07:11:01 21.05.2024
Stiri

Explicația singurului deputat PAS care NU a votat rezoluția APCE privind retragerea Rusiei din Consiliul Europei

Actualitate 16.03.2022 10:23 Vizualizări4260 Autor: Ziarul National
Explicația singurului deputat PAS care NU a votat rezoluția APCE privind retragerea Rusiei din Consiliul Europei
Natalia Davidovici


Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a recomandat, marți-seară, prin vot unanim, Consiliului Miniştrilor să ceară Rusiei să se retragă imediat din Consiliul Europei (CE), ca urmare a invadării militare a Ucrainei.

Delegația R. Moldova la APCE era formată din cinci membri - vicepreședinții Parlamentului Mihail Popșoi și socialistul Vlad Batrîncea, deputații Ion Groza, Natalia Davidovici de la Partidul Acțiune și Solidaritate, precum și Adela Răileanu de la Blocul electoral al comuniștilor și socialiștilor.

În favoarea rezoluției APCE, care pe lângă solicitarea privind retragerea Rusiei din Consiliul Europei conține și amendamentul potrivit căruia Transnistria este declarată teritoriu ocupat de Rusia, au votat doar doi membri ai delegației noastre - Mihai Popșoi și Ion Groza.

„Am susținut din nou prietenii noștri ccraineni în cadrul APCE. Cu 216 voturi pentru, 0 împotrivă și 3 abțineri, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a recomandat Consiliului de Miniștri excluderea Federației Ruse din Consiliul Europei. Statele care își atacă vecinii nu-și au locul în forul european al păcii, libertății și democrației. În contextul reglementării transnistrene, rămânem ferm atașați procesului de negocieri actual. Nu există altă cale decăt cea diplomatică”, a scris vicespicherul Mihai Popșoi pe Facebook, imediat după votul de la APCE.

Deputata Natalia Davidovici a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL că dânsa a participat online la toată ședința APCE, dar nu a putut vota în favoarea rezoluției, așa cum a discutat din timp cu colegii de fracțiune, din cauza unei probleme tehnice.

„Am scris imediat un mesaj Secretariatului APCE prin care am solicitat ca votul meu să fie considerat „pentru”, dar mi s-a explicat că acest lucru era posibil doar dacă eram prezentă la Strasbourg”, ne-a explicat Davidovici, arătându-ne și mesajul pe care l-a expediat la APCE.Ceilalți doi reprezentanți ai Parlamentului R. Moldova care nu au votat sunt deputații proruși Vlad Batrîncea și Adela Răileanu.

Menționăm că decizia finală privind retragerea Federației Ruse din Consiliul Europei urmează să fie luată pe 17 martie curent de către Comitetul de Miniștri al CE.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.05.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Vor circula tancuril...

17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md