11:27:20 24.01.2018
Stiri

Erdogan condamnă SEPARATISMUL. Îi îndeamnă pe găgăuzi să se INTEGREZE în procesele din R. Moldova și să învețe limbile găgăuză și română

Politică 14.09.2017 11:40 Vizualizări2052 Autor: Ziarul National
Erdogan condamnă SEPARATISMUL. Îi îndeamnă pe găgăuzi să se INTEGREZE în procesele din R. Moldova și să învețe limbile găgăuză și română

Liderul de la Ankara, Recep Tayyip Erdoğan, ar putea ajunge până la finele anului curent în R. Moldova, după ce vizita din luna mai, atunci când a fost invitat de președintele Igor Dodon, nu a mai avut loc. De această dată, invitația a fost făcută de președintele Parlamentului, Andrian Candu, care și-a încheiat vizita oficială din Turcia cu o întrevedere cu Recep Tayyip Erdoğan.

Cei doi oficiali au trecut în revistă relațiile moldo-turce și implementarea a noi proiecte care vor duce la fortificarea lor. Intrarea în vigoare a Acordului de Liber Schimb a dus la propulsarea relațiilor economice în ultimul an. Șeful Republicii Turcia a declarat că cele două țări trebuie să impulsioneze și mai mult investițiile și comerțul, astfel încât, în scurt timp, să ajungă la schimburi comerciale de 1 miliard de dolari, se arată într-un comunicat de presă al Parlamentului.

De asemenea, părțile au discutat și despre posibilitatea de a simplifica circulația cetățenilor.

Andrian Candu a declarat că autoritățile de la Chișinău vor examina și vor răspunde foarte curând la solicitarea Turciei de a le permite cetățenilor turci să călătorească în Moldova doar în baza buletinului de identitate.


Șeful de la Ankara a abordat subiectul privind relațiile atât la nivel executiv, cât și legislativ cu UTA Găgăuzia. Erdoğan a apreciat îmbunătățirea vizibilă a acestora și a declarat că Găgăuzia este un element important în relațiile moldo-turce. „Chiar dacă nu avem graniță comună, avem relații strânse datorită Găgăuziei, care reprezintă un pod de prietenie între R. Moldova și Turcia.”, a precizat liderul de la Ankara.

Oficialii au vorbit și despre riscurile și provocările de securitate din regiune, iar președintele Erdoğan a menționat că Turcia condamnă orice formă de separatism și a declarat că statul pe care îl conduce îi va încuraja mereu pe găgăuzi să se integreze în procesele din R. Moldova, să învețe limbile găgăuză și română și să participe activ în treburile interne.

Andrian Candu i-a mulțumit pentru susținerea R. Moldova, atât la nivel economic, politic, cât și social, în țara noastră fiind implementate diverse proiecte prin intermediul TIKA în domenii precum alimentarea cu apă potabilă, igienă, sănătate, educație.

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!

Comentarii
Promo
Promo
Punct de vedere NAȚIONAL
23.01.2018 14:00 Ziarul National Octavian Țâcu // Ce ar spune Machiave...

22.01.2018 08:50 Nicolae Negru Va îndrăzni mielul moldav să tragă de...

19.01.2018 09:10 Nicolae Negru De ce Alexandru Tănase nu are încrede...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că Parlamentul va reuși, în 2018, să modifice art. 13 din Constituție, astfel încât limba ROMÂNĂ să devină oficială în R. Moldova?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2017. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md