11:43:23 19.05.2022
Stiri

FARISEISM // Președintele SOCIALIST al unui RAION din R. Moldova, cetățean ROMÂN cu acte în regulă, îi numește „AGRESORI” pe eroii români din cel de-Al Doilea Război Mondial: Se ÎMPOTRIVEȘTE amenajării și conservării unui cimitir în memoria lor

Actualitate 15.01.2022 20:42 Vizualizări4609 Autor: Ziarul National
FARISEISM // Președintele SOCIALIST al unui RAION din R. Moldova, cetățean ROMÂN cu acte în regulă, îi numește „AGRESORI” pe eroii români din cel de-Al Doilea Război Mondial: Se ÎMPOTRIVEȘTE amenajării și conservării unui cimitir în memoria lor


Președintele raionului Fălești, Sergiu Fîntînă, care este și cetățean al României, îi numește pe eroii români din cel de-Al Doilea Război Mondial „agresori” și nu permite amenajarea și conservarea unui cimitir în memoria lor.

Mai exact, președintele raionului riscă o amendă de până la 500 de mii de lei moldovenești pentru că refuză să execute o hotărâre de judecată, care-l obligă să permită amenajarea și conservarea Cimitirului eroilor români dezrobitori din orașul Fălești, unde sunt înhumate osemintele a 300 de soldați. Potrivit avocatului AO „Monumentum”, Iulian Rusanovschi, președintele socialist al raionului Fălești nu vrea să semneze acordul de parteneriat în acest sens, transmite Nord News.

Potrivit sursei citate, Sergiu Fîntînă, care are și cetățenia statului român, spune că nu este de acord cu cuvântul „eroi”. „Noi ne-am trezit cu eroii căzuți în cel de-al doilea Război Mondial. Este Convenția de la Nuremberg care spune clar că statul român a fost declarat un stat agresor și agresorii nu pot fi eroi”, a declarat președintele socialist al raionului Fălești.

Sergiu Fîntîna a remis Asociației o scrisoare prin care solicită prezentarea „unui set de acte”, ca o condiție pentru executarea Hotărârii judecătorești. „S-a construit fără autorizație de construcție. Cel puțin mie nu mi-a fost prezentată o autorizație de construcție. Cum să semnez pe un act care nu este în concordanță cu cadrul legal”, a adăugat acesta.

Președintele raionului Fălești spune că nu se teme de amendă și că aceasta este doar o metodă de manipulare. „El merge pe varianta manipularea opiniei publice. El crede că dacă va cere 1, 2, 3 milioane sau 500 de mii de lei, Fîntînă va ridica mâinile în sus și va spune mă rog de mă iertați. Iulian, te rog frumos, scuză-mă”, a mai spus președintele de raion.

La rândul său, Iulian Rusanovschi menționează că Sergiu Fîntănă cunoaște prea puțină istorie, iar un președinte de raion nu are niciun drept de a stabili ce să scrie pe monument.

„Textele inscripționate pe un monument sau altul au fost coordonate, în cazul nostru, cu Centrul de Istorie Militară pe lângă Ministerul Apărării al Republicii Moldova. Ministerul Apărării al RM, împreună cu reprezentanții statului român au coordonat acest proiect în cele mai mici detalii”, a declarat Iulian Rusanovschi, avocatul AO „Monumentum”.

Iulian Rusanovschi mai subliniază că președintele raionului Fălești a refuzat să semneze autorizația de construcție. „Tocmai din cauza refuzului nemotivat al lui Sergiu Fîntînă, de a executa decizia consiliului local, lipsa acestei semnături, ne-a pus în imposibilitatea de a obține autorizație. În schimb, noi am avut toate celelalte documente la mână și monumentul a fost edificat în baza tratatului care există între Republica Moldova și România, cu privire la conservarea și restaurarea operelor comemorative de război”, a declarat Rusanovschi pentru Nord News.

La începutul acestei luni, AO „Monumentum” a trimis o cerere de executare la Curtea de Apel Bălți. Dacă Sergiu Fîntînă nu va respecta decizia instanței, acesta riscă o amendă de până la 500 000 de lei.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

ion 15.01.2022 22:08

Amenda maxima pentru prostie si retragere a cetateniei romane pentru ingratitudine, spre invatatura altor kuliocari.

panea 16.01.2022 08:32

nu cetatean Roman ci lepadatura pupincurista a kremlinului cu cetatenie Romana

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
16.05.2022 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // PAS, generalul Scump...

13.05.2022 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putiniștii și libert...

09.05.2022 09:19 Nicolae Negru Nicolae Negru // A doua „eliberare”

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți judicioasă decizia autorităților de la Chișinău de a interzice utilizarea pe teritoriul R. Moldova a simbolurilor care promovează agresiunea militară a Federației Ruse în Ucraina („Z”, „V” și panglica negru-oranj)?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md