui operator european. Ba mai mult, un eventual refuz, ar fi o încălcare flagrantă a Acordului privind spațiul aerian comun dintre R. Moldova și UE, pentru că s-ar recurge la nerecunoașterea Certificatului de Operator Aerian emis de statul român, membru UE. În afară de încălcare, o astfel de decizie ar putea duce la consecințe grave pentru R. Moldova, inclusiv fi blocarea spațiului aerian al UE pentru operatorii aerieni din Moldova”.

În cadrul aceluiași interviu, Iulian Scorpan a precizat că în spatele „HiSky” nu sunt finanțatori ascunși.

„Suntem noi - fondatorii companiei „HiSky” – subsemnatul și partenerul meu Victor Sulă, plus aportul pe care îl aduce partenerul nostru din România – operatorul „Cobrex Trans”. Suntem un proiect total apolitic. Un proiect ținut departe de orice soi de obscurități sau interese ascunse. Capitalul statutar al companiei „HiSky” este public și acesta constituie trei milioane de lei. Avem o politică de cheltuieli sută la sută „în alb” cu taxe și impozite achitate până în ultimul leu”, dă asigurări acesta.

Iulian Scorpan a precizat că planurile „HiSky” se împart două direcții mari. „În primul rând vrem să creăm o afacere de succes, care să satisfacă atât așteptările noastre de business, cât și să contribuie la dezvoltarea unei concurențe sănătoase – lucru care este în interesul pasagerilor. Al doilea deziderat se desprinde mai mult din pasiunea noastră comună – cea pentru industria aviatică: vrem să importăm cultura occidentală în ce privește zborul cu avionul. Vrem să educăm pasagerul și în același timp să-i livrăm servicii, care să-l facă fericit și să vrea să revină la bordul aeronavelor noastre. Și cel mai important, vrem să facem toate aceste lucruri, la noi acasă, pentru pasagerul de aici”.

Interviul integral îl puteți citi pe mold-street.com


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md