05:09:46 09.07.2020
 
Stiri

Expert în energetică: „Această ieftinire a gazelor nu se datorează relației lui Dodon cu Federația Rusă, ci conjuncturii pieței”

Economie 21.11.2019 16:00 Vizualizări4233 Autor: Ziarul National
Expert în energetică: „Această ieftinire a gazelor nu se datorează relației lui Dodon cu Federația Rusă, ci conjuncturii pieței”


Expertul în energetică, Sergiu Tofilat, este de părere că scăderea prețurilor de import al gazelelor naturale, anunțată de autorități la întoarcerea din Federația Rusă, este firească în actuala conjunctură a pieței. În opinia sa, tot ce au făcut autoritățile moldovenești e că au discutat prelungirea contractului cu „Gazprom” pentru asigurarea furnizării fiabile a gazelor naturale.

„Președintele Igor Dodon tare voia să speculeze pe această temă a ieftinirii prețurilor la gaz. Noi trebuie să înțelegem cum are loc aceasta și cum se formează prețul pentru Republica Moldova. El se stabilește trimestrial, adică la fiecare trei luni se schimbă, în funcție de prețul gazului pe piața UE cu un an în urmă. Respectiv, dacă anul acesta în Uniunea Europeană gazul s-a ieftinit semnificativ, respectiv și la noi, după Anul Nou, va începe ieftinirea. Deci, această ieftinire nici acum nu se datorează relației domnului Dodon cu Federația Rusă, ci conjuncturii pieței”, a declarat Sergiu Tofilat pentru IPN.

La întoarcerea din Federația Rusă, premierul Ion Chicu a declarat că la Moscova s-a ajuns la o înțelegere cu privire la diminuarea semnificativă a prețurilor la gazele livrate în Republica Moldova de la 1 ianuarie 2020. Mai exact, după 1 ianuarie 2020, prețul urmează a fi micșorat cu 50 de dolari și va constitui în jur de 172-173 de dolari pentru o mie de metri cubi.

La „Gazprom” s-a discutat și despre faptul că implementarea pachetului energetic III și a Legii cu privire la gazele naturale, adaptată conform directivei europene, este condiționată de către comunitatea energetică europeană prin soluționarea datoriilor pentru gazele naturale și reglementarea apartenenței activelor, adică a bunurilor și a patrimoniului „Moldovagaz” SA în ansamblu.

Sergiu Tofilat este de părere că, fără a soluționa problema datoriilor, nu putem merge mai departe. Expertul menționează că este vorba despre demonopolizarea pieței, divizarea activităților comerciale de întreținerea infrastructurii. „Cu alte cuvinte, dacă tu vrei să vinzi gaz, poftim, fă firmă, încheie contracte, caută furnizori etc. Dar infrastructura este transmisă la un sigur operator, care este obligat să ofere această infrastructură la toți doritorii, conform unui tarif stabilit de autoritatea de reglementare. Acesta e mecanismul de operare în sectoarele monopoliste, conceptul aprobat de UE pentru a crea o concurență pe o piață monopolistă”, explică Sergiu Tofilat.

Potrivit expertului, Republica Moldova și-a asumat acest model. Or, „Moldovagaz” are astăzi și rețelele de transport, și de distribuție a gazului. „Tot ei îl aduc și tot ei îl vând la consumatori. Ei trebuie să se divizeze – să existe serviciul comercial și altul responsabil de infrastructură. Și aici apare întrebarea: cum se divizează datoria existentă, cine o preia?”, a mai spus expertul.

Citiți continuarea articolului pe radiochisinau.md

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..

Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
06.07.2020 09:37 Nicolae Negru Nicolae Negru // Deznodământ rapid sa...

05.07.2020 13:59 Ziarul National GOLGOTA BASARABIEI ROMÂNEŞTI // 5-6 i...

03.07.2020 09:33 Nicolae Negru Nicolae Negru // În impas, regimul Do...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md