17:49:58 06.05.2024
Stiri

EDUCAŢIE // Reguli după care să te ghidezi atunci când DISCIPLINEZI un copil

Social 10.01.2015 12:10 Vizualizări1911 Autor: Ziarul National


EDUCAŢIE // Reguli după care să te ghidezi atunci când DISCIPLINEZI un copil sursa: copilul.ro

Disciplinarea copilului nu este o artă, ci mai degrabă un proces migălos, uneori provocător şi alteori istovitor, pe care îl poţi simplifica foarte mult dacă ţii cont de câteva trucuri sau reguli simple. În ciuda prejudecăţilor, nu pedepsele sunt cele pe care trebuie să le ai primele în vedere pentru a-ţi convinge copilul să se poarte frumos.

Potrivit copilul.ro, dragostea, răbdarea, atitudinea şi comunicarea au întâietate. Medicul american Daniel Siegel, profesor de psihiatrie în cadrul Universităţii California, Los Angeles, susţine în cartea sa „No-Drama Discipline” că trebuie să te ghidezi întotdeauna după 5 reguli simple în disciplinarea copilului, dacă vrei să obţii mai uşor rezultatele scontate.

Păstrează-ţi întotdeauna calmul

Acum tipi la copil că sare în pat, dar zece minute mai târziu ignori faptul că a întins hainele din şifonier prin toată casa? Copilul devine confuz. Nu îşi dă seama de ce unul dintre comportamente este acceptabil şi celălalt nu. Prima regulă de care trebuie să ţii cont ţine de atitudinea pe care o ai în faţa problemelor comportamentale ale celui mic. Păstrează-ţi mereu calmul (nu rezolvi nimic dacă ţipi) şi „taxează” întotdeauna verbal boacăna.

Spune-i pe un ton calm, dar ferm, că nu este bine ce a făcut, explică-i motivul pentru care comportamentul lui este greşit, dar şi ce se va întâmpla dacă îl repetă. Acum este momentul să introduci sistemul reguli-pedepse, astfel: „Nu ai voie să sari în pat, întrucât se va strica. În cazul în care încalci această regulă, vei fi pedepsit. Nu o să mai ai voie să te uiţi două zile la televizor.” Acum, copilul va şti de ce a greşit, dar şi ce îl aşteaptă dacă va repeta acel comportament

Concentrează-te pe rezultate

Atunci când simţi că micuţul îţi întinde nervii la maximum, este timpul să faci o pauză de câteva secunde. Adu-ţi aminte care este scopul pentru care trebuie să te străduieşti să-ţi păstrezi calmul şi să-l ajuţi să-şi înţeleagă greşelile, înainte de a ţipa la el sau a-l pedepsi: vrei să creşti un copil responsabil, independent şi matur, cu un simţ al moralităţii crescut. Amintirea acestor obiective finale îţi va da putere să mergi înainte şi să-ţi disciplinezi copilul „ca la carte”, fără a lăsa loc scăpărilor.

Evită pauzele de tăcere sau pedepsele violente

Psihiatrul susţine că violenţa (fizică sau verbală) şi pauzele de tăcere nu ar trebui să-şi aibă locul în procesul de disciplinare a copilului modern, întrucât sunt periculoase şi ineficiente. Scopul tău este ca micuţul să înveţe ceva din greşeala pe care a făcut-o şi să nu o mai repete în viitor. O palmă la fund sau izolarea lui în cameră nu are scop educativ.

Prima dintre ele instaurează frica în copil, în timp ce a doua îl privează de posibilitatea de a comunica despre temerile şi trăirile lui. Problemele comportamentale trebuie discutate întotdeauna cu copilul, pe un ton calm, dar ferm.

Învaţă-l să empatizeze

Sau, mai simplu spus, învaţă-l să se pună în locul celorlalţi. De exemplu, atunci când copilul smulge jucăria altuia în parc şi acesta începe să plângă, nu este suficient să-i ceri să i-o dea înapoi şi să-ii ceară iertare. Psihiatrul susţine că dintr-o astfel de măsură, copilul nu înţelege nimic.

Nici nu îl determina să nu mai repete altădată acest gest. Vorbeşte cu el şi întreabă-l cum s-ar simţi dacă lui i-ar fi fost smulsă jucăria din mână: supărat, trist, poate furios? Doar astfel va înţelege cum se simte tovarăşul lui de joacă şi de ce nu este un sentiment plăcut. „Ce ţie nu-ţi place, altuia nu-i face” este principiul care ar trebui să stea la căpătâiul disciplinării oricărui copil.

Fii un exemplu pozitiv pentru el

Puterea exemplului este cel mai important model de învăţare şi disciplinare pentru copil. La vârste mici, adoră să preia şi să pună în practică ceea ce vede în jur. Este bine să te comporţi exact aşa cum ţi-ai dori ca cel mic să o facă, în orice împrejurare, iar disciplinarea lui nu va mai fi o povară. Fii un model de bune maniere, comportamente pozitive, generozitate, iar copilul tău îţi va semăna leit.



Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md