12:28:59 04.07.2022
Stiri

DOC // Ultimele 15 decizii aprobate de Comisia pentru Situații Excepționale: Regim special de lucru pentru angajații Guvernului, medicamente procurate fără licitații și noi condiții pentru finanțarea instituțiilor medicale

Social 20.03.2020 17:06 Vizualizări1971 Autor: Ziarul National
DOC // Ultimele 15 decizii aprobate de Comisia pentru Situații Excepționale: Regim special de lucru pentru angajații Guvernului, medicamente procurate fără licitații și noi condiții pentru finanțarea instituțiilor medicale


Comisia pentru Situații Excepționale a adoptat astăzi încă 15 decizii care vizează activitatea anumitor instituții în perioada stării de urgență, în special fiind vorba de Guvern, instituțiile subordonate acestuia, dar și instituțiile medicale.

Astfel, instituțiile medico-sanitare publice au fost obligate să asigure acordarea asistenței medicale tuturor persoanelor care întrunesc criteriile definiției de caz pentru COVID-19, indiferent dacă sunt sau nu asigurate în cadrul sistemului Asigurărilor Obligatorii de Asistență Medicală.

Totodată, instituțiile medicale au fost somate să suspende efectuarea reparațiilor capitale și curente, a altor cheltuieli, precum și achiziția de mijloace fixe, cu excepția celor de necesitate vitală pentru acordarea asistenței medicale.

Comisia a mai stabilit că, în scopul diminuării consecințelor negative ale COVID-19, vor fi accesate mijloacele Fondului Global pentru protecția personalului medical, comunicare, menținerea serviciilor esențiale și a lanțului de aprovizionare cu medicamente și dispozitive medicale, consumabile și echipamente de protecțienecesare, biocide și gestionarea deșeurilor. Achiziția va fi efectuată imediat, după necesitate, din sursele disponibile la moment, prin negocieri fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare sau contractarea directă cu operatorul economic.

Mministerele, Cancelaria de Stat și alte autorități administrative centrale subordonate Guvernului vor organiza, din 23 martie curent, desfășurarea activității în regim special de lucru, de la 7:30 până la 16:00 și pauza de masă de la 12.00 până la 12:30.

Vedeți mai jos deciziile Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova:

DISPOZIȚIA nr. 2 din 20 martie 2020

În conformitate cu art. 22 din Legea nr. 212/2004 privind regimul stării de urgență, de asediu și de război, art. 2 din Hotărârea Parlamentului nr. 55/2020 privind declararea stării de urgență,punctele 6, 7, 8 și 9 din Regulamentul Comisiei pentru SituațiiExcepționale a Republicii Moldova, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1340/2001, Comisia pentru SituațiiExcepționale a Republicii Moldova,

DISPUNE:

  1.Ministerele, Cancelaria de Stat, alte autorități administrative centrale subordonate Guvernului și structurile organizaționale din sfera lor de competentă (autoritățile administrative din subordine, inclusiv serviciile publice desconcentrate și cele aflate în subordine, precum șiinstituțiile publice, întreprinderile de stat și societățile comerciale cu capital integral sau majoritar public în care ministerul, Cancelaria de Stat sau altă autoritate administrativă centrală are calitatea de fondator) vor organiza, cu începere de la 23 martie 2020, desfășurarea activității în regim special de lucru, de la 7:30 până la 16:00 și pauza de masă de la 12.00 până la 12:30, cu revizuire ulterioară, în funcție de situația epidemiologică.

  2.Reluarea/continuarea, cu asigurarea obligatorie a respectării normelor pentru reducerea răspândirii infecției COVID -19, a:

  a)activităților de comerț cu ridicata a tuturor tipurilor de mărfuri;

  b)activităților de servicii funerare și de comerț cu produse conexe serviciilor funerare, prin unitățile comerciale specializate;

  c)comerțului electronic;

  d)prestării serviciilor notariale de necesitate stringentă, la solicitarea băncilor comerciale: înregistrarea în Registrul garanțiilor reale mobiliare și autentificarea contractelor de ipotecă, pentru a asigura acordarea creditelor, în primul rînd din sectorul agricol, precum și agenților economici din toate ramurile permise pentru activitate, pentru finanțarea următoarelor scopuri: (i) procurarea tehnicii și utilajului agricol; (ii) mijloace circulante (motorină, produse alimentare, produse de igienă), precum și (iii) alte produse necesare asigurării activității curente a agentului economic.

