01:53:23 26.06.2024
Stiri

OFICIAL // Transnistria, recunoscută de APCE drept zonă de OCUPAȚIE rusă

Actualitate 16.03.2022 09:13 Vizualizări2196 Autor: Ziarul National
OFICIAL // Transnistria, recunoscută de APCE drept zonă de OCUPAȚIE rusă


Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a recunoscut, în cadrul reuniunii de marți, 15 martie, Transnistria ca fiind teritoriu ocupat de Rusia, iar decizia finală urmează să fie luată pe 17 martie de Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei.

Marți, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a analizat o rezoluție, care conține mai multe puncte cu privire la agresiunea armată a Federației Ruse împotriva Republicii Moldova din 1992, precum și ocuparea Transnistriei de către Rusia, relatează RBC-Ucraina cu referire la Eurointegration.

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a examinat rezoluția prin care se recunoaște oficial agresiunea armatei ruse comisă împotriva Republicii Moldova, în anul 1992, precum și ocuparea abuzivă a Transnistriei de către Rusia. Este vorba de un proiect de rezoluție ce vizează inițierea unei decizii finale privind excluderea Rusiei din Consiliul Europei, care a fost supus la vot marți-seară.

Deputații au depus o parte din amendamentele la acest proiect, dintre care unul care se referă la Transnistria. Membrii APCE din România, Ucraina, Franța, Estonia, Marea Britanie, Georgia și Turcia au fost cei care au propus APCE recunoașterea oficială a ocupației ruse asupra unui teritoriu ce aparține Republicii Moldova.

„Federația Rusă a comis un act de agresiune militară împotriva Republicii Moldova și, în consecință, ocuparea regiunii transnistrene” - această formulare a fost propusă de membrii APCE, scrie Rador.

În cadrul unei reuniuni a comitetului care a examinat decizia, acest amendament a fost aprobat în unanimitate. Deci, această decizie va fi inclusă în textul final.

Reprezentanții Republicii Moldova nu sunt coautori ai acestui amendament.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.06.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Scepticii și cobitorii

21.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cu Europa sau cu Asi...

18.06.2024 15:59 Ziarul National Nicolae Enciu // „Au început trecerea...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md