20:22:51 17.06.2024
Stiri

Ești DEPENDENT de cafea? Genele tale ar putea fi de vină, potrivit unui nou studiu

Știri 22.11.2018 14:02 Vizualizări1781 Autor: Ziarul National
Ești DEPENDENT de cafea? Genele tale ar putea fi de vină, potrivit unui nou studiu sursa: eva.ro


Faptul că preferi cafeaua sau ceaiul ar putea fi o trăsătură moștenită genetic, potrivit unei noi cercetări.

În cadrul studiului, publicat în Scientific Reports, oamenii de știință au analizat datele genetice a peste 400.000 de adulți din Marea Britanie, cu vârste cuprinse între 37 și 73 de ani. Aceștia au descoperit că persoanele care sunt purtătoarele unei gene responsabile pentru un anumit receptor al gustului amar din cofeină sunt mai predispuse să bea mai mult de cinci cești de cafea pe zi și mai puțin predispuse să bea ceai.

Oamenii care au alte gene ale receptorului pentru gustul amar, ce detectează o substanță numită propiltiouracil (PROP), sunt mai predispuse să consume mai mult de cinci cești de ceai pe zi pentru a obține necesarul de cofeină și mai puțin predispuse să bea cafea. PROP are același gust amar ca și varza de Bruxelles, explică coautorul studiului, cercetătorul Daniel Liang-Dar Hwang, potrivit health.com.

Sensibilitatea la gustul amar al cofeinei ar putea părea un motiv pentru ca o persoană să nu bea cafea. „Ne-am aștepta ca oamenii care au o sensibilitate crescută față de gustul amar al cofeinei să bea mai puțină cafea. Dar studiul nostru a demonstrat contrariul, sugerând faptul că în acest caz, cei care beau cafea se obișnuiesc cu gustul datorită efectelor pozitive pe care le asociază cu gustul cafelei”, a declarat Marilyn Cornelis, autoarea studiului și profesor în cadrul Northwestern University Feinberg School of Medicine.

Cu alte cuvinte, iubitorii de cafea au învățat să asocieze gustul amar cu „efectele pozitive pe care le obțin în urma consumului de cafea”.

„Deși ești purtător al genelor care te fac mai sensibil la gustul amar, poți învăța să te bucuri de alimentele și băuturile care au gust amar”, mai spune specialistul.

Indiferent care sunt preferințele tale, poți avea numeroase beneficii pentru sănătate dacă bei ceai sau cafea.

Consumul de cafea a fost asociat cu un risc redus de afecțiuni cardiace, diabet sau bolile Alzheimer și Parkinson, totul datorită antioxidanților și polifenolilor pe care cafeaua îi conține. De asemenea și ceaiul negru este o sursă bună de antioxidanți care au, printre altele, rolul de a proteja inima. Ceaiul verde și cel negru conțin mai puțină cofeină decât cafeaua.

Dar există riscul să bei prea multă cafea. Un consum prea mare de cafea afectează stomacul, provoacă anxietate și atacuri de panică și tulburări de somn.

Sursa: eva.ro


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Pentru cine sună ala...

14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md