  3.Instituțiile medico-sanitare publice vor asigura acordarea asistenței medicale tuturor persoanelor care întrunesc criteriile definiției de caz pentru COVID-19, indiferent de statutul acestora în sistemul Asigurărilor Obligatorii de Asistență Medicală (asigurate/neasigurate).

  4.Cheltuielile, suportate de către instituțiile medico-sanitare publice desemnate prin ordinele Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale implicate în acordarea asistenței medicale pacienților menționați la pct. 3, se acoperă din contul mijloacelor fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală.

  5.Pe perioada stării de urgență, în cazul în care instituțiile medico – sanitare publice nu execută volumul de asistență medicală prevăzut în contractele de prestare a serviciilor medicale, Compania Națională de Asigurări în Medicină va efectua lunar către instituțiile respective, plăti în avans în mărime de 80% din 1/12 parte din suma contractuală.

  6.În caz de necesitate, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale va revedea prioritățile în acordarea asistenței medicale de către toți prestatorii de servicii medicale indiferent de forma organizatorico-juridică, iar Compania Națională de Asigurări în Medicină va elabora propunerile de ajustare a cadrului normativ și va modifica contractele de acordare a asistenței medicale (de prestare a serviciilor medicale).

  7.Instituțiile medico – sanitare publice vor suspenda efectuarea reparațiilor capitale și curente, a altor cheltuieli, precumși achiziția de mijloace fixe, cu excepția celor de necesitate vitalăîntru acordarea asistenței medicale.

  8.În scopul diminuării consecințelor negative ale COVID-19 vor fi accesate mijloacele Fondului Global pentru protecția personalului medical, comunicare, menținerea serviciilor esențiale și a lanțului de aprovizionare cu medicamente și dispozitive medicale, consumabile și echipamente de protecțienecesare, biocide și gestionarea deșeurilor. Achiziția va fi efectuată imediat, după necesitate, din sursele disponibile la moment, prin negocieri fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare sau contractarea directă cu operatorul economic.

  9.Se permite agenților economici din raioanele de est ale Republicii Moldova, înregistrați la Agenția Servicii Publice, să efectueze procedurile de vămuire a mărfurilor la posturile vamale autorizate de Serviciul Vamal, fără perceperea drepturilor de import sau export și a plății pentru poluarea mediului, fără aplicarea măsurilor de politică economică pentru 2 loturi de mărfuri solicitate de medicamente și producție medico-farmaceutică (prin scrisoarea din 18 martie 2020, potrivit listei exprese), cu condiția rămânerii mărfurilor pe teritoriul necontrolat de către organele constituționale și în baza și limita avizului Agenției Medicamentului (AMED), cu traversarea punctelor de frontiera Palanca-Maiki-Udobnoe și Tudora-Starokazacie.

  10.Se autorizează trecerea frontierei de stat și tranzitarea teritoriului Republicii Moldova a 2 cetățeni ucraineni, sosiți pe aeroportul internațional Chișinău, pe data de 18 martie, cu ruta operată de compania aeronautică Fly One.

  11.Se permite accesul în aeroport a personalului de securitate (inclusiv echipamentul special) al operatorului desemnat de Statul Israel (Ambasada), după coordonarea cu Ministerul Afacerilor Externe si Integrării Europene, pentru efectuarea controlului de securitate suplimentar al bagajelor și a pasagerilor.

  12.Cursele aeriene charter, care transportă pasageri cu cetățenia Republicii Moldova spre Republica Moldova, vor fi autorizate,în perioada stării de urgență, de către Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, în baza solicitării Autorității Aeronautice Civile.

  13.Persoanele care traversează frontiera de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova vor completa, în mod obligatoriu, fișa epidemiologică și vor semna declarația pe propria răspundere de a respecta regimul de autoizolare o perioada de 14 zile în locurile determinate.

  14.Prin derogare de la punctul 13, conducătorii auto și personalul de deservire a mijloacelor de transport, care efectuează transportarea mărfurilor, echipajele aeronavelor/navelor și brigăzile garniturilor de tren, în cazul în care nu prezintă semne clinice de infecție respiratorie sau stare febrilă, nu sunt obligați să respecte regimul de autoizolare.

  15.Prezenta Dispoziție intră în vigoare din momentul emiterii și se publică pe pagina oficială a Guvernului.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
04.07.2022 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Platforma 2, CUB

01.07.2022 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despre sancțiuni

27.06.2022 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // „Noua Românie mare” ...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că fostul președinte Igor Dodon trebuie investigat penal pentru TRĂDARE de PATRIE și CORUPȚIE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md