14:07:39 17.01.2021
 
Stiri

DOC // Platon a cumpărat „Moldasig" cu banii... de la „Moldasig"

Actualitate 01.12.2020 15:41 Vizualizări1261 Autor: Ziarul National
DOC // Platon a cumpărat „Moldasig


Compania de asigurări „Moldasig" în jurul căreia se aud tot mai des cuvântele „atac raider” a simțit pentru prima dată mâna lui Veaceslav Platon încă în 2012, atunci când controversatul om de afaceri a cumpărat această companie - prin firme interpuse, scrie Deschide.md.

Atunci, șase firme au achiziționat cu 15,6 milioane de dolari 480 000 de acțiuni ale „Moldasig”. Trei companii din cele șase au luat, la scurt timp, credite de la două bănci comerciale din R. Moldova, asigurând cu bunurile companiei de asigurări întoarcerea creditelor. Într-un final, acele trei firme nu au mai returnat creditele și banii au fost luați forțat de către bănci de pe conturile „Moldasig”. Așa Veaceslav Platon a cumpărat „Moldasig" tot cu banii „Moldasig".

Surse judiciare au expediat redacției Deschide.md două ordonanțe de pornire a urmăririi penale și o notificare a CNPF privind acționariatul de la compania de asigurări. Actele au fost întocmite în 2015, 2016 și 2017.

Din actele primite reiese că, în 2012, prin intermediul companiilor intermediare „PROLINA-PRIM” SRL, ICS „STOCK-TRADING” SRL, ICS „SEMGROUP-SYSTEM” SRL, ICS „SV-INCOLECT” SRL, ICS „STAR-TRANS-GRUP” SRL și „PARADA-TEX”, Veaceslav Platon a achiziționat 480 000 de acțiuni ale „Moldasig” la Bursa de Valori a Republicii Moldova de la compania rusă „ROSGOSSTRAKH”.

Pentru achiziționarea de acțiuni s-au folosit bani, care, sub diverse pretexte, au fost transferați de alte companii, toate înregistrate în Marea Britanie. Este vorba despre companiile: Westbum Enterprises Limited, Seabon Limited, PR-Vert System Limited, Liberton Associated Limited, Ca1don Holding Limited, care, printr-o ciudată coincidență, se aflau sub controlul aceluiași Veaceslav Platon. Banii au fost transferați în cadrul unor contracte false pentru furnizarea de materiale de construcții, echipamente pentru producerea de biocombustibili și alte bunuri.

La scurt timp, trei din șase companii, care au devenit fericiții proprietari de acțiuni la compania de asigurări „Moldasig” au solicitat ulterior împrumuturi de la VICTORIABANK și MOLDINDCONBANK - bănci comerciale, care în acea perioadă - erau controlate de... Veaceslav Platon. Drept urmare, au primit credite în sumă totală de 15,4 milioane de dolari, adică o sumă aproape egală cu suma pentru care cele șase companii menționate mai sus au achiziționat acțiuni „Moldasig” (15,6 milioane de dolari).

Aici este și apogeul schemei de preluare a „Moldasig” - aceste trei împrumuturi au fost gajate cu bunuri ale companiei de asigurări „Moldasig” S.A. și sunt încheiate trei contracte suplimentare de asigurare a riscului financiar. Conform acestor acorduri, „Moldasig” S.A. a garantat rambursarea a două împrumuturi acționarilor SRL STAR-TRANS-GRUP și SRL Prolina Prim, iar unul către Parada Tex SRL.

Acest lucru a devenit posibil datorită acțiunilor fostului director al companiei de asigurări, V. Bodia, care, după ce a încheiat un acord cu Platon și în schimbul primirii a 30% din acțiunile transferate, a emis polițe de asigurare corespunzătoare în numele „Moldasig” și a asigurat o garanție de împrumut în valoare de 3.087.169 de dolari americani.

După cum probabil ați ghicit deja, nici SRL STAR-TRANS-GRUP, nici Prolina Prim, nici Parada Tex SRL nu și-au îndeplinit obligațiile financiare și nu au restituit împrumuturile băncilor. În locul lor, „Moldasig” a făcut-o, plătind în total 14 074 706 dolari.

În așa mod Veacelslav Platon a pus mâna pe „Moldasig”, iar așa-numiții acționari au folosit banii „Moldasig” sub masca compensării asigurării pentru împrumuturile bancare neplătite.

Continuarea AICI.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
României îi pasă
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.01.2021 09:15 Nicolae Negru Nicolae Negru // Declarația politică ...

11.01.2021 17:20 Ziarul National Victor Chirilă // R. Moldova - Ucrain...

11.01.2021 09:01 Nicolae Negru Nicolae Negru // Primul pas, Maia San...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Când credeți că ar trebui să fie organizate alegerile parlamentare anticipate în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md